Hlavní obsah

Správný výběr kuchyňské linky

Reklama

Nákup nové kuchyňské linky se vyplatí pečlivě promyslet, jelikož členům domácnosti bude sloužit dlouhá léta.

Článek

Špatný výběr kuchyňské linky může zkomplikovat, či aspoň znepříjemnit každodenní chod kuchyně, ve které vaříte, stolujete, myjete nádobí i uskladňujete potraviny.

Rozvržení kuchyně – základ úspěchu

Hlavním kritériem při výběru nové kuchyňské linky jsou rozměry místnosti a rozmístění přípojek na elektřinu, plyn a vodu. Typ kuchyňské linky je třeba zvolit podle rozlohy a tvaru místnosti, ve které má být umístěna. Základem naší nabídky je rovná linka, která najde uplatnění především v panelových domech a menších kuchyních. Pokud to prostorové dispozice dovolí, lze zvolit linku do tvaru písmene L nebo U, která poskytuje mnohem více místa pro elektrické spotřebiče. Moderním trendem je kuchyňský ostrůvek uprostřed místnosti s varným i odkládacím prostorem, který se těší stále větší popularitě.

Co říkáte na model Katy?

Kuchyňské zóny a jejich správné uspořádání

Aby kuchyň byla plně funkční, je nutné ji rozdělit do pěti základních zón. Levý okraj kuchyňské linky doporučujeme vyčlenit pro potravinovou zónu, jejíž délka má být minimálně 60 centimetrů. Tato zóna je určena pro lednici a spíž. Hned vedle je vhodné zřídit úložnou zónu pro umístění nádobí, jako jsou talíře, hrnce, skleničky a hrníčky.

Třetí kuchyňskou zónou je mycí prostor s dřezem a myčkou. Následuje přípravná zóna, která by v každé kuchyni měla být umístěna mezi dřezem a varnou deskou. Aby tato důležitá plocha dobře plnila svůj účel, musí být dlouhá aspoň 90 centimetrů. Pod přípravnou zónu doporučujeme instalovat praktické zásuvky na příbory a další kuchyňské potřeby. Kuchyňskou linku by měla uzavírat zóna vaření a pečení, která může být také vyčleněna do kuchyňského ostrůvku. Součástí této poslední zóny je sporák a trouba, případně i mikrovlnná.

Pracovní plocha musí být dostatečně velká i vysoká

Pracovní plocha slouží jako místo pro přípravu potravin a odklání kuchyňských potřeb, proto by měla být nejen dostatečně velká, ale také přiměřeně vysoká. Výšku pracovní plochy je nutné přizpůsobit výšce osoby, která v kuchyni nejčastěji vaří. Doporučená výška se pohybuje v rozmezí od 85 do 95 centimetrů. Výška pracovní plochy je často ovlivněna výškou okenních parapetů. Pokud jsou parapety nízko, je kuchyňská linka umístěna do úrovně oken.

Pracovní plocha by měla být široká alespoň 60 centimetrů, hodně zákazníků je však limitováno menšími rozměry místnosti, ve které vaří. Pokud je sporák umístěn v kuchyňském ostrůvku, je vhodné jeho výšku snížit alespoň o 5 centimetrů. Při vaření je díky tomu lépe vidět do hrnců. Zónu s dřezem je naopak dobré o 15 centimetrů zvýšit.

Kuchyňská linka Mona

Tipy na závěr

  • Kuchyňská linka by v ideálním případě měla být rozmístěna tak, aby sporák, lednice a dřez mezi sebou tvořily rovnoramenný trojúhelník.
  • Plynový sporák z bezpečnostních důvodů nedoporučujeme umístit pod okno.
  • Pokud často využíváte troubu, tak ji instalujte do úrovně očí. Hospodyňky také ocení výše umístěnou myčku.
  • Horní skříňky kuchyňské linky by měly být instalovány do takové výšky, aby do nich většina členů domácnosti pohodlně dosáhla.
  • Při plánování kuchyňské linky nezapomínejte ani na elektrické přípojky pro osvětlení. Moderním trendem je nahrazení centrálního světla bodovými zářivkami. Mohou být umístěny nejen přímo v kuchyňských skříňkách, ale i nad klíčovými kuchyňskými zónami, tedy nad přípravnou a mycí plochou i nad zónou vaření.

V JENA-nábytek najdete širokou nabídku kuchyní od jednoduchých kuchyňských linek přes kuchyně sektorové až po složitější, plánovatelné. Naši odborníci na prodejnách vám rádi připraví 3D návrh kuchyně včetně všech potřebných detailů přesně na míru vašim potřebám. Zajistí také zaměření kuchyně, její dopravu a montáž.

Výběr je široký, tak neváhejte a přijďte do prodejen JENA-nábytek nebo navštivte eshop JENA-nábytek.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám