Hlavní obsah

Souboj receptů: Špagety 4x jinak

Foto: Mona Martinů

Kdo by těmto receptům odolal?

Také milujete špagety? Těstoviny, po kterých zejména v domácnostech s dětmi nezůstane čistá jediná nit na ubruse? V tom případě je pro vás dnešní souboj receptů na téma špagety jako dělaný. Vyzkoušejte úžasné boloňské, carbonara, s gorgonzolou a hruškami nebo s olivami, zeleninou a slaninou!

Článek

Špagety se i přes občas komplikované způsoby, jak je sníst, těší velké oblibě. Jaké jiné těstoviny jsou totiž pro Itálii tak typické! Takže nachystejte si vidličku a lžíci, a můžete se pustit do jídla!

Špagety „carbonara“ podle Jany Ch.

Na 2 porce potřebujete: 200 g špaget, 100 g pancetty nebo hezké anglické slaniny, 2 vejce, 50 g parmezánu.

Foto: Mona Martinů

Špagety carbonara jsou klasika

Postup: „Tenhle recept vám nezabere víc než 15 minut, proto patří k mým oblíbeným večeřím. Do osolené vody dejte vařit těstoviny. Pancettu nebo slaninu nakrájejte na malé kousky a vypražte je na pánvi, mezitím v misce rozšlehejte vajíčka s parmezánem. Když jsou těstoviny al dente, tedy na skus, slijte z nich vodu, ihned (!) do nich nalijte vajíčka s parmezánem a důkladně promíchejte. Vajíčko zatuhne na těstovinách jejich horkem. Pokud se tak nestane nebo nemáte rádi polosyrová vejce, zapněte pod hrncem ještě na chvíli sporák a za neustálého míchání nechte vejce víc ztuhnout. Těstoviny naservírujte na talíř a navrch nasypte vypraženou slaninu. Je hotovo!“

Špagety à la bolognese podle Lucčina manžela Aleše

Na 4 porce potřebujete: 400 g špaget, 400 g mletého hovězího masa, 50 dkg slaniny či pancetty, dvě velké cibule, 3–5 stroužků česneku, 1 velkou mrkev, 1 velkou konzervu loupaných rajčat, asi 10 menších čerstvých rajčat (lze je nahradit další plechovkou loupaných rajčat), 50 g sušených rajčat, 30 g ančoviček, malou plechovku rajského protlaku, olivový olej, sůl, pepř, čerstvou bazalku, parmezán na posypání.

Foto: Mona Martinů

Špagety dle Lucčina manžela Aleše

Postup: „Protože je tahle manželova omáčka pověstná v celé naší rodině, nechala jsem ho nachystat ji i na dnešní souboj. Cibulku nakrájejte nadrobno a nechte ji na troše olivového oleje zesklovatět. Přidejte najemno nakrájenou slaninu, rozdrobené ančovičky (množství si určete sami podle chuti, ale pozor, jsou slané!), na kousíčky nakrájená sušená rajčata (také dle chuti) a prolisovaný česnek. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev, maso a malý rajčatový protlak. Vše trochu orestujte. Pokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, spařte je, oloupejte a pokrájejte na kousky. Jakmile maso v pánvi pustí šťávu, přidejte rajčata (čerstvá i ta konzervovaná). Zmírněte oheň a duste ještě zhruba 30 minut. Směs dle chuti osolte a opepřete. Těsně před koncem přípravy přidejte nasekanou bazalku, v ideálním případě čerstvou.“

Tip redakce: Čerstvou bazalku může mít každý. Nahlédněte do článku Vypěstujte si bylinky i v paneláku!.

Lehké špagety se zeleninou a slaninou podle Kamily

Na 4 porce potřebujete: 400 g špaget, 200 g slaniny vcelku, větší cibuli, tři stroužky česneku, zhruba tři středně velká rajčata (mohou být i cherry nebo menší oválná), 1 menší cuketu, zelené olivy překrájené na půlky, špagety, bazalkové pesto, parmezán.

Foto: Mona Martinů

Špagety se zeleninou a slaninou

Postup:„Slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky. Na pánvi orestujte slaninu, a případně slijte tuk. Doporučuji koupit dobrou slaninu, může být i plátková, ale kostičky se pak ve výsledném jídle vyjímají lépe:-). Já osobně jich vždycky ještě před tím, než začnu vařit, třetinu sním, takže kupuji radši větší kus. Přidejte cibuli a česnek a chvíli restujte. Další na řadě jsou na kousky nakrájená (nebo cherry na poloviny ) rajčata a cuketa. Opět chvíli restujte – chutě by se měly spojit a zelenina trochu změknout. Pozor ale, ať zeleninu nerozvaříte, hlavně cuketa by měla zůstat křupavá. Nakonec přihoďte na poloviny pokrájené olivy. Mírně prohřejte, vmíchejte uvařené špagety a stáhněte hořák na minimum. Přimíchejte pesto – já jím nešetřím, takže dávám klidně šest sedm čajových lžiček. Nakonec posypte parmezánem.“

Špagety s omáčkou z gorgonzoly a hrušek podle Jany F.

Na 2 porce potřebujete: 15 dkg gorgonzoly, 1 hrušku, lžičku másla, asi 1 dcl mléka.

Foto: Mona Martinů

Špagety s omáčkou z gorgonzoly byly skvělé

Postup: „Pokud máte rádi gorgonzolu, bude vám tahle rychlovka určitě chutnat. Do kastrůlku dejte kousek másla, přidejte gorgonzolu, podlijte trochou mléka a na co nejmírnějším plameni nechte gorgonzolu rozpouštět. Do rozpuštěného sýru přidejte na kostičky nakrájenou a oloupanou hrušku, osolte, opepřete a nechte asi 10–15 minut provařit, aby hruška změkla a pustila chuť. V omáčce jsou dobré také vlašské ořechy, jestli je doma máte, klidně jich na závěr pár přihoďte!“

Příští úterý se můžete těšit na lítý souboj o nejlepší rizota, takže si ho rozhodně nenechte ujít!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama