Hlavní obsah

Také jste si myslely, že tohle se s věkem zlepší? Omyl!

Foto: Thinkstock

Ať je vám dvacet nebo třicet, některé věci se prostě s věkem neměníFoto: Thinkstock

Reklama

V sedmnácti vás trápilo akné, ale doufaly jste, že za pár let se ho zbavíte. Dnes je vám třeba třicet a opět váš nos hyzdí nevzhledný pupen. A takových marných tužeb je bohužel víc!

Článek

Určité věci k mládí prostě patří, i když nejsou zcela příjemné. Ale alespoň se můžete utěšovat tím, že s věkem se to zlepší. Jenže jsou věci, které se bohužel většinou nemění. Tohle je pět z nich, od kterých vám neuleví ani desítky svíček na narozeninovém dortu.

1. Dokonalá pleť

Když má pubescent obličej plný pupínků, není to nic neobvyklého. Bouří se v něm hormony, mění se z dítěte na dospělého a jeho tělo z toho jednoduše šílí. Jenže v tomto směru není vyšší věk rozhodně zárukou toho, že se dočkáte alabastrové pleti bez jediné chybičky. Beďary se jednoduše nevyhýbají ani seniorům!

„Když si vzpomenu, jak jsem se v šestnácti utěšovala tím, jak budu mít za pár let od akné pokoj, musím se smát. Obzvlášť, když se mi pravidelně s blížící se menstruací nebo poté, co strávím pár dní na sluníčku, na obličeji objeví krasavci, za které by se nestyděl kdejaký puberťák,“ říká dvaatřicetiletá Simona.

Foto: Thinkstock

Akné není jen problémem teenagerů, své o tom ví řada zralých ženFoto: Thinkstock

2. Alkohol pod kontrolou

Samozřejmě jsou dávno pryč doby, kdy by vás k zemi poslala dvě piva. A nejspíš už vás alkohol neodrovná tak spolehlivě, jako v době, kdy jste na vlastní kůži ochutnaly jeho existenci.

Dospělost ale bohužel neznamená, že to s ním občas nepřeženete. „Rozdíl je jen v tom, že už dopředu víte, co vás čeká. Že druhý den bude peklo. A navíc se kocovina s věkem zhoršuje. Ve dvaceti se ze všeho vyspíte během pár hodin, po třicítce to cítíte pomalu týden,“ pokyvuje hlavou čtyřiatřicetiletá Anna.

3. Odvážné flirtování

V šestnácti bylo nejspíš nemyslitelné zcela nepokrytě mrknout na zástupce opačného pohlaví, který by se vám líbil. Prostě mu dát najevo, že byste měly zájem se seznámit. Umění flirtu jste rozhodně neovládaly, ale nejspíš jste si říkaly, že jde o nedostatek zkušeností, že časem se vše naučíte. Omyl! Na flirtování buď máte odvahu a s věkem pouze zlepšujete svůj styl, nebo ji nemáte, a pokud se nestane zázrak, suverénní koketa z vás nikdy nebude.

Foto: Thinkstock

Ano, ve třiceti nejspíš vyděláváte víc než těsně po škole. Bohužel ale i vaše nároky vzrostlyFoto: Thinkstock

4. Finanční zázemí

Mladí jsou chudí. Nuzný výdělek z nárazové brigády sotva pokryje jejich potřeby, kapesné od rodičů většinou také není žádný zázrak. A tak teenageři sní o tom, jak budou v dospělosti žít v dostatku a už nikdy nebudou počítat dny do výplaty či do chvíle, kdy je čas na nové kapesné.

I tohle je dost často marná touha. Mnohdy totiž s výší vašich výdělků stoupají i vaše nároky. Jednoduše řečeno, ve třiceti budete mít nejspíš víc peněz než v osmnácti, ovšem stejnou úměrou vzroste i cena věcí, které potřebujete (nebo chcete). „Je to tak. Ve dvaceti jsem si rozhodně nekupovala drahé kosmetické přípravky, teď už ale není čas na hrdinství, kvalitní krémy jsou nutný výdaj,“ říká třiatřicetiletá Lenka.

Takže jediné, co se s věkem asi naučíte, je s penězi lépe hospodařit. Ale boháči z vás nejspíš nikdy nebudou.

5. Stydlivost

Návštěva gynekologa či nákup kondomů? Pro -náctiletou dívku stejně ožehavý zážitek jako pro ostřílenou třicátnici. „Jediný rozdíl je snad v tom, že se umím lépe ovládat. Takže tolik nerudnu, nekoktám a podobně. Ale že bych šla na gyndu s naprostým klidem, ve který jsem jako mladá doufala, to tedy ne,“ říká dvaatřicetiletá Jana.

A po čem jste v pubertě toužily vy? A splnilo se vám to?

Reklama

Načítám