Hlavní obsah

Staňte se mistry předvánočního úklidu

Foto: Shutterstock

Nejlepší je rozdělit si úklid do více částí, případně přidělit úkoly všem členům domácnosti. Pak si možná budete i zpívat...Foto: Shutterstock

Někdo se v něm vyžívá, jiný ho považuje za nutné zlo. Pravdou je, že jen těžko si lze představit hezky prožité Vánoce v neuklizeném domově. Když na to půjdete systematicky a od lesa, budete mít na Štědrý den uklizeno a možná se při tom ani nezapotíte.

Článek

V první řadě nenechte gruntování na poslední víkend před Vánoci. Stejně jako chystáte adventní kalendář, sestavte si i plán úklidu. Může mít méně položek, pokud si vyhradíte čas o víkendech, anebo více, rozhodnete-li se uklízet průběžně v týdnu. Když si vše pečlivě rozmyslíte, vystačíte jen s pár šikovnými pomocníky.

A jde se na věc

Nejprve se pusťte do mytí oken a praní závěsů a záclon. Umytá okna chvíli vydrží a vy se pak můžete věnovat dalším bodům na seznamu. Nejrychlejší a nejjednodušší je mytí oken s aku stěrkou. Okna stačí umýt jarovou vodou a následně vysát vodu stěrkou. Hotovo je za pár minut. Ještě předtím ale z vnější strany odstraňte nánosy špíny navlhčeným hadrem. Nezapomeňte ani na rámy, obzvlášť bílé plastové profily jinak zašednou.

Foto: Shutterstock

Univerzální utěrky z mikrovlákna jsou k nezaplacení. Využijete je jak na mytí oken, tak při úklidu kuchyně a koupelnyFoto: Shutterstock

Utírání prachu patří mezi nejméně oblíbené činnosti. Zejména tam, kde jsou otevřené úložné prostory a hodně předmětů. V takovém případě si ho klidně rozdělte do více fází. Prach rozhodně utřete předtím, než se pustíte do úklidu podlahy – v opačném případě si ji hned zašpiníte. Vyplatí se také vysát matrace a čalouněný nábytek.

Foto: Möbelix

S robotickým vysavačem si úklid výrazně usnadníte. Před Vánoci už pak stačí jen vysmýčit rohy a vytřítFoto: Möbelix

Pokud vám doma každý den nejezdí robotický vysavač, asi se před Štědrým dnem pustíte do vysávání a vytírání. Projděte pečlivě všechna zákoutí a rohy a podívejte se i nad hlavu. Možná jste tam při utírání prachu nechali nějakou tu pavučinu. Při vytírání menších ploch je k nezaplacení sprejovací mop – ušetří spoustu vody a práce s ním jde od ruky. Na větší plochy použijte ždímací mop s kbelíkem.

Foto: Shutterstock

Díky mopu s funkcí spreje budete mít vytřeno raz dva. Pořiďte si k němu náhradní manžety, ať máte vždy po ruce čistouFoto: Shutterstock

Předvánoční úklid můžete také využít, abyste se zbavili nepotřebných věcí či si lépe zorganizovali domácnost.

Eko tip: domácí úklidové prostředky

Moderní čisticí prostředky, které slibují perfektní výsledek, ne vždy fungují, navíc mnohdy obsahují hodně chemie a stojí spoustu peněz. Stále víc lidí se tak vrací k osvědčeným prostředkům našich babiček – stojí pár korun a jejich schopnosti někdy opravdu překvapí. Nejde o nic obyčejnějšího, než je ocet (dezinfekce), citron (bělící účinky), sůl (abrazivní vlastnosti), soda (schopnost rozpouštět nečistoty) a kyselina citronová (odstraňování vodního kamene). Dokonale bílé záclony zase získáte s perkarbonátem sodným. Inspirujte se třeba tipy a triky, jak vyčistit kuchyni.

Reklama

Načítám