Hlavní obsah

Super výlet s dětmi do labyrintu

Foto: zamekloucen.cz

Romantický zámek Loučeň s rozlehlým parkemFoto: zamekloucen.cz

Reklama

23. díl – Sedmého července roku 2007, tedy symbolicky v den plný šťastných sedmiček, bylo otevřeno deset zahradních bludišť a labyrintů kolem zámku Loučeň. Je to místo přímo stvořené pro rodinný výlet a v zámeckém parku můžete radostně bloudit třeba celý den. A tak vydejte se do malé vesničky, ležící v Polabí, pár kilometrů severně od Nymburka. A neztraťte se!

Článek

Do bludišť a labyrintů

První labyrintárium v Čechách a jediné v Evropě projektoval Adrian Fischer, světoznámý mistr svého řemesla. Tvůrce bludišť vodních i na travnatých lukách, z křovin, cihel, zrcadel i s překážkami navrhl už přes dvě stě bludišť ve dvou desítkách zemí, přičemž každé jeho dílo překvapí něčím novým.

Pro pěknou a dlouhou procházku je Loučeň ideální, navíc děti se tu opravdu vyřádí a na své si přijdou i mnozí dospělí. V parku už kromě samotných bludišť bloudit nebudete; jednak ke každé vstupence dostanete přehledný plánek s rozmístěním jednotlivých atrakcí, jednak vás kolem všech bludišť a labyrintů provede naučná stezka. U každého labyrintu je panel s návodem, kudy vede správná cesta, ti zvídavější si mohou prostudovat také informační tabule o historii bludišť, zvláštnostech v jednotlivých koutech světa a dalších pikanteriích.

Velké bloudění…

Protože v rozlehlém parku je místa víc než dost, provozovatelé zámku slibují, že počet bludišť se má v budoucnosti rozrůstat. Na co se ale můžete těšit teď?

Největší bludiště je tisové s rozlohou 1450 metrů čtverečních, do jehož nitra se dostanete po lávce. Jen na vaší šikovnosti pak záleží hledání druhé lávky, která vás naopak ze spletitého bludiště vyvede ven. Tisy rostou pomalu, takže zatím je orientace vcelku jednoduchá, ale až budou vyšší, bude to bloudění jedna báseň! Dětem se bude líbit i palisádové bludiště s vyhlídkovou terasou a skluzavkou. Teprve při pohledu z výšky zjistíte, že tohle bludiště má tvar otisku lidského chodidla a že pokud už budete mít bloudění plné zuby, můžete z něj na několika místech uniknout kovovými vrátky.

Foto: zamekloucen.cz

Buxusový labyrintFoto: zamekloucen.cz

Kamenný labyrint na ploše 590 metrů čtverečních, který odkazuje svým stylem na labyrinty dávných Keltů, zase mají rádi milovníci tajemna; říká se o něm, že je nabitý zvláštní energií.

…a malé bloudění

Další bludiště vám nedají tolik zabrat; čeká vás půvabně barevné a nesmírně variabilní dlážděné bludiště z pálených glazovaných dlaždic, travnatý labyrint s cestičkami vysypanými drcenou antukou anebo pískovcový labyrint, dlážděný pískovcovými deskami. Skvělé zážitky nabízí provazové bludiště se spletitým systémem lan čtyř různých barev i dobře utajené prstové bludiště, vytesané v mohutném menhiru. Dvě poslední bludiště objevíte těsně u zámku. Buxusové bludiště ze sestříhaného zimostrázu často patří jenom dětem, protože unavení dospělí už mnohdy odpočívají v blízké zámecké restauraci. Krásu posledního, světelného labyrintu, umístěného mezi dvěma zámeckými křídly, si nejlépe vychutnáte za šera a za tmy, kdy se rozsvítí celkem 340 zemních svítidel. Pamatujte na to, až budete výlet plánovat!

Můj tip

Vedle bludišť a labyrintů v zámeckém parku se v Loučni můžete podívat i do zámeckých komnat. Představí se vám v podobě, v jaké je obývali poslední majitelé, princ Alexandr Jan Vincenc Thurn-Taxis a jeho krásná manželka, princezna Marie. Vedle běžných prohlídek jsou připraveny i speciální dětské prohlídky, kdy nejmenší návštěvníky provází komorník Jeho Jasnosti. A pokud by vám to snad bylo málo, informace si můžete doplnit v komorní expozici v přízemí zámku, kde se s historií panství i zámku seznámíte do nejmenších detailů. K dispozici vám je i zámecká restaurace, ale pokud máte rádi změnu a bude vám přát počasí, nechte si připravit koš plný jídla a pití a uspořádejte si v loučeňském parku romantický piknik.

Foto: zamekloucen.cz

Zámecký apartmán Alexandra Thurn-TaxisFoto: zamekloucen.cz

Můj tip druhý

Skvělá pobídka pro hledače pokladů: Loučeň je srdcem Svatojiřského lesa, největšího lesního komplexu ve středních Čechách. Po stezce spojující loučeňský zámek se zámkem Mcely prý pravidelně chodívala se svými psy na procházky princezna Almerie, manželka knížete Huga Thurn-Taxis. Údajně tady sbírala chalcedony, které nakonec podle pověsti zakopala někde v parku loučeňského zámku. Třeba čekají právě na vás…

Co byste měli vědět

Zámek Loučeň je otevřen od března do prosince – V červnu, červenci a srpnu je otevřeno denně od 9 do 18.30 hodin, v září denně od 10 do 17 hodin, v říjnu, listopadu a v prosinci o víkendech od 10 do 17 hodin. Stejně je otevřeno také během podzimních prázdnin, 17. listopadu (o státním svátku) a o Vánocích ve dnech 25. až 27. prosince. Od března je až do Velikonoc otevřen pouze park, zámek se otevírá až o Velikonocích. V letních měsících, kdy je otevřeno denně, je v pondělí přístupný pouze park s labyrintáriem.

  • Vstupné: Park s labyrintáriem: děti do 12 let v doprovodu rodičů zdarma, starší děti a studenti 50 Kč, dospělí 90 Kč.
  • Zámek: děti do 12 let v doprovodu rodičů (mimo speciálních dětských prohlídek) zdarma, starší děti a studenti 80 Kč, dospělí 120 Kč.
  • Zvýhodněná kombinovaná vstupenka park s labyrintáriem a zámecká expozice: děti do 12 let v doprovodu rodičů zdarma, starší děti a studenti 100 Kč, dospělí 160 Kč.
  • Komorní expozice (historie rodu Thurn-Taxisů a zámku Loučeň): jednotné vstupné 20 Kč.
  • Do parku je povolen vstup i se psy na vodítku.
  • www.zamekloucen.cz

Další zajímavosti v okolí

Z Loučně do Jabkenic k Památníku Bedřicha Smetany – v aleji proti bráně zámeckého parku v Loučni začíná 4 km dlouhá okružní naučná stezka, která kolem bývalé hájovny Loučeňky, pomníčku Helma a studánky Boží voda vede zpět k zámku. Tato místa míval rád hudební skladatel Bedřich Smetana, když pobýval u své dcery v nedalekých Jabkenicích; pokud vás zajímá klasická hudba, můžete navštívit tamní Smetanův památník. Stezky jsou nenáročné, prakticky bez převýšení, a vedou většinou po písčitých lesních cestách.

Reklama

Související témata:

Načítám