Hlavní obsah

Těhotné kuřačky: Co se děje s dítětem, když si zapálíte?

Foto: Profimedia

Těhotenství a cigarety nejdou podle odborníků dohromady! A to ani v malém množstvíFoto: Profimedia

Reklama

Čekáte miminko a moc se na něj těšíte, ale zároveň se nedokážete zbavit zlozvyku, který vašemu dítěti tolik škodí. Jak v těhotenství zatočit s kouřením a co každá vykouřená cigareta s miminkem dělá?

Článek

Irena kouřila dlouho před těhotenstvím, které bylo plánované, a už předem věděla, že se zlozvyku nevzdá ani v jiném stavu. A tak celých devět měsíců kouřila a nedala na rady všech okolo, aby plodu neškodila.

„Nemohla jsem si pomoct, prostě jsem bez cigarety nemohla vydržet, i když jsem věděla, že je to špatně. Jasně, že jsem kouření omezila asi na tři cigarety denně, ale těch jsem se vzdát nedokázala,“ popisuje Irena.

V druhém těhotenství ale vše bylo jinak. „Viděla jsem svoji fotku s velkým břichem a cigaretou v ruce a přiznávám, že mě to znechutilo. Teprve v tu chvíli jsem si uvědomila, že jsem mohla dceru ohrozit a ublížit jí. Takže jsem s pomocí odborníků a s velkým sebezapřením nad kouřením vyhrála, a když jsem čekala druhou dceru, bylo to už bez cigarety,“ poznamenává Irena s tím, že měla štěstí a její prvorozené dítě je v pořádku.

Představujete si, jak asi vaše miminko vypadá a co zrovna v břiše dělá. Pokud si k tomu zapálíte cigaretu, dostáváte dítě do hypotoxického stavu, posíláte mu oxid uhelnatý, zajišťujete mu nedostatečně okysličenou krev a hromadu škodlivin, které míří přes vás rovnou k němu. Zní to strašidelně? Je to ale realita. Hrozí dále třeba i předčasné odloučení placenty nebo poruchy vývoje a chování u dítěte v pozdějším věku. Dětem kuřaček také více hrozí astma. A kouření má ostatně negativní vliv i na plodnost, a to jak u žen, tak i u mužů.

Foto: Profimedia

Nejlepší je s kouřením přestat ještě před otěhotněnímFoto: Profimedia

Dítěti ničíte zdraví

„Dětem matek kuřaček hrozí riziko nižší porodní váhy a častějších komplikací v těhotenství nebo při porodu, také jakékoli poruchy vývoje. Děti kuřaček mohou být mnohem náchylnější k různým onemocněním, alergiím, mohou mít problémy s imunitou. A prokazuje se, že děti kuřaček jsou mnohem náchylnější k častým zánětům středouší,“ vyjmenovává lékařka ambulance pro léčbu závislosti na tabáku mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice MUDr. Olga Zharnosek.

Stres je jen pověra

Striktně vylučuje pověry spojené s odstraněním zlozvyku. „Rady některých, že pokud přestane žena v těhotenství kouřit, způsobí dítěti stres, jsou nesmysl. Žádný stres mu nevyvolá, naopak mu může pomoci,“ vysvětluje Olga Zharnosek.

Možná nekouříte, ale máte v těhotenství divné chutě. Na čem si těhotné pochutnávají a proč?

Foto: Profimedia

Ženy kuřačky významným způsobem ohrožují své nenarozené, ale i již narozené dítě. Kouření maminky se může na jeho zdraví projevit až v jeho dalším životěFoto: Profimedia

Na pomocníky zapomeňte

PharmDr. Tomáš Florian z lékárny Dr. Max v Brně-Starém Lískovci vysvětluje, že těhotné ženy by neměly při odvykání kouření spoléhat na nejrůznější pomůcky dostupné v lékárnách.

„Nastávající matka by měla přestat kouřit ideálně bez náhradní léčby. Pokud na to nemá vůli, je zde možnost, po poradě s lékařem a ideálně pod jeho dohledem, například nasadit náhradní nikotinovou léčbu, která není bez rizik, ale její benefit převyšuje riziko pokračujícího kouření,“ poznamenává Tomáš Florian.

I Olga Zharnosek se přiklání k tomu, aby maminky zvládly zlozvyk porazit vlastní vůlí. „Jiná efektivní možnost než přestat kouřit naráz neexistuje. Kouření nelze jen omezit, i jediná cigareta denně vadí jak těhotné ženě, tak samozřejmě i miminku. Snažíme se tedy ženu pozitivně motivovat, aby si uvědomila, co je pro ni důležité a jak je možné toho dosáhnout,“ říká Olga Zharnosek.

Jste těhotná a kouříte? Udělejte vše proto, abyste se zlozvykem skončila.

Reklama

Načítám