Hlavní obsah

Souboj receptů: Rodinné speciality

Foto: Mona Martinů

S rodinnými recepty se pochlubily Sabina, Magda a Jana N.Foto: Mona Martinů

Reklama

Každá rodina má svůj osvědčený recept, který všichni milují. A protože výjimkou nejsou ani rodiny nás, redaktorek ProŽeny.cz, rozhodly jsme se o ty naše rodinné poklady podělit. Vyzkoušejte hovězí na houbách, kuřecí na rozmarýnu s kokosovým mlékem a maso pod peřinkou!

Článek

Každá rodina má jiné chutě, a tak se snadno stává, že rodinným kuchařským zlatem je notoricky známý recept, jen vylepšený o nějaký fígl nebo surovinu navíc. Naše redaktorky zapátraly po jídlech, která u nich doma všichni milují a dělají se ve dvojnásobném množství, než by bylo běžně potřeba. Takže neváhejte a ochutnávejte s námi!

Kokosové kuře od Jany N.

Na 4 porce potřebujete: 4–6 ks chlazených kuřecích čtvrtek (stačí horní stehna), plechovku kokosového mléka (koupíte asi za 40 korun), 1 menší cibule, čerstvý rozmarýn, sůl, velkou lžíci rozinek, asi 10 ks hřebíčku, velký hrnek rýže, vodu.

Foto: Mona Martinů

Kuře s vůní kokosuFoto: Mona Martinů

Postup: „Na nepatrně omaštěném pekáčku orestujte nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte osolené kuřecí čtvrtky a krátce je orestujte z obou stran. Potom je otočte kůží nahoru a posypejte pokrájeným čerstvým rozmarýnem, na 6 horních stehen vystačí jedna asi 15 cm dlouhá snítka. Protřepte plechovku kokosového mléka a asi polovinu nalijte do pekáčku. Maso při 180 stupních pečte asi 40 minut. Maso po celou dobu pečení kokosovým mlékem podlévejte, aby se nepřipálilo. Když je kuře upečené, můžete šťávu zahustit hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě – nedoporučuji jíšku, je to i tak pěkně tučné. Podle chuti omáčku můžete dochutit pepřem nebo chilli papričkou. Rýži připravuji už zásadně v mikrovlnce. Takže do misky, kterou v mikrovlnce můžete používat, nasypte velký hrnek proprané rýže, přidejte hřebíček a rozinky proprané ve studené vodě, lžičku soli a zalijte 2,5 hrnkem studené vody. Misku přiklopte mikrovlnkovým poklopem a troubu zapněte. Mám zkušenost s různým výkonem mikrovlnných trub, ale, i když je to záhada, v každé se mi rýže udělá přesně za 20 minut.“

Hovězí maso na houbách od Sabiny

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky hovězího zadního, 1 cibuli, hrst sušených hub (ne žampionů), 2 sáčky jasmínové rýže (po 125 g), olej, sůl, pepř, vodu na rýži i na omáčku.

Foto: Mona Martinů

Hovězí na houbáchFoto: Mona Martinů

Postup: „Cibuli nakrájejte najemno a na oleji zpěňte. Maso naklepejte, osolte, vložte do hrnce k cibuli a orestujte z obou stran. Ve chvíli, kdy se vypeče šťáva, zalijte vařící vodou tak, aby bylo maso ponořené a voda byla asi 2 cm nad ním. Přidejte houby, ještě trochu osolte, opepřete a přikryjte poklicí. Maso duste asi hodinu a půl na mírném plameni. Když voda ubude, přilijte opět trochu vroucí vody. Omáčku nezahušťuji moukou, ponechám ji takto ,vodnatou' :-). Půl hodiny před dokončením uvařte rýži podle návodu na krabičce a můžete podávat!“

Maso pod peřinkou od Magdy

Na 4 porce potřebujete: 6 velkých brambor, 4 kuřecí řízky, 1 cibuli, 1 smetanu (může být i light), 10 dkg šunky, 15 až 20 dkg strouhaného sýru, tuk na vymazání zapékací misky.

Foto: Mona Martinů

Kuřecí maso schované pod peřinkouFoto: Mona Martinů

Postup: „Tenhle recept dělávala moje babička, která jen místo kuřecího masa dávala vepřové. Použít ale můžete jakékoli! Brambory oškrábejte, nakrájejte na tenké plátky, poklaďte je na dno vymaštěné zapékací mísy a osolte. Kuřecí řízky naklepejte a osolte a položte jako další vrstvu na brambory. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kolečka a položte ji na maso jako třetí vrstvu. Takto připravenou misku vložte do trouby a nechte péct, dokud cibule nezezlátne. Pak vytvořte poslední vrstvu ze šunky a nastrouhaného sýru, který vytvoří onu peřinku. Vše zalijte smetanou a pečte při střední teplotě, dokud brambory a maso nezměknou. Pozor, ať se ale nepřipálí sýr! Pokud dáváte více brambor nebo máte větší kousky, je dobré přidat sýr až v samotném závěru."

A jaké rodinné speciality máte doma vy? Psát nám můžete na e-mail jana.ch@prozeny.cz nebo do diskuse pod článkem. Recepty také můžete vkládat do sekce Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám