Hlavní obsah

Souboj receptů: Osvěžující tipy z okurek

Foto: Mona Martinů

Tohle osvěžující letní pohoštění plné zeleniny máte za chvilku hotové!Foto: Mona Martinů

Reklama

Nemůžete se v létě nabažit osvěžujících čerstvých okurek? Pak pro vás máme dva jednoduché recepty, které jejich šťavnatost zachovají a přitom jemné chuti okurek dodají daleko větší šmrnc!

Článek

Když se řekne okurka, vybavím si neděle u babičky a klasické kombo řízek – brambor – okurkový salát, ideálně ještě doplněný o ovocný drobenkový koláč. Na tuto variantu sice nedám dopustit, ale občas neuškodí trochu odlehčit, proto jsme s redaktorkou Janou připravily chladivou španělskou polévku gazpacho a efektní jednohubky, které sfouknete levou zadní z několika málo ingrediencí.

Okurkové závitky podle Kateřiny

Na 10 rolek potřebujete:1 salátovou okurku, 120 g čerstvého sýra (Lučina, Fénix, Buko), 2 lžíce majonézy, 4 sušená rajčata v oleji (klidně vyměňte za olivy, kapary nebo kousky šunky), sůl, pepř, citronovou šťávu, čerstvý kopr nebo jinou bylinku na ozdobu

Foto: Mona Martinů

Rolky se sýrem můžete naplnit v podstatě čímkoli, co máte rádi: olivami, kapary, šunkou, oříšky...Foto: Mona Martinů

Postup: Z omyté okurky vytvořte pomocí škrabky dlouhé plátky, které rozložte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečnou tekutinu. Jestli jsou okurky hodně šťavnaté, trochu je osušte i z druhé strany. Sýr smíchejte s majonézou a nasekanými rajčaty, osolte, opepřete a trochu okyselte. Na každý plátek okurky dejte lžičku náplně, zapíchněte snítku kopru a srolujte. Můžete ještě zafixovat párátkem a máte hotovo!

Studená polévka gazpacho podle Jany

Na 4 velké porce potřebujete: 700 g rajčat, 2 salátové okurky, 2 žluté papriky, 1 červenou cibulku, 4 stroužky česneku, čerstvé bylinky (Jana dala bazalku, petrželku, oregano a špetku tymiánu), 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce červeného vinného octa, sůl, bílý pepř

Foto: Mona Martinů

Gazpacho je ideální letní osvěžení!Foto: Mona Martinů

Postup: Rajčata nařízněte do kříže, ponořte do horké vody a oloupejte. Okurky také oloupejte a spolu s cibulkou a paprikou nakrájejte na větší kusy a vhoďte do mixéru. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, bylinky, olej, ocet, sůl i čerstvě namletý pepř, a pak už jen mixujte a mixujte. Pokud je polévka moc hustá, můžete ji říznout trochou vody, Janča přidala jen asi skleničku, aby si gazpacho zachovalo výraznou chuť zeleniny a olivového oleje.

Inspirovaly vás jednoduché závitky a chladivá letní polévka na osvěžení „okurkové sezony“?

Reklama

Načítám