Hlavní obsah

Pomoc, budeme mít dítě!

Foto: iprima.cz

Petr a JanaFoto: iprima.cz

Reklama

„Miláčku, jsem těhotná!“ Věta, která může mít tolik podob, kolik je emocí v nás samotných. Pomyslná startovací čára, od které se odvíjí další průběh tohoto těžkého, vytrvalostního, strastiplného i radostného běhu přes překážky. Dorazí do cíle i váš vztah?

Článek

Prvotní nadšení

V něm se zpravidla my ženy od mužů lišíme. Zatímco většina z nás (zejména třicátnic) toužebně vyhlíží druhou čárku na těhotenském testu, muž se dožaduje stoprocentní jistoty, a to i když už jste mu na vlastní oči ukázala dva pozitivní testy. Bez verdiktu vyřknutého doktorem, neuvěří! Nás okamžitě takřka z minuty na minutu zasáhne vlna něhy a mateřství, jsme rozechvělé a dojaté. Už už si klademe v hlavě otázky typu: budu dobrá máma? A mužský protějšek? Je v naprostém klidu, pokud to tedy není student medicíny právě před státnicí nebo manžel některé jiné „šťastné“ ženy, který se nás snaží ze všech sil přesvědčit, že kdyby nebylo jeho, žádné dítě by se nekonalo. Zkrátka mužská ješitnost. Škoda jen, že to těm chlapům nevydrží déle a padají do mdlob hned o pár měsíců později při porodu, zbytek podlehne nejpozději při přebalování pokakaných plínek.

Začíná jít do tuhého

Těhotenství zasáhne každý pár. Nejdříve zaútočí na ženu. Teď to myslím pozitivně. Cítíme se být šťastné, uvědomujeme si naše úžasné životní poslání. A pak mohou všechno zhatit obavy, které se pomaloučku vkrádají do naší hlavy a významně ovlivňují nejen nás, ale i široké okolí. A že to odnese vztah, s tím počítejte! Jak zásadně, záleží na mnoha faktorech: povaze maminky, životních okolnostech a prostředí, v němž žijeme. Nejčastější obavy jsou o tělesné i duševní zdraví budoucího dítěte.

Zatímco muž si užívá našich nově nabytých zaoblených křivek, my probíráme takřka s chirurgickou přesností veškeré příbuzenstvo, živé i neživé, přičemž nás zajímá, jaké kdo má genetické předpoklady, tělesné nedostatky… cokoli, co může ovlivnit výtvor našeho společného snažení. Je víc než důležité pokusit se mužský protějšek odtrhnout od sledování fotbalového zápasu a promluvit si o všem, co nás trápí. MUDr. Stanislav Trča, CSc. ve své knize Partner v těhotenství a při porodu budoucím tatínkům pro tenhle případ radí: „Pokud by se partnerovi budoucí maminka s takovými obavami svěřila, měl by na to reagovat tak, že by je v žádném případě neměl zlehčovat. Naopak by se měl pokusit jí vysvětlit, že takové obavy jsou neopodstatněné a kdyby to nepomohlo, doporučit jí návštěvu prenatální poradny.“

Foto: shutterstock.com

Ženám stačí druhá čárka na těhotenském testuFoto: shutterstock.com

Útok na psychiku

Existují ženy, které prožívají těhotenství pod silným psychickým tlakem. Podle lékařů je příčinou vystupňovaná touha po zdravém dítěti. Je to mnohem intenzivnější a pravděpodobnější u těch, které se věkem blíží ke hranici plodnosti a které dobře vědí, že nezdar může znamenat poslední šanci, jak otěhotnět. Podobně na tom jsou také ženy, které samovolně potratily, porodily postižené dítě nebo nemohly dlouho otěhotnět. Jestliže patříte do téhle skupiny, nebraňte se návštěvám poradny pro riziková těhotenství. Udělá to dobře nejen vám, vašemu vztahu, ale i vašemu budoucímu děťátku.

A co dál dělat, aby bylo všechno, jak má být? Ideální je udržovat kontakt s partnerem, který by se vám měl snažit ulehčit všude, kde se dá. Uklidnit vás může i fakt, že dnešní zdravotnictví je v tomto ohledu na špičkové úrovni, takže se není čeho obávat.

