Hlavní obsah

Stárnutí kůže? Přelstěte čas!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokožka začíná stárnout po 25. roceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Říká se, že jedinou spravedlností na světě je stárnutí. Tento přirozený proces, kdy se snižuje tvorba kolagenu, klesá elasticita pokožky a dochází k pomalejší regeneraci, začíná již po 25. roce. Vrátit čas zatím není v naší moci, ale vypadat mladší? To můžeme, stačí jen trocha disciplíny!

Článek

Největší škody v bitvě o mladou tvář napáchá kouření, přemíra opalování nebo stres. Pokud se nezbavíte závislosti na nikotinu, připravte se na zašedlou pleť, na které se věk podepíše mnohem rychleji. Nemůžete si pomoci? Pak vyzkoušejte vitamin C a rozjasňující krémy.

Ochrana v podobě antioxidantů

Na vznik vrásek působí také volné radikály. Tyto částice, poškozující buňky, vznikají při metabolických procesech, do těla se ale dostanou i zvenčí, za pomoci škodlivých látek (znečištěné prostředí, výfukové plyny, sluneční záření atd.). V běžných případech si s nimi tělo poradí samo, jejich přemíra je však zdraví nebezpečná. Pomohou nám antioxidanty, které nechrání jen pleť, ale i zdraví. Ideálním řešením jsou kromě zdravé stravy také doplňky stravy, především vitamin A, C, E, selen, zinek nebo betakaroten. Zařaďte i krémy na podobném principu, například Clinique Superdefence nebo Estée Lauder a Daywear Plus.

Hydratace – pravidlo No. 1

Klíčem ke krásné pleti je především pravidelná péče. Protože na suché pokožce jsou vrásky viditelnější, zvykněte si na každodenní používání hydratačních krémů nebo séra. Tyto přípravky nanášejte nejlépe na navlhlou pleť (například přestříkanou termální vodou), vlhkost se tak uzavře uvnitř pleti. Častou chybou je, že ženy při péči vynechávají krk a dekolt, natírejte i je. Neopomíjejte ani oční krémy, oblast očí je nejcitlivější a nejnáchylnější k projevům stárnutí.

Rada: Kromě čištění pamatujte na odstraňování odumřelých buněk, peeling provádějte minimálně jednou do týdne.

Foto: archiv firem

Každý den používejte hydratační přípravkyFoto: archiv firem

Intenzivní péče

Velmi účinné jsou pleťové krémy s ovocnými kyselinami, specialistou je například kosmetika Neostrata nebo SynCare. Na etiketách hledejte látky jako AHA, BHA, dále také vitamin A (retinol), vitamin C nebo kyselinu hyaluronovou. Ovocné kyseliny se v lahvičkách nachází v nižších koncentracích. Přípravky s vysokoprocentní kyselinou patří jen do rukou specialistů, kteří s jejich pomocí provádí chemický peeling.

Nevzdávejte se, když se vám v prvních dnech bude zdát, že je pokožka v horší kondici. Kyseliny mírně dráždí pleť. Po dvou až čtyřech týdnech, kdy dojde k obnovení a hojení buněk, vás ale čeká hladší, pevnější a zdravěji vypadající pleť.

Rada: Pečlivě sledujte přiložené návody, některý přípravek může obsahovat větší koncentraci látky, po které by vaše pleť v kombinaci se sluncem mohla být podrážděná. Takové krémy jsou vhodné pouze na noc, některé se používají se silnějším UV faktorem.

Sluníčko jako nepřítel krásy

Rozlučte se s celodenním opalováním nebo dokonce soláriem, porci prospěšného vitaminu D dodá i krátkodobý pobyt na slunci. Kromě rizika rakoviny kůže byste si koledovala i o předčasně zestárlou pleť.

Rada: Ochranné krémy nepoužívejte jen u vody, dbejte na to, aby váš denní krém (nebo make-up) obsahoval SPF 15 a výše.

Mnoho ze zmiňovaných rad poslouží nejen vaší kráse, ale především vašemu zdraví. A když k tomu přidáte zdravý životní styl a optimismus, jste na cestě k prodlouženému mládí!

Reklama

Související témata:

Načítám