Hlavní obsah

Svědivou kůži chraňte před vysoušením, může jít i o lupénku

Foto: istockphoto

Poškrábat se je přirozenou reakcí na svěděníFoto: istockphoto

Poškrábat se je přirozenou reakcí na svědění. I když neodstraní příčinu podráždění, poskytne úlevu, ale jen dočasnou. Svědění může být vyvoláno suchostí pokožky, běžnou v tomto období, ale i lupénkou či jinou kožní nemocí. Ochrannou funkci pokožky zvyšují prostředky Mediderm, které ji i zklidňují.

Článek

Sezonní změna počasí bývá doprovázena šupinkatou, napjatou a podrážděnou pokožkou. Nepříjemné dlouhotrvající svědění tak může být signálem dehydratace pokožky. Může být ale také projevem vážnějšího podráždění nebo i kožního onemocnění, jako je dermatitida, ekzém či lupénka neboli psoriáza. Právě lupénka se až v polovině případů projevuje úporným svěděním. Svědění má tato nemoc už ve svém názvu: „psora“ je v řečtině škrábání či svědění. Odborníci radí si postiženou kůži neškrábat, hrozí zavlečení infekce a celkové zhoršení stavu. Jak se ale úporného svědění nebo pálení zbavit?

V zimním období o pokožku více pečujte, je třeba zvýšit ochranné vlastnosti její nejvrchnější vrstvičky a bránit jejímu vysychání. Účinným pomocníkem jsou přípravky řady Mediderm, ucelená řada výrobků napomáhající léčbě lupénky, atopické dermatitidy i ekzémů. Tyto zdravotnické prostředky pokožku hydratují a vyživují do hloubky, urychlují regeneraci a zpomalují tvorbu svědivých šupin. Krém Mediderm vytváří na povrchu pokožky hydrofobní film zadržující vodu. Zvyšuje přirozený regenerační proces a chrání před dalším poškozením epidermis.

Foto: istockphoto

Odborníci radí postiženou kůži neškrábatFoto: istockphoto

Nejčastější příčinou podráždění je používání parfémů a konzervantů. Dráždivě mohou působit také látky, které zadržují vodu v pokožce, například močovina. Při svědění a pálení mají výrobky Mediderm zklidňující účinek. Neobsahují dráždivý sodiumlaurylsulfát (SLS), parabeny, parfémy ani barviva.

Když svědí hlava

Svědění v oblasti hlavy může být jen negativní reakcí na kosmetický přípravek na vlasy. Alergické reakce se snadno zbavíte, když výrobek příště nepoužijete. Pokud svědění neustává, může jít i o projev dermatitidy nebo lupénky. Kožní nemoci se totiž mohou skrývat i pod vlasy: na hlavě, ale také na čele, za ušima či na zadní části krku.

Foto: istockphoto

Pokožku hlavy trpící lupénkou, ekzémem či atopickou dermatitidou myjte jemnými, nedráždivými přípravkyFoto: istockphoto

Pokožka hlavy trpící lupénkou, ekzémem či atopickou dermatitidou vyžaduje mytí jemnými, nedráždivými přípravky. Doporučovány jsou přípravky s obsahem uhelného dehtu, jehož nevýhodou je zápach a fakt, že barví. Šampon Mediderm je zdravotnický prostředek obsahující dehet s názvem bílý ichtamol. Ten nebarví a nemá typický dehtový zápach. Díky obsahu této látky pomáhá šampon omezovat podráždění, zarudnutí i svědění, zmírňuje loupání a vznik skvrn na pokožce. Pokožku zvlhčuje a podporuje její regeneraci. Šampon má také ochranný účinek, usnadňuje rozčesávání a styling vlasů.

Foto: Variopharma s.r.o

MedidermFoto: Variopharma s.r.o

Více najdete na stránkách Mediderm, kde můžete požádat i o vzorky zdarma. Mediderm poptávejte v lékárnách a na e-shopech. Sledujte nás na Instagramu a Facebooku.

Reklama

Načítám