Hlavní obsah

Souboj receptů: Pohoštění pro návštěvy

Foto: Petr Makovička

Tři Jany, tři naprosto odlišná jídla...Foto: Petr Makovička

Reklama

Pohoštění pro návštěvy! To je téma dnešního souboje. Pokud přemýšlíte nad originálním pohoštěním pro své kamarádky, které přijdou na kávu, nebo na večer nad pokerem, máme pro vás tipy od našich všech třech Jan!

Článek

Jestli hledáte originální, a přitom klasické pohoštění, můžete vyzkoušet různé vaječné jednohubky. Pro ty, co se stále trápí nevzhlednými chlebíčky, máme návod na Luxusní domácí chlebíčky krok za krokem. Ale pojďme k tomu, co jsme pro vás nachystali dnes.

Pečené brambory podle Petrova receptu v podání mém, tedy Jany Ch.

Na 1 plech potřebujete: 4 větší brambory, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, hrst čerstvé bazalky nebo jiného koření, hrubou mořskou sůl, čerstvě mletý pepř a 1 dl olivového oleje. Skvěle se k nim hodí zakysaná smetana nebo nějaký smetanový dresink (Petr tvrdí, že nejlepší je koprový!)

Foto: Petr Makovička

Rychlost přípravy záleží na tloušťce bramborFoto: Petr Makovička

Postup: „Protože Petr neměl čas na přípravu, musela jsem se jeho receptu ujmout já. Prý jsem to ale zvládla přesně tak, jak je dělá i on! Brambory omyjte a i se slupkou je nakrájejte na asi 3 mm silné plátky. Česnek i na kousky pokrájenou cibuli prolisujte v lisu na česnek do mísy, přidejte čerstvě mletý pepř, nasekanou bazalku, olivový olej a vše promíchejte. Následně přidejte i pokrájené brambory a hezky je v kašovité směsi obalte. Na plech dejte pečicí papír, na něj vyskládejte plátky brambor a osolte hrubou mořskou solí. Brambory pak vložte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte, až budou růžové. Hotové brambůrky si pak každý může podle libosti namáčet do zakysané smetany.“

Toasty se syrečky, slaninou a volským okem

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky toastového chleba, 4 kolečka syrečků, 100 g slaniny nebo schwarzwaldské šunky, 4 vajíčka, sůl a mletý pepř a kousek petrželky na ozdobu.

Foto: Petr Makovička

Tohle je pohoštění pro speciální návštěvyFoto: Petr Makovička

Postup: „Tahle dobrota rozhodně není pro každou návštěvu, ale moji rodiče s ní vždy slavili ohromný úspěch. Je to levné, rychlé a i pořádnému chlapovi stačí jeden kousek – jsou totiž hrozně syté! Na pánev rozklepněte vajíčka, žloutky lehce osolte a opepřete a usmažte volská oka. Já mám ráda žloutky syrové a jejich nezdravost mě od toho nijak neodrazuje, takže vajíčku stačí zhruba 3 minuty. Na plátky toastového chleba položte kousek syrečku, ten překryjte slaninou opečenou na pánvi a vložte asi na 4 minuty do trouby vyhřáté na 180 stupňů, aby se sýr roztekl. Navrch nakonec dejte ještě volská oka a dozdobte petrželkou. Je to paráda!“

Hummus s pita chlebem od Jany F.

Na 2 porce potřebujete:1 plechovku (240 g) sterilované cizrny, 1 stroužek česneku, sůl, koriandr, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, mletý pepř, chilli, římský kmín, tahini a 4 pita chleby.

Postup:„Hummus má rovnou několik výhod, máte ho připravený za chvilku, skvěle chutná, a je navíc i zdravý. Stačí, když rozmixujete slitou plechovku cizrny, přidáte sůl, prolisovaný stroužek česneku, koriandr (ideálně čerstvý ale dají se použít i koriandrová semínka), lžíci olivového oleje, trochu citronové šťávy, čerstvě mletého pepře, podle chuti také špetku chilli, římského kmínu a lžičku tahini. Ta být nemusí, ale bez ní to nebude tak dobré! Nesnažte se to oblafnout normálním kmínem, chutná úplně jinak, pokud nemáte římský, raději ho vynechte úplně. Nakonec všechno rozmixujete, a je hotovo. Hotový hummus dejte do mističky a nechte hosty, aby si v ní namáčeli kousky opečeného pita chleba nebo třeba proužky zeleniny.“

Foto: Petr Makovička

Tato úprava hummusu slavila překvapivý úspěchFoto: Petr Makovička

Pokud hledáte nějaké pohoštění pro „masožravce“, tipy na nakládané maso a roastbeef najdete v článku Nej šéfkuchaři vaří: Speciality z masa. Příští týden v rubrice Souboje receptů najdete naše vánoční rodinné speciality!

Reklama

Načítám