Hlavní obsah

Test: Dokážete žít bez práce?

Foto: Thinkstock

Jíte nečastěji u pracovního stolu?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Máš ráda víc práci, než mě!", to byla poslední věta Standy, než před Zuzanou zabouchl dveře. Překvapená vůbec netušila, co se stalo, dělala přece svou práci proto, aby se měli dobře. Ano, to je typické pro nemocné workoholičky. Záměrně říkám, že workoholismus je nemoc, která vám bez léčení zničí život!

Článek

Má kamarádka Zuzana je bezdětná osmatřicátnice, žije v centru Prahy. Svou kariéru začala velmi nenápadně jako téměř všemi přehlédnutelná produkční. Krůček po krůčku se ale vypracovala na ředitelku vlastní společnosti. Vždy byla velmi ambiciózní a ve vztazích jí to příliš neklapalo, tak se zkrátka vydala hledat štěstí jinak a jinde.

Workoholičky mají jedno společné, nevědí, že by něco dělaly špatně. „Jen mám ráda svou práci!" ubezpečuje mě milým sebevědomým hlasem. A já to chápu, není přece nic lepšího, když je práce i koníčkem, vždyť v ní trávíme polovinu života. Ale nic se nemá přehánět a Zuzana zašla už příliš daleko.

I Jana, hrdinka seriálu Přešlapy, začala řešit své problémy doma prací. Přišla o dítě, a tak se ještě více uzavřela sama do sebe. Navíc dostala lukrativní nabídku pracovat v New Yorku a odvedla by tak syna Adámka od Petra. Petr ovšem chce zůstat v Praze. Jestli nakonec dá Jana přednost práci před rodinou, se dozvíte v dalším díle, který dnes startuje v osm hodin na Primě.

A jak byste se zachovaly v takové situaci vy? To jsme zjišťovaly v ulicích Prahy! Videoanketu můžete vidět zde:

Nejím, nespím, pracuju!

Denní pracovní směna Zuzaně začíná kolem šesté ranní. Ne, že by jí tak dlouho trvalo, než se vypraví, naučila se tyhle zloděje času rychle ovládat, ale musí si vždy ještě projít plán dne, připravit se na jednání a zkontrolovat, zda všechno ve firmě běží jako hodinky.

Bez notebooku není ani minutu, stejně jako bez telefonu. Dovolená? To je utrpení! Vždycky je nervózní a alespoň na dálku sleduje, zda se firma nepotápí ke dnu. Jídlo je nutné zlo. Občas si něco strčí přes den do pusy a pořádně se nají jen, když je na pracovním obědě, který ovšem nesmí trvat příliš dlouho. Nesnáší zahálení. Uléhá nejdříve ve dvanáct, většinou tak ve dvě. Sama při výčtu jejích aktivit nechápu, kde vzala ještě čas na svého, teď už bývalého, přítele. Ani jemu se nedivím, že v jejím životním tempu nedokázal žít. Pokud se něco nezmění, dopadne Zuzana špatně. Jestli vám tenhle jeden z mnoha v dnešní době ne neobvyklých příběhů připomíná váš život, pak máte problém!

Foto: archiv TV PrimaI Jana řeší problémy pracovní aktivitou

Kdo vám pomůže?

Workoholismus se rozvíjí postupně, takže rozhodně nebuďte v klidu, pokud už máte první příznaky, i když ještě nejsou tak vyhrocené. Nemocné "závislačky" na práci je velmi těžké přesvědčit o tom, že by se měly léčit. Samy to ale nedokáží téměř nikdy. Je potřeba změnit životní styl a obrátit se na odbornou pomoc. Kdo vám s tím může pomoci, je psycholog nebo psychiatr, který se zabývá závislostmi. Pokud vás někdo k léčbě nabádá, měly byste jeho prosby vyslyšet a jít do toho! Nečekejte, až se vám zhroutí svět, onemocníte nebo se rozejdete s partnerem. Všechno se dá řešit, když se chce. I Zuzana má ještě šanci. Tak mi držte palce, ať ji dokážu přesvědčit, že léčba je nevyhnutelná!

Reklama

Související témata:

Načítám