Hlavní obsah

Těhotenská cukrovka: Co hrozí matce a dítěti?

Foto: shutterstock.com

Cukrovka je v těhotenství častým problémemFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste těhotná? A máte v rodině cukrovku? Pak je větší riziko, že v době, kdy čekáte miminko, onemocníte její těhotenskou verzí. Ale nejste v tom sama. Častěji se také objevuje u žen obézních a starších 35 let. Protože je ale těhotenská cukrovka nejčastějším onemocněním v těhotenství (2-15 %), pojďme si říci, co nám vlastně hrozí...

Článek

To, že má budoucí maminka těhotenskou cukrovku, se dozvídá nejčastěji po 20. týdnu. Nejvíce ohrožené jsou ženy, které mají tuto nemoc v rodinné anamnéze (zejména v rodině matky). K nim se ještě řadí ty, které již porodily příliš velké nebo postižené děti, a ty, které měly těhotenskou cukrovku v předešlém těhotenství. Přestože se nejedná o závažné onemocnění, nelze je podceňovat.

Léčba tohoto typu cukrovky spočívá v dietě s nižším obsahem cukrů. Tam, kde nestačí, je třeba zahájit podávání inzulinu, který se po porodu obvykle vysazuje. Součástí léčby by měl být i těhotenský tělocvik.

Vznik této nemoci úzce souvisí s působením hormonů, dědičnými dispozicemi a nadváhou. Podle statistik se ze tří čtvrtin případů situace po porodu upraví, existuje ovšem zvýšené riziko rozvoje diabetu II. typu ve vyšším věku. Bylo totiž zjištěno, že asi 50 % žen, které měly těhotenskou cukrovku, onemocní do deseti let na diabetes mellitus. Proto se maminkám doporučuje mírná diabetická dieta i mimo těhotenství. Vždy ale záleží na rozhodnutí ošetřujícího lékaře a diabetologa.

Rizika pro dítě a matku

Rizika pro plod jsou vyšší v případě, že se cukrovka objeví už na samém začátku těhotenství. Navíc nemusí být vždy okamžitě diagnostikována, protože porucha látkové výměny již nastala, přestože těhotná žena necítí žádné subjektivní potíže. Pokud by nemoc nebyla léčena, hrozí vývojové vady - děti mívají poruchy s adaptací, nemají dokonale vyzrálou plicní tkáň a mívají méně vápníku. Tomu však lze docela dobře předejít. Maminky docházejí pravidelně do diabetologické poradny a sleduje se u nich hodnota glykemie před a po jídle.

Foto: shutterstock.com

Jednou z komplikací je vysoký krevní tlakFoto: shutterstock.com

Co dále hrozí dítěti?

  • makrosomie - nadměrný růst
  • poruchy dýchání
  • hypoglykemie po porodu, neboť zaniká zdroj cukru od matky

Mnoha problémům se ale dá předejít zdravou životosprávou dítěte.

Co ještě hrozí matce?

  • infekce močových cest a zánět ledvin
  • vysoký krevní tlak v těhotenství
  • zvýšené množství plodové vody
  • nutnost operativního porodu

Ročně se objeví mezi těhotnými kolem 300 pacientek, které mají těhotenskou cukrovku a asi 30-50 z nich si musí píchat inzulin. Kontroly jsou nezbytné a maminky by je neměly podceňovat. Postupujícím těhotenstvím se totiž tolerance k cukru zhoršuje.

Jak na těhotenskou cukrovku?

Nález těhotenské cukrovky samozřejmě neznamená, že celý zbytek těhotenství stráví maminka o chlebu a vodě - denně by však neměla zkonzumovat více než 250 gramů sacharidů (v případě těžší cukrovky pouhých 175 g). A je třeba:

  • jíst pravidelně, častěji a menší množství
  • sledovat zpočátku váhu jednotlivých potravin a jejich energetickou hodnotu
  • vylučovat ze stravy lehce vstřebatelné sacharidy, jako je glukóza, sacharóza a maltóza
  • konzumovat sacharidy ve formě mléka, pečiva (tmavého), těstovin, rýže, zeleniny a ovoce
  • omezit tuky a jíst méně tučné bílkoviny, přestože nemají téměř žádné sacharidy
  • snížit příjem cholesterolu a omezit solení
Foto: shutterstock.com

Při těhotenské cukrovce je nutná dietaFoto: shutterstock.com

Dále se dopoledne nedoporučuje jíst mléčné výrobky, protože byla zjištěna stoupající glykemická křivka. Pozor na ovoce, které je sice zdravé a má hodně vitaminů, ale obsahuje také větší množství sacharidů. Vitaminy je možno přirozeně nahradit konzumací zeleniny. Pro plnou kontrolu nad vaším stavem se doporučuje přísné omezení výrobků s velkým obsahem nasycených tuků a mastných kyselin.

  • Jezte dostatek ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva (ale važte porce a nepřekračujte jejich denní počet)
  • Jezte ryby, drůbež bez kůže a pouze libové maso namísto tučného
  • Pijte pouze nízkotučné mléčné produkty
  • Sýry jezte do maximálně 30 % tuku v sušině, ideální je kupovat 20%
  • Vejce byste měla jíst maximálně dvě za týden - bílky je možné jíst bez omezení
  • Hodně pijte, protože dochází k vyšším ztrátám vody v ledvinách. Neměla byste vypít méně než 2 litry denně.

Počet maminek, které těhotenskou cukrovkou trpí, je dnes mnohem vyšší než dříve - zvláště proto, že cukrovka samotná je v populaci mnohem častější. Za její hlavní přičiny se pokládá nedostatek pohybu, obezita a stres.

Rozhodnete-li se, že budete mít dítě, a jste v rizikové skupině, je třeba se na těhotenství cíleně připravovat s předstihem. Už před samým početím je třeba, aby byla cukrovka léčena. Péče o těhotnou ženu pak spočívá v tom, že je přísně kontrolována. Jestliže budete dodržovat všechna doporučení lékaře, nemusíte mít z těhotenství žádné obavy.

Dámskájízda.cz

Reklama

Související témata:

Načítám