Hlavní obsah

Téma týdne: Nandejte to chlapům za volantem

Foto: shutterstock.com

Překvapte muže svým řidičským uměnímFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Božena se rozhodla bojovat za rčení, že ženy jsou v konečném součtu vlastností lepší řidičky než muži. Proč nás muži tak podceňují, když usedáme za volant? Jen proto, že žena a technika prý nejdou příliš dohromady, máme poslouchat jejich věčné nadávky a neoprávněné osočování? Pojďte nám říci svůj názor na info@prozeny.cz a vyhrát 500 korun.

Článek

O tom není pochyb, že jsme lepší řidiči než chlapi! Máme přece všechny vlastnosti, co chlapům do vínku matka příroda nenadělila – trpělivost (vytrénovanou našimi miláčky a pubertálními dítky k dokonalosti), obezřetnost (viz předchozí), předvídavost (kdo by jinak s chlapem a potomky přežil) a zodpovědnost (ta opravdu není mužským geneticky daná). Testosteron nás nenutí být všude za každou cenu první, ústupkem si nesnižujeme potenci. Chce to jen trochu víc praxe za volantem a přiměřené sebevědomí.

Hurá na cvičiště!

Naučte se, jak je auto dlouhé a široké (bystrozraké není). Na hraní jsou ideální parkoviště u obchoďáků po zavírací době – spousta místa a žádná auta a lidi. Narovnejte si papírové krabice jako parkovací místo a zkoušejte se do něho vejít. Zkuste si zastavit těsně u krabic a jděte se podívat, kolik místa tam doopravdy zbývá – ze začátku je to docela překvápko!

Naučte se, kde má auto kola. Pravými koly přejeďte po prkně (lepší je prkno bez hřebíků…). Taky se to dá zkoušet na silnici, kde je na krajnici „uřvaná“ čára – ale to chce ideální podmínky a perfektní rozhled hodně dopředu. Kontraindikací je i chlap na sedadle spolujezdce – řval by víc než ta čára.

Naučte se rozjíždět. Tak, abyste měly vyzkoušené, jak auto reaguje, jak rychle se dostane z křižovatky a nemusely čekat, až nikde na obzoru nic nepojede. Bacha, každé auto je jiné. Nečekejte, že co zvládne manželovo porsche, bude stejně fungovat i s vaší fabií…

Naučte se rozjíždět do kopce, s ruční brzdou i bez ní. Vyzkoušejte si, jak povolit spojku a zároveň přidat plyn, aby auto zůstalo stát, ani necouvlo, ani se ještě nerozjíždělo. A nechcípl při tom motor. Pokud to nejde a nejde a nejde, pořiďte si auto s automatickou převodovkou.

Naučte se rozjíždět v koloně. Zařaďte jedničku o chvíli dřív, ne až když se auto před vámi rozjede. Dobrým vodítkem jsou brzdovky tak o dvě auta vepředu. Když zhasnou, řadím. Pokud jste u semaforu první, je to oranžová, ne zelená. Je před vámi náklaďák? Smůla, ale ten se rozjíždí pomalu, tak to nebude na vás.

Foto: shutterstock.com

Parkování můžete natrénovatFoto: shutterstock.com

Naučte se gestem omluvit, když něco nezvládnete úplně perfektně, i gestem poděkovat, když vám kolega řidič učiní laskavost. Stačí zvednutá dlaň z volantu. Rozhodně nedoporučuju jinou variantu, například jednotlivé prsty.

Naučte se pravidlo „zipu“, ale nespoléhejte, že ho všichni ostatní dodrží. Naučte se nejen „pustit“ jiné auto, ale i nabízenou přednost přijmout. Vždycky oba musí mít bezpodmínečně jasno, že to pochopili stejně. Dá se nacpat i před kolegu, co se mu nedaří rychle se rozjet, ale to už chce trochu drzosti a škodolibosti. Obzvlášť jste-li blondýna v červeném autíčku.

Má to celé jeden háček. Je dobré k tomu učení a zkoušení a získávání šoférské praxe mít parťáka. A bohužel se absolutně nehodí žádný mužský. Která máte správně praštěnou kámošku, máte kliku. Ostatní mají ještě možnost najít slušnou autoškolu, co nabízí kondiční jízdy. Nebo být statečná a pustit se do toho sama, chudák, opuštěná. Důrazně varuju, za žádných okolností nepoužívat partnera nebo kamaráda! Nejenže se šíleně pohádáte už po několika vteřinách, ale ztratíte o něm i zbytek iluzí a v nejhorším z toho bude rozchod!

Jakmile získáte trošičku zručnosti a tím sebevědomí, najednou zjistíte, že auto je kamarád a ne protivná zákeřná škodolibá plechová potvora. Pak už se jenom budete smát, když se ze sedadla spolujezdce, z úst nejlepšího muže vašeho života, ozve: „Měla bys trochu zpomalit, chlapy to fakt dost vytáčí, když je předjede nějaká blonďatá potvora!“

Jestli vás ale tohle nadšení nepotká a řízení pro vás zůstane i nadále utrpením, smiřte se s faktem, že jste zkrátka z kategorie živočišného druhu „neřidič“, a vzdejte to, pokud nehodláte spáchat sebevraždu. Ale to platí bez ohledu na to, jestli máte v občance –ová, nebo ne.

Souhlasíte s Boženou? Máte důkaz, že žena může být lepší řidič než muž? Sem s ním na info@prozeny.cz. Máte možnost vyhrát 500 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám