Hlavní obsah

Stalo se mi všechno!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Katarína se rozhodne opustit svoji rodinuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Má zdravé děti, navzdory své pohnuté minulosti vybudovala poměrně slibnou kariéru a její manžel, úspěšný manažer, zabezpečuje svou rodinu víc než dostatečně. Už si s ním ale nepovídá po večerech u vína tolik jako dřív. Neklape jim to. Není šťastná. Takový život nechtěla. Musí pryč. Katarína musí utéct…

Článek

Slovenská kniha Stalo sa mi všetko byla „v rodné krajině“ prohlášena nejprodávanější knihou roku 2008. Byla by tedy škoda, kdyby se tento bestseller nedostal i k českým čtenářkám. Hned na úvod si však neodpustím malé postesknutí, že kniha u nás nevychází v originálním znění. Překladem totiž možná pozbyla onu pověstnou slovenskou lehkost. Jinak je však naprosto dokonalá.

Bezmála 300stránková kniha pochází z pera bratislavské publicistky Evy Urbaníkové. Začínala jako moderátorka v Rock FM rádiu, později uváděla i televizní pořady jako Chilli či L'udia na jednotku. Dnes 33letá spisovatelka vede vlastní vydavatelství Evitapress a účinkuje v relaci 7edem.

Stalo se mi všechno je fiktivní a velmi intimní zpověď Kataríny, bývalé šéfredaktorky jednoho bulvárního časopisu. Jak název publikace napovídá, Katarína za svůj poměrně krátký život zažila již mnohé: od dráhy neúspěšné zpěvačky přes pobyt na psychiatrické léčebně až po přesvědčivé orgasmy v pornosnímcích, za které by se nemusela stydět ani Paula Wild. Potkala však toho pravého, založila s ním rodinu a vybudovala kariéru. Ona však stále touží po trochu jiných hodnotách...

Foto: Motto

Slovenský bestseller se představuje i v ČecháchFoto: Motto

Životní příběh je psán skutečně žensky: bez přetvářky, s dávkou sebereflexe, s vtipnými poznámkami o zdánlivě nepodstatných detailech, s neobvyklou lehkostí, se spoustou emocí a nečekaných souvislostí. Úvodní prolog vás tak nastartuje, že od stránek plných překvapení neodtrhnete oči, dokud nedočtete i poslední slova na zadních žlutých deskách. Zhltnete ji tak jako statisíce žen před vámi. A na závěr malá ochutnávka:

Dnes opustím svého muže. A naše sedmiletá dvojčata. A psa Maxima a celých dvě stě třicet metrů čtverečních obytné plochy v našem domě, který stojí sedm kilometrů za Bratislavou. Ani jeden z nich to netuší. Sedí u stolu, snídají. (…) Zamykám. Sedám do auta, které ještě musím odevzdat v redakci. Tak jsem to dokázala. Dokázala, kurva.

Eva Urbaníková: Stalo se mi všechno Vydalo nakladatelství Motto v roce 2009 288 stran, 229 Kč

Reklama

Načítám