Hlavní obsah

Souboj receptů: Nestíháte nakoupit? Poradíme, co uvařit ze zásob!

Foto: Greta Blumajerová

Jana s Olinou si v kuchyni notovalyFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním souboji naše redakce poprvé poměřila síly s někým z řad vás, našich čtenářek a čtenářů. Na řadu přišlo téma „Když nestihnete nakoupit“, protože to se jednou za čas může stát každému.

Článek

Olina, moje spolužačka ze střední školy, podle receptů na našich stránkách vaří a peče docela často, a tak mi, když jsem zveřejnila první výzvu na účast v soubojích, hned volala, že se chce taky zúčastnit a porazit mě.

Oběma se nám občas stane, že nestihneme nakoupit – Olina je lékařka a po dlouhých službách na oddělení se jí do obchodu většinou moc nechce, a já zase dojíždím daleko do práce, takže obchod v našem městečku už mívá večer zavřeno. Co v tu chvíli tedy uvařit z domácích zásob?

Špagety zapečené s rajčatovou směsí a sójovým masem

Na 2 velké porce potřebujete:250 g špaget nebo jiných těstovin, 1 sáček (100 g) sójového granulátu, 1 kostku hovězího bio bujonu nebo 1 kalíšek gelového (Jaký je chuťově nejlepší? To jsme otestovali v tomhle článku), 2 lžíce oleje, 1 plechovku (400 g) drcených rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř, bylinky či jiné koření podle aktuální nabídky vašich zásob (třeba tymián a oregano) a sýr na posypání.

Foto: Greta Blumajerová

Olininy zapečené špagety s omáčkou ze sójového masa ocení i příznivci vegetariánské stravyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Špagety uvařte v lehce osolené vodě, v jiném hrnci uvařte sójový granulát. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a v pekáčku rozehřejte trochu oleje a cibuli na něm opečte dozlatova. Přidejte na kousky rozdrobenou kostku bio vývaru nebo kalíšek toho gelového, zalijte asi 0,5 dl vody a vše rozvařte – pokud máte v mrazáku trochu domácího vývaru, tím lépe pro vás! Scezené špagety přidejte do pekáče a rozmíchejte se vzniklou omáčkou. Podle chuti můžete doladit kořením – třeba tymiánem, oreganem nebo špetkou mletého kmínu. Vše rozdělte na dvě části.

Granulát sceďte a vymačkejte z něj nadbytečnou vodu. Na dně pekáče nechte polovinu špaget, pak přijde vrstva granulátu smíchaného s drcenými rajčaty a protlakem, pak druhá polovina špaget a nakonec nastrouhaný sýr – my jsme použili parmezán.

„Čínské“ nudle se zeleninou a cizrnou podle Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: asi 200 g čínských vaječných nudlí, 1/2 balíčku (250 g) mražené zeleninové směsi (ideálně té čínské s pórkem, mrkví, zelím a houbami), 1 cibuli, trochu oleje, 1/2 plechovky (170 g) sterilované cizrny, sójovou omáčku a podle potřeby i sůl.

Foto: Greta Blumajerová

Nudle se zeleninou jsou rychlovka za pár korun!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Nudle uvařte v osolené vodě podle návodu doměkka, obvykle to trvá asi 15 minut. Mezitím v hluboké pánvi rozpalte trochu oleje, přidejte do něj nahrubo nakrájenou cibulku a zeleninovou směs a vše krátce orestujte, až je zelenina měkká. Přidejte uvařené nudle a chvíli je restujte spolu se zeleninou. Nakonec směs zakápněte sójovou omáčkou a podle chuti dokořeňte pepřem a přimíchejte sterilovanou cizrnu.

Jak se vám líbí dnešní recepty? A už jste se do souboje také přihlásili?

Reklama

Související témata:

Načítám