Hlavní obsah

Spotřebiče: co nového ve světě?

Foto: Siemens

SpeedMatic využívá k sušení minerál ZeolithFoto: Siemens

Reklama

Podzim je období, kdy s novými produkty přichází na trh většina výrobců domácích elektrospotřebičů. Ty nejžhavější novinky nabídl veletrh IFA 2008, který se konal na přelomu srpna a září v Berlíně.

Článek

Jak bylo na veletrhu patrné, inovace domácích spotřebičů je zaměřena především na vyšší účinnost a nižší spotřebu vody a energie. Nezapomíná se však ani na rozšiřování programů, hlučnost, bezpečnost spotřebičů... a v neposlední řadě ani na jejich design.

Deset litrů stačí, drahoušku

Výrobci domácích spotřebičů na veletrhu prezentovali například myčky, které se chlubí oproti svým předchůdkyním nižší spotřebou vody i elektrického proudu, větší kapacitou, funkčnějším řešením vnitřního prostoru i bohatší nabídkou programů.

Všechny tyto parametry splňuje například myčka SpeedMatic, která díky svému speciálnímu povrchu pohlcuje vlhkost a proměňuje ji v tepelnou energii. Touto cestou se podařilo snížit spotřebu energie na pouhých 0,83 kilowatthodin. Spotřeba vody je deset litrů a hlučnost dosahuje 42 decibelů. V České republice by se měli prodávat co nejdříve, a to za 47 100 korun.

Foto: Bosch

Pračky dnes dokážou prát šetrně a úsporněFoto: Bosch

Kvalita za méně peněz?

Také výrobci praček se soustředí na snížení spotřeby a zlepšení kvality praní. Na trhu najdeme typy, které jsou vybaveny systémem na odstranění až šestnácti druhů skvrn. Pračky dnes dokážou prát maximálně šetrně, aby neublížily prádlu a nám usnadnily žehlení. Některé typy jsou vybaveny super rychlým programem na patnáct minut. Třeba když potřebujeme pouze „ovonět" tričko, které jsme na sobě měli jen hodinu či dvě.

Také pračky během uplynulého roku snížily svoji spotřebu energie pod limit stanovený pro energetickou třídu A, a to až o 20 procent. Stejně jako s elektrickou energií zacházejí pračky i s vodou. Například nová pračka Bosch spotřebuje při praní osmi kilogramů prádla jen 1,2 kilowatthodinu energie a 56 litrů vody. Její cena je 24 990 korun.

Foto: Electrolux

Trouba Inspiro si přizpůsobí teplotu i dobu pečeníFoto: Electrolux

Co nám dnes upečou

Novinky se nevyhýbají ani přístrojům určeným k přípravě pokrmů. A jde o inovace velmi příjemné. Ovládání varných desek je ještě jednodušší, trouby pak samostatnější a dokonalejší. Zde je opět jedna žhavá novinka: trouba Electrolux Inspiro, která celý proces pečení kontroluje sama. Sama si pokrm zváží a podle toho přizpůsobuje teplotu i dobu pečení. Výhodou je i neomezený počet zadaných receptů, stejně jako fakt, že se u této trouby nezapomíná na stále oblíbené a časté propojování kuchyní a obytných prostor. Proto je přístroj vybaven filtračním systémem s katalyzátorem z platiny nebo palladia, který nevypustí do vzduchu žádné pachy, dokáže je zničit uvnitř. Trouba Electrolux Inspiro bude k dostání za cenu okolo 40 000 korun.

Foto: Whirlpool

Whirlpool nabízí pohodlí ve vnitřním uspořádáníFoto: Whirlpool

Stále samostatnější chladničky

Také chladničky, většinou kombinované s mrazničkou, jsou stále inteligentnější a samostatnější. Snadno se udržují, jednoduše se ovládají, umí se samy odmrazit, jsou nenáročné na spotřebu energie a přirozeně chrání potraviny proti bakteriím. Při uspořádání vnitřního prostoru se myslelo na ergonomii a maximální pohodlí. Chladničky se nám dnes však nestarají pouze o uchování potravin. Některé z nich mají zabudovaný zásobník vody. Vodní filtr, kterým jsou vybaveny, odstraňuje z vody písek, olovo, rez, ale i zápach chlóru, a tak zajišťuje dostatek chutné pitné vody bez tahání plastových lahví z obchodu. Jednou z chladniček nabízejících tuto službu je chladnička Whirlpool 20RI-D3L s objemem 335 litrů a mrazničkou o objemu 185 litrů. Její doporučená cena je 39 990 korun.

Foto: Miele

Nové typy vysavačů si poradí i se spáramiFoto: Miele

Vysavače nevysávají kapsu

Že už jsou tyto přístroje minulostí, protože doma máme čím dál méně koberců? Naopak! Nové typy si poradí nejen s úklidem prakticky všech druhů podlah včetně těžko přístupných spár, ale i s čalouněním. Výrobci je vybavují dokonalejšími prachovými pytlíky a některé nám nabízejí možnost volby různých filtračních systémů. Nové vysavače zároveň zajišťují ergonomické používání, při práci s nimi se již nemusíme hrbit. To vše nabízí například podlahový vysavač Miele S 4782, vybavený Hepa filtrem pro alergiky s akčním rádiusem devět metrů. Pořídíte ho za cenu 9990 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám