Hlavní obsah

Stěhování: Nezapomeňte obejít úřady!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Stěhování není tak strašné, jak se říkáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

2. díl - V prvním díle jsme vás, věříme, přesvědčili, že starosti se samotným stěhováním můžete přenechat odborníkům. Ale kolotoč nervů se teprve roztáčí - musíte ukončit všechny dosavadní služby a oběhnout úřady s informací o novém bydlišti. A to za vás nikdo neudělá.

Článek

Ukončujeme smlouvy

V první řadě je nutné odhlásit běžné služby, jako je elektřina, plyn, televize, internet či kabelová televize. Půjčený satelit si můžete většinou přenést do nového bydliště. Bydlíte-li v podnájmu, s dostatečným předstihem si zjistěte ze smlouvy podmínky ukončení a výpovědní lhůtu. Ukončení je třeba doložit písemně. Než začnete balit věci, měla byste mít podepsanou novou kupní nebo nájemní smlouvu.

Jak se odhlašuje telefonní linka

Jako majitel telefonní linky si můžete vybrat z několika možností. Buď necháte linku zrušit, nebo ji převedete na dalšího účastníka a nebo si zažádáte o převedení na novou adresu. Žádost pošlete s dostatečným předstihem. Lhůta je striktně stanovena a bude vás to něco stát. Žádost lze podat elektronicky na internetových stránkách, telefonicky, osobně nebo poslat poštou formulář. Kromě osobních údajů vyplňujete i referenční číslo (zjistíte ze svého vyúčtování) a také novou adresu, kam vám přijde nové vyúčtování. V žádosti nesmí chybět datum, kdy má dojít k odpojení telefonu. Rozhodnete-li se zrušit telefonní linku, nezapomeňte vrátit i půjčený přístroj, pokud jste si ho nekoupila sama.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na jednání s úřady se obrňte trpělivostíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Převádíme elektřinu

Převod nebo zrušení smlouvy za odběr elektřiny můžete provést osobně na pobočce energetické společnosti, telefonicky a přes internet, a to 15 dní před stěhováním. Následně dojde ke konečnému vyúčtování elektřiny. Platí to i v případě, že se mění nájemníci. Služby bývají zdarma. Zpoplatněno je připojení elektroměru v novém domově.

Jak je to s plynem

Plynárny požadují nahlášení změny bydliště do osmi dnů před stěhováním. Plynoměr můžete převést na jiného nájemníka a sepsat s ním protokol o převedení. Kvůli doúčtování připište novou adresu, aby vás časem nepřekvapila exekuce. Služby spojené s ukončením odběru plynu jsou bezplatné.

Co se vyřizuje na poště

Aby se nestalo, že vám nedojde nějaká zásilka, vyrazte na poštu a zažádejte si o změnu místa dodání poštovních zásilek. Za službu se platí měsíčně a je na vás, jak dlouho budou zásilky přeposílány na novou adresu. Na vyřízení žádosti postačí 3 - 5 pracovních dnů. Novou adresu je třeba uvést i kvůli platbám za rozhlas a televizi. K tomu slouží Oznámení o změně pobytu poplatníka rozhlasového a televizního poplatku. Odevzdává se na poště. Informovat se můžete na internetových stránkách České pošty.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Před nastěhováním do nového si pohlídejte všechny smlouvyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nezapomeňte na doklady

Se změnou bydliště souvisí i kolečko po úřadech. O nový občanský průkaz si zažádejte na obecním úřadě. To udělejte jako první po nastěhování. Ostatní doklady se bez něj shánějí těžko. Řidičský průkaz je dobré vyměnit také. Novou adresu nahlašte na všech úřadech, ale i ve firmách, se kterými máte aktuálně uzavřenou smlouvu. Jedná se o leasingové společnosti, banky, pojišťovny, mobilní operátory. Nezapomeňte na svého zaměstnavatele. Stěhujete-li se do vlastního bytu, je dobré uzavřít si pojištění domácnosti včetně majetku. Nikdy nevíte, kdy se vám to bude hodit!

Stěhování sice nepředstavuje žádný příjemný zážitek, možná se ale pomocí našich rad vyhnete některým nepříjemnostem.

Reklama

Související témata:

Načítám