Hlavní obsah

Tenhle interiér vás pobaví: V kuchyni mají krůty, v dětském pokoji metro

Foto: Petr Holub (20x)

Prostorný byt pro čtyřčlennou rodinu vznikl spojením dvou samostatných bytových jednotek v pražské novostavběFoto: Petr Holub (20x)

Reklama

Dva byty v pražské novostavbě spojili v jeden velký prostor, kde najdou soukromí všichni členové domácnosti. Do zařízení vzdušného interiéru se výrazně promítl smysl pro humor a touha po originalitě.

Článek

Manželé se dvěma dětmi si pořídili dva byty, jejichž propojením získali parádní bydlení s celkovou plochou 120 metrů čtverečních. Od začátku měli jasnou představu, jakým směrem by se mělo ubírat zařizování interiéru, k němuž přizvali designérku Zuzanu Schubertovou ze studia Epes Rádes.

„Klienti byli skvělí, jsou to prima veselí lidé a byla radost s nimi pracovat. Co se týká jejich požadavků, chtěli především něco originálního, nebáli se barev a líbilo se mi, že chtěli podpořit i české výrobce, takže většinu vybavení vyráběly české ruce,“ dodává autorka návrhu.

Vzdušnost a soukromí

Spolupráce trvala asi půl roku, a vzhledem k tomu, že započala již v době, kdy se bytový dům teprve stavěl, byla i spousta času na klientské změny a úpravy příček. Velkou předností bytu je velkorysý prostor, získali díky tomu dvě koupelny a rodičovskou ložnici mohli od obývacího i dětských pokojů nechat zcela oddělit chodbou. Obývací pokoj je pak propojený s kuchyní, ale zároveň jej částečně odděluje příčka, takže v obou místnostech lze najít klid a soukromí.

Přestože místem nebylo třeba nijak extrémně šetřit, nechtěli byt zbytečně zahlcovat, ale naopak nechali vyniknout jeho vzdušnost. Záležet si dali i na volbě materiálů a vnesli do interiéru několik originálních nápadů s vtipem.

Foto: Archiv studia

Majitelé obdivují český design a rádi podpoří kvalitní výrobce, variabilní sedačku i proto koupili u tradiční firmy PolstrinFoto: Archiv studia

Krůty v kuchyni

Díky tomu, že mají majitelé smysl pro humor, nebála se architektka přijít s „odvážným“ návrhem, že by si mohli trochu pohrát s jejich příjmením.

„Nikdy by mě nenapadlo, že si udělám legraci ze jména svých klientů, když jsem se však seznámila s Krůtovými, automaticky mě napadlo spojení krůta – kuchyň, a hned jsem věděla, že to musím zkusit prosadit. Majitelé se naštěstí chytli a byli nadšení, sami mi napsali hesla a věty, které doma používají, já jsem pak poprosila svou kamarádku a skvělou grafičku Karolínu Strykovou o návrh, který jsme speciální technologií přenesli na sklo za kuchyňskou linkou,“ vysvětluje vznik originálního nápadu architektka.

Foto: Archiv studia

V kuchyni si pohráli s příjmením obyvatel, které vtipně zakomponovali do motivů na obkladovém skle (grafický návrh Karolína Stryková)Foto: Archiv studia

Ráj dopravního fandy

Skleněný obklad s obrázky a nápisy se tak stal jedním z nejcharakterističtějších prvků bytu, zdaleka však není jediným. Na míru je navržen i dětský pokojíček malého milovníka metra, tramvají a všeho, co se týká dopravy. Unikátní tapeta zobrazuje síť pražského metra, u truhláře nechali vyrobit dřevěné „cvakátko“ na lístky, které je zároveň skříňkou na tajné poklady, a obrovskou radost udělala synovi židle ze staré tramvaje.

„Židličku jsme sháněli velmi dlouho, pátrali jsme na internetu, na sběratelských portálech i bazarech, ale nebylo to vůbec snadné. Nakonec se naštěstí zadařilo a v pokoji vznikl malý dopravní ráj,“ říká majitelka bytu.

Foto: Archiv studia

Tapeta zobrazující linky pražského metra vznikla na míru malému milovníkovi dopravyFoto: Archiv studia

Zlaté české ručičky

Od českých výrobců pochází nejen typový nábytek, třeba sedací souprava Polstrin či židle od TONu, ale také dřevěný nábytek v ložnici zdobený koženými úchytkami. Celkově se ložnice nese v hřejivém stylu a promítla se do ní i láska k hudbě. Dominuje jí teplá čokoládově hnědá barva a výrazně zelené doplňky, stěnu pak zdobí tapeta s florálním motivem.

Foto: Archiv studia

Rodičovská ložnice se nese v teplých barvách, dominuje jí čokoládově hnědá, výrazný akcent přinášejí zelené doplňkyFoto: Archiv studia

V místnosti zaujme i svítidlo z produkce studia Epes Rádes v podobě tří koulí, které rozptylují příjemné intimní osvětlení. „Při navrhování interiérů jsem se často setkala s tím, že některé věci na trhu stále chybí, otevřela jsem tedy i malý obchod a na míru pro své klienty vyrábím doplňky, které se jinde sehnat nedají. Pro Krůtovy jsme vymysleli třeba i obrazy se jmény dětí a daty jejich narození,“ doplňuje designérka.

Foto: Archiv studia

Originální lustr navrhla sama designérka Zuzana Schubertová, tvoří ho tři koule, které rozptylují příjemné intimní osvětlení (světelné koule dle velikosti od 675 Kč/ks, Epes Rádes)Foto: Archiv studia

Co říkáte na originální nápady v bytě? Jaká hesla by zdobila vaši kuchyň?

Reklama

Načítám