Hlavní obsah

Špatně mluví a píše - co s tím?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Některé děti se s psaním dlouho trápíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta naše malá Karolínka se už umí podepsat! Zato Pepík, v září jde do první třídy a ještě neumí ani pořádně mluvit! Ne všechny děti se dokážou rychle naučit psát a spousta z nich má potíž s výslovností. Jak si s případnými problémy poradit? Chytré knihy vědí!

Článek

Když nám psaní moc nejde...

Samy si své psací začátky asi jen těžko vybavíte. Vidíte to ale na svých dětech - správná technika psaní vyžaduje hodiny a hodiny cvičení. Většina našich ratolestí problémy se zapisováním mateřštiny překoná během několika prvních měsíců první třídy. Může se však stát, že výraznější obtíže přetrvají i po tom, co vám domů dítě přinese první vysvědčení.

Kniha Grafomotorika a počáteční psaní se věnuje především klíčovým momentům ovlivňujícím počátky psaní. Dopodrobna rozebírá tvary písmen a číslic, doplňuje je o soupis možných problémů a nabízí řešení. Autorka Renata Mlčáková se také zaměřuje na samotnou analýzu psacího pohybu. Dále v knize objevíte návod, jak správně postupovat během předškolní přípravy na psaní, a v závěru vám tato nová publikace poradí, jak odpočinout rukám pomocí pěti relaxačních cvičení.

Mlčáková, R.: Grafomotorika a počáteční psaní; Grada, 224 stran, 279 Kč.

Foto: patro.cz

Rozvoj řeči souvisí s rozvojem myšleníFoto: patro.cz

Mluvím, mluvíš, mluvíme

Rozvoj myšlení dítěte jde ruku v ruce s rozvojem řeči. Rodiče mají samozřejmě vliv na to, jak dítě mluví. Zkušená klinická logopedka Dana Kutálková v publikaci Vývoj dětské řeči krok za krokem pomůže rodičům, jak vést dítě ke správné výslovnosti a vhodnému vyjadřování. Pokud má tedy dítko problémy s výslovností, hledejte radu právě v této knize!

Kutálková, D.: Vývoj dětské řeči krok za krokem; Grada, 100 stran, 149 Kč.

Reklama

Načítám