Hlavní obsah

Tajné úklidové fígle našich babiček

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nemusíte utrácet za drahé čisticí prostředkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Rozhodla jste se pro úklid, a přitom nechcete utrácet za drahé čisticí prostředky? Ani poškozené nebo znečištěné věci nemusí hned skončit v popelnici. Vyzkoušejte tajné fígle našich babiček a ušetřete tak i životní prostředí. Přinášíme vám nejosvědčenější tipy.

Článek

Baterie zanesené vodním kamenem

Jestliže se vám usadil vodní kámen na vodovodní baterii, budete potřebovat papírový ubrousek, ocet, gumičku a igelitový sáček. Navlhčený ubrousek v octě dejte do sáčku. Pak jej navlékněte na baterii a upevněte důkladně gumičkou tak, aby dovnitř nepronikal vzduch. Ponechte to tak několik hodin podle míry zanesení. Pak stačí jen sáček odstranit a letitá baterie se bude blýskat jako nová.

Na skleněné plochy

Ocet je vůbec pomocník při úklidu číslo jedna. Vyčistíte s ním veškeré skleněné plochy. Postačí nalít trošku na konkrétní místo a vyleštit. Ideální jsou k tomu staré noviny. Pokud je nekupujete, tak použijte papírové ubrousky do kuchyně. Jestliže je sklo velmi znečištěné, klidně ho před tím umyjte hadrem namočeným v mýdlové vodě. Pak použijte osvědčený postup. Štvou vás vodní skvrny na skle nebo umyvadle? Zbavte se jich pomocí citronové kůry. Dá se použít i na klasický porcelán.

Zašlá, zaneřáděná mikrovlnka

Na mikrovlnnou troubu funguje osvědčený jednoduchý trik, díky kterému nejenže se snadno a bez námahy zbavíte nečistot nalepených po stěnách, ale krásně ji provoníte. Jak na to? Do misky (nesmí na ní být kovový proužek) s vodou vložíte několik plátků citronu. Misku dáte do mikrovlnky a necháte „vařit" 3 - 5 minut. Po otevření pouze setřete vlhkým hadříkem uvolněné nečistoty. Nepříjemný odér vystřídá úžasná svěží vůně citronu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kachlíčky rozzáříte vodou a bělidlemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Aby se podlaha leskla

Obzvláště hodně dlouho nemytá podlaha si zaslouží vaši důkladnou péči. Ideální k čištění zašlých kachlíčků je klasický prášek, který znaly už naše babičky. Vše umyjte nejprve vodou, ve které je tekuté mýdlo s trochou bělidla. Nakonec vše setřete hadrem namočeným v čisté vodě a vytřete dosucha.

Jak na čistý koberec

Jestliže chcete znovu oživit váš starý koberec, postupujte podle našich rad. Nejprve ho zbavte případných skvrn. Třeba na přilepenou žvýkačku platí kousky ledu, kterými místo chvilku potírejte. Zmrazenou žvýkačku snadno odloupnete. Skvrny lze čistit i benzinem a vodou.

Může se stát, že je koberec na některých místech propálený. Spáleniny lze odstranit jemným brusným papírem. Je třeba místo krouživými pohyby třít, dokud skvrna nezmizí.

Než se pustíte do čištění a luxování, odstraňte z koberce vlasy a nitě. To jde velmi snadno houbičkou na mytí nádobí. Navlhčete ji a pak krouživými pohyby jemně přejíždějte po koberci. Výsledek vás překvapí.

Dříve nebyly moderní čisticí prostředky, přesto měly naše babičky doma naklizeno. Možná právě vy používáte nějaký tajný zaručený tip, který jste podědila. Pošlete nám jej na info@prozeny.cz. Dobrých rad není nikdy málo a byla by škoda nechat je ležet v šuplíku.

Reklama

Související témata:

Načítám