Hlavní obsah

O muži, který začíná, kde jiní končí

Foto: Bontonfilm

Určité souvislosti si musíte domysletFoto: Bontonfilm

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film Synekdocha režiséra Charlieho Kaufmana je zahalen tajemstvím. Vypráví příběh muže, který, když se v pomyslné polovině života za sebou ohlédne, nevidí nic. Život se mu rozpadá jako domeček z karet a před ním je nová výzva: divadlo v New Yorku. Jak dopadne jeho nový životní experiment?

Článek

Nejdříve si řekněme, jak se poprat se samotným názvem filmu. Sám Kaufman žertovně přiznává, že si název svého předchozího filmu Věčný svit neposkvrněné mysli sám nedokázal nikdy zapamatovat. Tentokrát opět sáhl po nezvyklém termínu: synekdocha - anglicky čteno si-nek-do-kí. Mnozí z nás si jistě vzpomenou na záživné hodiny českého jazyka. Ano, pokud si myslíte, že to má co dočinění s obrazností výrazů a přenášením významů, jste velmi blízko! Synekdocha je označení pro výraz použitý v přeneseném smyslu, kdy část zastupuje celek (tedy např. V čekárně nebyla ani noha - tedy jedna noha zastupuje všechny ostatní potenciální pacienty) nebo celek zastupuje část.

Jak se ale onen výraz přenesl do filmu, to vám neprozradíme. Kaufman celkově spoléhá na naši představivost, důvtip a otevřenost. Je nutné si určité situace, spojitosti, návaznosti domyslet. Jeho film je snovým světem, kde se prolínají realita se smyšlenými situacemi. Lusknutím prstu tam člověk může létat a nevnímá to jako něco zvláštního a spíše se tím baví.

Foto: Bontonfilm

Hlavního hrdinu jeho manželka opustíFoto: Bontonfilm

Příběh divadelního režiséra

Děj se točí kolem životního osudu divadelního režiséra Candena v americkém provinčním městečku. Žena (malířka miniatur) ho opouští, odjíždí do Německa a bere s sebou i jejich dceru Olívii. Když se Canden ohlédne za svým životem, nevidí žádný vlastní otisk. Dostává ale velmi hodnotný finanční grant a rozhodne se vytvořit nové velké dílo.

Stěhuje se do New Yorku, kde v opuštěných hangárech nechává zkonstruovat obrovské jeviště. Tam chce spolu s herci vytvořit velký odraz skutečného života a vše při tom natáčí na video. Životy herců se však začnou nebezpečně mísit s těmi divadelními a Kaufman s námi jako diváky rozehrává velkou hru iluze a pravdy.

Velmi inteligentní, zábavný snímek nadchne ty, kdo nechodí do kina vypnout mozek. Pobaví, zaujme a podnítí k přemýšlení. Přišel čas rozmotat provázky, které se do sebe zapletly, když jako loutky chodíme po jevišti života. A kdo přijde na to, co vlastně synekdocha ve filmu představuje, získá si (nejen) Kaufmanovo uznání.

Synekdoche, New York - premiéra 23. 4. 2009 Režie a scénář: Charlie Kaufman Hrají: Philip Seymour Hoffman, Samanta Morton, Michelle Williams, Catherine Keener a další Délka: 124 minut Žánr: komedie, v původním znění s titulky

Reklama

Související témata:

Načítám