Hlavní obsah

Test dámských holicích strojků. Se kterými se pořežete?

Foto: Thinkstock

Na holicím strojku záleží!Foto: Thinkstock

Reklama

Víte, jaký holicí strojek si vybrat, aby výsledkem byla hladká a nepodrážděná pokožka? Časopis dTest prověřil různé druhy dámských holicích strojků. Přinášíme vám výsledky!

Článek

Časopis dTest

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda je nějaký zásadní rozdíl mezi holicím strojkem pro muže a pro ženy? Kromě růžové barvy mají různý počet břitů, výkyvné hlavice, napínací lamely, ergonomicky tvarované rukojeti a tak dále, zkrátka, že toho mají více společného než odlišného. Až na cenu. Pánské holicí strojky jsou levnější.

Do testu sice byly zařazeny modely určené pro ženy, pro srovnání si testující ženy oholily nohy a podpaží i pánským modelem Gillette Mach 3. Výsledek? Pánský strojek obstál stejně dobře jako dámské strojky a získal by celkovou známku velmi dobře. Jeho jediným nedostatkem byla přílišná ostrost a při neopatrné manipulaci se s ním testující snadno mohly pořezat.

Více břitů neznamená lepší oholení. Vždy záleží na konkrétní konstrukci daného strojku. Některé modely s více břity měly problémy se zanášením břitů umístěných příliš blízko u sebe. To nejen ztěžuje čištění, ale v konečném důsledku zkracuje životnost hlavice, kterou musíte častěji měnit.

Holení i bez pěny

Zvlhčující proužky nejsou žádnou novinkou, a zejména u ženské pokožky nohou, která má tendenci být sušší, jsou vítány. Musí ovšem fungovat a vydržet. U strojku Balea Fantastique tomu tak nebylo, proužky byly tvrdé a prakticky vůbec nezvlhčovaly, u holítka Rilanja Body Pretty Woman sice zvlhčovaly, ale překvapivě rychle se rozpustily stejně jako u jednorázového holítka Gillette Simply Venus 2.

Od zvlhčujících proužků je jen krok k proužku gelu na holení. Vynálezem, kterým disponuje Gillette Venus Breeze, je gel na holení přímo na hlavici strojku. Zvlhčením se gelové polštářky začnou rozpouštět a fungují namísto holicí pěny. Toto vylepšení skutečně funguje a bylo testujícími oceněno pro příjemnost, praktičnost a šetrnost vůči pokožce.

Špatný ochránce

Každý strojek si různě poradil s různými částmi těla. Na podpaží byla vhodnější holítka s malou a krátkou hlavicí. Nejlepší z jednorázových holicích strojků Wilkinson Sword Xtreme 3 Beauty se oproti ostatním lépe přizpůsoboval zejména konturám nohou, jeho břity jsou totiž velmi ohebné, z druhé strany dlouhé a tenké břity ztěžovaly holení v podpaží.

Nejhorší z testovaných, Wilkinson Sword Lady Protector, si ovšem moc dobře neporadil ani s nohama, ani s podpažím. I přesto, že jeho název znamená ochránce, při holení s ním se testující opakovaně setkaly s pořezáním na kolenou, holeni či kotnících.

A jaké jsou konkrétní výsledky testu? Podívejte se na 6 výrobků z 19 testovaných!

Holicí strojky s výměnnými hlavicemi:

Gilette Venus Embrace

Hodnocení kvality: velmi dobře (84 %)

Počet břitů: 5

Průměrná cena (Kč): 310

Cena za 1 náhradní hlavici (Kč):104

Holicí strojek velmi dobře oholí nohy i podpaží. Pohodlně se používá, je velmi šetrný k pokožce a riziko pořezání či zarudnutí je minimální.

Wilkinson Sword Quattro for women Bikini sensitive

Hodnocení kvality: velmi dobře (81 %)

Počet břitů: 3

Průměrná cena (Kč): 300

Cena za 1 náhradní hlavici (Kč):63

Jedná se o holicí strojek 2 v 1, který má z jedné strany výměnnou holicí hlavici a na straně opačné bateriový zastřihávač intimních partií. Strojek velmi dobře oholí nohy i podpaží, při holení nepoškrábe a k pokožce je velmi šetrný.

Dm Balea / Fantastique 5-Klingen Rasieren

Hodnocení kvality:dobře (73 %)

Počet břitů: 5

Průměrná cena (Kč):170

Cena za 1 náhradní hlavici (Kč):43

Výrobek získal ocenění „výhodný nákup“, neboť představuje dobrý poměr ceny a výkonu. Velmi dobře s ním lze oholit nohy a jen o jeden stupeň si pohoršil ve zkoušce holení podpaží. Je šetrný k pokožce a dobře se ovládá.

Wilkinson Sword Lady Protektor

Hodnocení kvality: dostatečně (22 %)

Počet břitů: 2

Průměrná cena (Kč): 190

Cena za 1 náhradní hlavici (Kč):40

Strojek byl hodnocen nejhůře ze všech testovaných výrobků. Lady Protector se nedokázal přizpůsobit konturám podpaží a kvalitně oholit. Navíc u něj hrozí vysoké riziko pořezání a zarudnutí, testující si odneslynejedno škrábnutí.

Holicí strojky jednorázové:

Wilkinson Sword Xtreme 3 Beauty

Hodnocení kvality:dobře (75 %)

Počet břitů: 3

Průměrná cena (Kč):100

Cena za 1 holítko (Kč): 25

Holítko se stalo vítězem testu mezi jednorázovými strojky a současně bylo pro svou nízkou cenu doporučeno i jako výhodný nákup. Strojek oholí nohy nejlépe z jednorázových holítek a dobře oholí i podpaží. Přitom je citlivý a šetrný k pokožce.

Dm / Balea Einwegrasieren

Hodnocení kvality:uspokojivě (40 %)

Počet břitů:2

Průměrná cena (Kč): 45

Cena za 1 náhradní hlavici (Kč): 9

Strojek dosahoval při holení jen průměrných výsledků, což je dáno zejména tím, že se hůře přizpůsobuje linii nohou a podpaží. Balea se rovněž ukázala jako méně šetrná k pokožce testujících.

Podrobné výsledky těchto šesti testovaných holítek a další testy najdete na www.dtest.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám