Hlavní obsah

Svatební šaty 2011 - které jsou in?

Foto: stylebride.com

Každá nevěsta chce být nejkrásnějšíFoto: stylebride.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princeznovsky bílé, v odstínu champagne, krátké nebo s dlouhatánskou vlečkou. Doby, kdy od sebe byly všechny nevěsty téměř k nerozeznání, jsou pryč. Svatebních šatů je k dostání nepřeberné množství, o to těžší ale je neztratit se v jejich nabídce. Pokud letos míříte pod čepec i vy, určitě se vám bude přehled trendů pro letošní rok hodit.

Článek

I svatební šaty mají své trendy, které přicházejí a odcházejí. Většina žen je ale příliš nesleduje, dokud takzvaně „nehoří“ a ony samy nejsou v situaci, kdy se potřebují pro některý z modelů rozhodnout. Přestože se svatební šaty vyplatí vybírat především podle typu postavy a vašeho vlastního stylu, neuškodí mít rozhled o tom, s čím letos návrháři přišli. A že je na co koukat!

Foto: Jim Hjelm, Marchesa

Může se vám zdát nudná, přesto sněhově bílá vévodí letošním trendůmFoto: Jim Hjelm, Marchesa

Foto: Christos, Mori Lee

Volánové šaty jsou velkým hitem letošního rokuFoto: Christos, Mori Lee

Foto: Monique l'Huillier, Pronovias

S výraznou sukní nebo antické? Kterým dáte přednost?Foto: Monique l'Huillier, Pronovias

Foto: Pronovias, St. Patrick

Letos se obejdete bez kamínků - mašle či zajímavá látka stačíFoto: Pronovias, St. Patrick

Ve které barvě letos vyrazit k oltáři?

Pokud čekáte široký výčet odstínů, na které návrháři letos sázeli, budete nejspíš překvapené. Až na pár výjimek totiž přehlídkám dominovala bílá, a to ve své nejzářivější podobě. Oproti minulým kolekcím, kdy stále více prorážely barevné šaty, tak nastal menší útlum. A jak je to třeba se zmiňovanou a tolik oblíbenou barvou champagne? I ta ustoupila do pozadí. Nahradila ji tělová spolu s odstíny meruňkové. S těmito něžnými barvami si úžasně pohrála návrhářka Vera Wang, která sáhla i po netradičním odstínu šedé. Se svými vizemi byl potom odvážnější Oscar de la Renta, které předvedl bohatě zdobené šaty v pozor – černé barvě. „Většina nevěst ještě stále dává přednost bílé, ale pokud to není, jak se říká, vaše barva, nemá smysl se do ní nutit za každou cenu. Je to přece jen váš den, měla byste se v šatech cítit ve své kůži," dodává stylistka Lenka Machková.

Foto: Oscar de la Renta, Douglas Hannant

Na přehlídce nechyběly ani rozkvetlé svatební šatyFoto: Oscar de la Renta, Douglas Hannant

Foto: Eden Bridals

Jednoduché šaty ozvláštní barevný pásekFoto: Eden Bridals

Foto: Marchesa, Oscar de la Renta

Toužíte po netradičním modelu? Zkuste šaty krátké nebo rovnou černéFoto: Marchesa, Oscar de la Renta

Foto: Sarah Seven, St. Patrick

Originální šaty v krátké délce a trendy zdobení mašlíFoto: Sarah Seven, St. Patrick

Délka se zkracuje

Šaty s vlečkou nejsou zrovna tím, po čem byste snila? Klidně se porozhlédněte po modelu v kratší délce. „Dříve byly spíše raritou, ke svatbě dlouhé šaty neodmystlitelně patřily, spousta žen ale tomuto stylu nefandí, chtějí být více šik. Pro takové jsou kratší šaty skvělou variantou," říká stylistka Lenka. Zkrácenou délku také oceníte v případě, že se vdáváte v horkém létě. A nemusíte řešit, že by kratší šaty nepůsobily dostatečně slavnostně, stačí se pro inspiraci podívat na výtvory libanonské kouzelnice Reem Acra. Krásné, že?

Foto: Reem Acra

Krásné krátké šaty vytvořila návrhářka Reem AcraFoto: Reem Acra

Foto: Vera Wang

Barevné modely Very Wang jsou kouzelnéFoto: Vera Wang

Foto: Vera Wang, Victoria Jane

Nechte šaty zdůraznit vaši ženskou siluetuFoto: Vera Wang, Victoria Jane

Foto: Mori Lee

Krásné modely seženete i ve větších velikostechFoto: Mori Lee

Mašli, aby nevěstu našli

Co se týče střihů, na výsluní se drží jednoduchá klasika, zdobená přepásáním nebo asymetrií. Stále oblíbené jsou také upnuté korzety s bohatě nařasenou tylovou sukní. Trendy je i střih ve stylu mořské panny, kdy šaty dokonale kopírují postavy a rozšiřují se až v oblasti kolen.

Šaty už nejsou tolik zdobené korálky nebo kamínky, jejich zajímavé střihy, asymetrie nebo řasení žádné „dokrášlování“ nepotřebují. Úžasně řešené jsou například šaty od návrhářského dua Marchesa.

Když už se přidává nějaký zdobný prvek, jsou to spíš mašle nebo pásky, které mohou být decentně v barvě šatů, nebo naopak ve výrazném tónu. Nám ještě dlouho nedá spát zajímavý model Very Wang, kdy je pas zvýrazněn tmavým páskem. Úžasné jsou také jednoduché šaty s mašlí vpředu od značky St. Patrick, které nabízí v mnoho svatebních salonech.

Velkým hitem je potom krajka, která působí neskutečně žensky, přepychově, ale přitom čistě. Pokud se chcete po nějakých porozhlédnout, doporučujeme značku Pronovias, a zejména úžasnou kolekci Elie by Elie Saab.

Nevzdává se ani antika. Je ideální pro dámy, které si na tradiční svatební šaty příliš nepotrpí. Střihy na jedno rameno, splývavé materiály, jednoduché linie, minimum zdobení. To všechno z vás vyčaruje antickou bohyni.

Ačkoli je krásných svatebních šatů spousta, přejeme vám, abyste za svůj život oblékla jen jedny!

Související témata:

Načítám