Jak se změnil váš vztah v době těhotenství a po porodu? Opět jsme vyrazili se zeptat do ulic. Videoanketu můžete shlédnout zde:

{stream-video}

Nebojte se sexu!

Často se v sexuologických poradnách objevují prosby o pomoc týkající se odcizení se partnerů v době těhotenství. Všechno začíná hormonálními změnami maminek. Považte, copak člověk může mít chuť na sex, když několikrát za den zvrací a nikdy neví, kdy to na něj přijde? Starosti, myšlenky, tělesné změny – to všechno nás oddaluje od věcí, které jsme před těhotenstvím běžně dělaly, a mezi něž patří i milování se s partnerem. Přidají-li se obavy, jestli sex je vůbec v těhotenství dobrý, je další ze zabijáků vztahu na světě!

Chcete radu? Pokud to jde, jděte do toho! „Pokud těhotenství probíhá bez komplikací, užívejte si s partnerem tělesnou lásku tak často a tak dlouho, jak chcete, a to i v pozdním těhotenství,“ říká německá profesorkaa doktorka medicíny Renate Huch (autorka knihy Šťastné těhotenství od A do Z). Některé ženy sex v těhotenství dokonce prožívají intenzivněji, a to díky silnému prokrvení vaginy a citlivých míst.

V těhotenství dvojnásob platí, že sex není jen o tělesnu, ale i o psychice. Aby všechno fungovalo tak, jak má, promluvte si s partnerem o tom, co byste chtěla dělat, z čeho máte strach a jaké polohy vám dělají dobře.

Foto: shutterstock.com

Muži mají raději hmotnější důkazFoto: shutterstock.com

Náš tip. Ideální polohy pro těhotné:

Oba na boku – v poloze ležmo, přičemž se díváte na sebe nebo partner leží u vašich zad – bříško nepřekáží (není mezi vámi)

Na koníčka – Když si sednete na partnera, vašemu bříšku se uleví

Zády na partnerovi – Jak vyplývá z názvu, ležíte zády na partnerovi a díky tomu nedochází k tlaku na břicho

Jestli jsem vás ani teď nepřesvědčila o tom, že pravidelný sex i v době těhotenství váš vztah zocelí, tak třeba to za mě udělá výsledek nejnovější studie. Ta prokázala, že u párů s pravidelným sexuálním stykem v pozdním těhotenství nedochází tak často k předčasný porodům.

Neslavné „šestinedělí“

Tak už se to narodilo! Už není já a ty, ale my spolu s tím malým uzlíčkem, za který máte zodpovědnost. Není divu, tohle se vztahem pěkně zatočí! Zatímco vy máte na bedrech čtyřiadvacetihodinovou šichtu s názvem péče o novorozence, partner přemýšlí o tom, jak je odstrčený na druhou kolej. To je pochopitelné. Není čas. A když je, není sil. I když by měl mít pochopení pro nově vzniklou situaci, ukažte mi takového dokonalého a vždy chápajícího jedince mužského pohlaví!

Takže je to opět na vás. V zájmu zachování fungujícího vztahu musíte vynaložit všechny síly a fígle a dokázat mu, že ho máte stejně ráda jako předtím. A zatímco budete kolabovat psychicky a fyzicky, doufejte, že to pochopí a bude vám oporou, i přes to, že sex se rovná bodu mrazu. A jen tak se to nezlepší! Únava, stres, péče o dítě – to všechno vám sebere chuť na milování. Můžete ale zkusit hlazení, mazlení a vzájemné dotyky... nejen vám prospějí.

Na závěr rada pro pány: K „šestinedělce“ je třeba přistupovat trpělivě, opatrně volit slova i činy, protože i maličkost může způsobit výrazné emocionální změny, což neprospěje ničemu a nikomu.

Klasická situace ze života

Jana je těhotná. Petr se příliš snaží všechno dokonale přichystat na příchod nového, vymodleného člena rodiny. Jana se s tím nemůže srovnat a řeší úplně jiné věci – je tlustá a neatraktivní, co s tím? Petr nic neřeší a nadále studuje knihy o těhotenství a porodu a má vymyšleno dokonce několik tras, jak se co nejrychleji dostat do porodnice. Jak to dopadne? To je jen jedna část příběhu druhého dílu seriálu Přešlapy, který dnes běží v osm večer na Primě. Ideální příležitost, jak se na situaci připravit! Doufám, že se podíváte.

Reklama

Související témata:

Načítám