Hlavní obsah

Super výlet: Děti milují Veselý Kopec

Foto: Eva Obůrková

Historie osady se datuje již od 16. stoletíFoto: Eva Obůrková

Reklama

7. díl – Skanzen na Veselém Kopci je super! Najdete zde dobové chaloupky s opravdickými hospodáři, plno domácích zvířat i skvělé tradiční jídlo. Vydejte se s dětmi na Veselý Kopec, bude vás to bavit! Otevírají již na svatého Jiří, tedy 24. dubna.

Článek

Půvab Veselého Kopce spočívá v jeho atmosféře. Není to odborná přehlídka lidové architektury, ale obrázek venkovsky vlídné osady z oblasti Žďárských vrchů a Železných hor. Asi třicet objektů – selské statky, stodoly, chalupy i maličké roubenky, zvonička, včelí úly, bělidlo, sušárny lnu či ovoce a další – vytváří malebný obrázek vesnice v její ideální historické podobě, a to včetně obdělávaných políček, předzahrádek i hospodářských zvířat. U většiny chaloupek můžete nahlédnout dovnitř, a i když nezvolíte organizovanou prohlídku (což je s menšími dětmi rozumné řešení), někde na vás budou čekat ochotní průvodci, kteří zodpoví všechny dospělácké i dětské zvídavé dotazy. A co víc, nejsou tu žádné ploty, ba dokonce některé objekty mají své majitele a slouží jako rekreační chalupy, skanzenem dokonce vede běžná cesta. Kde jinde tohle najdete?

Kozy, loutky a vejměnek

Veselý Kopec sice leží sice stranou hlavních turistických tras, ale právě díky tomu si tady za pěkného počasí a při troše štěstí můžete vychutnat božský klid a ticho. Zpomalte, zastavte se, lehněte si do trávy, dívejte se do nebe a vypněte. Tohle je místo, kde se to aspoň na chvíli musí povést i velmi uštvaným rodičům.

Chce to ovšem vybrat si místo, kde si ustelete. Hned za bránou skanzenu to nejspíš nebude, tam na vás jednak čeká mile vlezlá kozí rodinka v čele s kozou Lízou, jednak malá hospůdka Na Vejměnku. Nebude to ani na prostranství o kousek dál, kde vás čeká další nápor dětské zvědavosti a jásotu. Předmětem obdivu ale zřejmě nebude jinak úžasná čtrnáctiboká stodola z roku 1680 ze Sádku u Poličky se sbírkou staré zemědělské techniky, ale maringotka starých loutkářů. Vypadá totiž jako mírně zvětšený pokojíček pro panenky, a kdyby se mohlo zalézt až dovnitř, pro většinu dětí by tady prohlídka klidně mohla skončit.

Foto: Eva Obůrková

Kozí rodince šéfuje koza LízaFoto: Eva Obůrková

Malé technické muzeum pod širým nebem

Vytoužená chvíle odpočinku přijde v okamžiku, kdy se terén začne svažovat do údolí říčky Chrudimky. Tady jsou totiž soustředěny lidové technické památky na vodní pohon – klasický vodní mlýn na obilí, přenesený roku 1977 z Oldřetic na základy původního veselokopeckého mlýnu s nádherně malovaným štítem, stylově vybavenými interiéry a řadou původních detailů. Hnací vodní sílu k pohonu důmyslných mechanismů využívala i stoupa na kroupy a varna povidel, poblíž stojí také vodní olejna, pila a stupník na tlučení třísla. Vodu sem přivádí původní středověký vodní náhon, při jehož spatření vaši cachtalové a vodomilové nepochybně velmi ožijí, je tu dokonce i jednoduchá houpačka a několik laviček. Malebné údolí u vody je zkrátka místo pro odpočinek jako stvořené.

Co vás ještě čeká?

Od mlýna se postupně budete vracet zpět k východu a k parkovišti. V závěru prohlídkové trasy ale rozhodně nesmíte vynechat statek z Mokré Lhoty u Nových Hradů s krásným, blankytně modrým klasicistním průčelím, roubeným špýcharem a kolekcí zemědělských strojů. V interiérech poznáte, jak se žilo rodině soukromého zemědělce přibližně v první polovině 20. století. Nahlédnete do kuchyně i do ložnice, zařízených tak dokonale, že budete mít pocit, že si hospodyně jen na chvíli odskočila a za chvíli se vrátí pro zapomenutý klobouk nebo kabelku.

A tak nezbývá už jen pár důležitých informací na závěr: k důkladné prohlídce celého skanzenu budete potřebovat dvě až tři hodiny, pokud navíc zahrnete do plánů občerstvení (kromě hospůdky Na Vejměnku ještě můžete využít hostinec U kováře Matěje, který stojí přímo u parkoviště), návštěva se může pořádně protáhnout. Prohlídková trasa je nenáročná, sjízdná i s kočárky, a měří necelé dva kilometry.

Foto: Eva Obůrková

Maringotka starých loutkářůFoto: Eva Obůrková

Co byste měli vědět

Na Veselý Kopec se letos můžete vydat od 24. dubna do konce října. Otevřeno je každý den mimo pondělí, a to v dubnu a říjnu od 9 do 16 hodin, od května do srpna od 8 do 17 hodin a v září od 8 do 16 hodin, poslední prohlídka s průvodcem se koná vždy hodinu před zavírací dobou. Vstupné: dospělí 50 Kč, děti 30 Kč, rodinné vstupné 150 Kč, při akcích 65 Kč a 40 Kč, fotografování 20 Kč. Další informace: www.vesely-kopec.eu.

  • Když pojedete autem: Z Pardubic se dejte na Chrudim, Nasavrky a Trhovou Kamenici, kde odbočíte směr Hlinsko. Dle ukazatelů dojedete po silnici č. 343 na Veselý Kopec. Z Hlinska vás sem dovede rovněž silnice č. 343, směr Trhová Kamenice. Za parkování zaplatíte 30 Kč.
  • Když pojedete vlakem: Nejbližší vlaková stanice je asi ve 4 km vzdálené obci Vítanov, ke skanzenu vás dovede zelená značka.
  • Když pojedete autobusem: Nejbližší autobusová zastávka je ve 2 km vzdálených Dřevíkovicích, ale naplánujte si návštěvu raději ve všední den, o víkendech jezdí velmi málo linek.

Další zajímavosti v okolí

Betlém v Hlinsku – Veselý Kopec je pouze jednou z poboček Souboru lidových staveb Vysočina. Jeho součástí je i několik přízemních roubených domků z poloviny 18. století, které stojí přímo ve středu města Hlinska a říká se jim Betlém. Tady si prohlédnete především dílny drobných městských řemeslníků – pekařů, hrnčířů, tkalců, hračkářů a dalších. V domcích je kromě toho i prodejna upomínkových předmětů, bylinek a keramiky.

Otevřeno celoročně, v dubnu, květnu, červnu, září, říjnu, listopadu a prosinci denně mimo pondělí od 8 do 16 hodin, v červenci a srpnu denně mimo pondělí od 8 do 17 hodin, v lednu, únoru a březnu od 8 do 16 hodin, v sobotu od 8 do 11 hodin, v neděli a pondělí zavřeno; polední přestávka od 12 do 13 hodin. Vstupné: dospělí 25 Kč, děti 15 Kč, rodinné vstupné 75 Kč, fotografování 20 Kč.

Svobodné Hamry – další součástí Souboru lidových staveb Vysočina je vodní kovací hamr, který bude zpřístupněn od května do konce září, podrobnosti najdete na stránkách www.vesely-kopec.eu.

Reklama

Související témata:

Načítám