Hlavní obsah

Spočítejte si křivku svého vztahu!

Foto: Thinkstock

Změřte si, jak je na tom váš vztahFoto: Thinkstock

Reklama

Máte pocit, že vám to ve vztahu nefunguje? Nebo jste naopak se svým partnerem tak šťastná, že se vám to ani nechce věřit? V každém případě si můžete váš vztah změřit. Díky křivce vztahu a sexuálnímu barometru budete mít během chvilky jasno. Poradíme vám, jak na to!

Článek

Je to neuvěřitelné, ale i něco tak „nehmotného“, jako je láska a partnerství, jde změřit. Slouží k tomu křivka vztahu a sexuální barometr, který si můžete velmi jednoduše udělat třeba doma na gauči (návod viz box níže). Tohle „měření“ vypoví o vztahu skutečně mnoho. „Dokáže velmi rychle a přesně ukázat, na jaké úrovni náš partnerský život je. Zda je v pořádku, nebo jsou v něm nějaké trhliny či dokonce spěje ke konci a je třeba s tím něco udělat,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Křivka vztahu je základ

Základním kamenem měření je takzvaná křivka vztahu, díky níž si obodujete jednotlivé roky ve všech svých vztazích. Je celkem pochopitelné, že ty vztahy, které trvaly kratší dobu a především ty, které už před dlouhou dobou skončily, vyjdou z bodování nejspíš lépe. Tedy pokud se nejednalo o skutečně děsivý zážitek typu domácí násilí a podobně.

„Dost často se jedná o takové ty první lásky, první navazování vztahů, které jsou samozřejmě doprovázeny nádechem romantiky a mladického nadšení,“ upřesňuje Aleš Kalina. A také je jasné, že i současný vztah zaznamená ve svém prvním roce pravděpodobně plných deset bodů a s tím, jak odejde prvotní nadšení a navrch získají každodenní problémy, půjde křivka mírně dolů. Nikdy by se ale neměla dostat dlouhodobě pod číslo 6!

„V tu chvíli je jasné, že něco nefunguje, že někde je chyba,“ potvrzuje Aleš Kalina. Díky křivce ale můžete zjistit, kdy přesně k nebezpečnému poklesu došlo a tím pádem se také zpětně dopátrat toho, v čem je chyba, co ochladnutí vztahu způsobilo. „Pár tak odhalí, že vztah začal haprovat například v době, kdy stavěli dům. Začaly hádky a spory, které ale ti dva nevyřešili, jen je jaksi zakopali pod postel,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Sex napoví hodně

Dá se říci, že dění v ložnici toho může hodně prozradit. „Při milování využíváme vědomou část mozku, ale zároveň i tu nevědomou, ve které máme uloženy nejen všechny naše milostné zážitky, ale i všechny zážitky s naším partnerem, všechny nevyřešené hádky a všechny nevyjasněné situace. Při milostném aktu pak dochází k neustálému porovnávání informací ve vědomé i nevědomé části našich hlav,“ popisuje Aleš Kalina.

Proto sexuální barometr, kde tentokrát pomocí stejné stupnice bodujete každý jednotlivý sexuální zážitek, většinou zcela přesně kopíruje křivku vztahu. Samozřejmě lze barometr použít samostatně a křivku vztahu vytvořit pouze v případě, že hodnocení sexu je neuspokojivé. Alarmujícím znamením by měl být stav, kdy sexuální barometr dlouhodobě klesne pod 7,5. „Pokud tomu tak je, je jasné, že vztah se řítí do záhuby,“ tvrdí Aleš Kalina s tím, že buď je potřeba okamžitě začít pracovat na jeho obnově, nebo ho ukončit.

Ale nárazových poklesů se hned lekat nemusíte, každému se přeci občas něco nepovede. Za tím, že třeba zrovna minulý čtvrtek to za moc nestálo, může být cokoli. Partner byl unavený, na vás třeba lezla chřipka, někdo vás naštval v práci, děti přinesly poznámku ze školy,…

Co k tomu dodat? Ať už jste ve vztahu spokojené, nebo naopak máte pochybnosti, zkuste si s naší pomocí svůj vztah změřit. Pokud se vaše hodnoty budou u křivky vztahu pohybovat nad 6 bodů a u sexuálního barometru nad 7,5, gratulujeme! Užívejte si partnerského života a pečujte o svou lásku, ať je příští měření stejně příjemné. Těm, co čísla nebezpečně klesají, držíme palce. Zjistěte, v čem je problém a pokuste se ho vyřešit. Podle odborníků neexistuje vztah, který by nešlo opravit, pokud o to oba stojí a jsou ochotni si pořádně „máknout“. A pokud ne? Nesmutněte, rozchod je menší zlo než život v nefungujícím vztahu!

Reklama

Související témata:

Načítám