Hlavní obsah

Tepláková dieta

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Za mého mládí bylo hubnutí jednoduché. Lehla jsem si na postel, zatáhla břicho, zapnula džíny a šla. Dneska jsem schopná dodržet pouze počáteční fázi tohoto dietního programu – lehnout si na postel.

Článek

Méně cukru a víc pohybu. Jak prosté. Až na to, že v jedenadvacátém století žádné jednoduché návody neexistují. Dneska abych si nejdřív udělala doktorát z biochemie, když chci začít hubnout. Přičemž to první mi připadá víc reálné, než shodit pět kilo. Stokrát raději budu studovat Mendělejevovu tabulku prvků, protože má svou neochvějnou logiku. V tabulce kalorických hodnot ji postrádám. Sója je v pořádku, ale sójový suk už ne?

Obtížně uchopitelné jsou pro mě i různé dietní programy. Třeba taková paleo strava. Copak se já, paneláková žena, mohu pustit do programu, jemuž se říká dieta jeskynního muže? Stravování po způsobu lovců a sběračů ale stejně není nic pro mě –- lovit už jsem dávno přestala a jediné, co jsem kdy sbírala, byly obaly od žvýkaček. Atkinsonova dieta je na první pohled sympatická, protože se při ní povoluje čokoláda a zakazuje pocit hladu. Taky smím uzeniny, šlehačku, vejce a víno. Už chybí jenom kost a máme z toho dort, co vařili pejsek s kočičkou. Čapkovy pohádky jsem četla často, takže si dobře pamatuji, jak dopadl zlý hafan, co tuhle dobrotu spucoval. Úpět jako on několik dní v křoví s pokaženým žaludkem se mi nechce, takže hledám dál. Středomořská dieta? Tu beru! Ale není v tom nějaký chyták? Moře rovná se plavky a do těch zatím hubnout nehodlám. V současnosti mám totiž mnohem skromnější cíle, a to zhubnout do tepláků. Nemyslete si, to není žádná legrace, když vám turecké kalhoty někdo přes Vánoce přešije na legíny. Pohled do zrcadla, to jsou hodně kyselé hrozny…. Kvůli tomu je pro mě passé i alkalická dieta, jež výrazně omezuje příjem všeho, co lze označit za kyselé. V tom případě bych totiž nesměla ani chodit na úřady, jezdit veřejnou dopravou a bavit se blbci. Tolik kyselých pohledů by jistě jakýkoliv pokus o shazování kilogramů odsoudilo k nezdaru hned v zárodku. Ba co víc, dokonce by bylo kontraproduktivní, protože když vidím po ránu kyselý obličej svého muže, okamžitě se nafouknu.

Poslední naděje shodit pár kilo pak umře ve chvíli, kdy mi potraviny pro nízkosacharidovou dietu přiveze Rohlík. Říkám vám, v dnešním světě se hubnout nedá. Takže si jdu zase lehnout.

Kdyby ale přece jen, tak prý smích k hubnutí pomáhá. Naordinujte si tedy dietu v podobě starších fejetonů Lucie Šilhové

Reklama

Načítám