Hlavní obsah

Test levných deštníků: Jak obstály ve větru?

Foto: Jakub Jurdič

Obstojí ty nejlevnější deštníky v našem testu?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolikrát za rok si musíte koupit nový deštník do kabelky nebo tašky, protože se ten původní rozlámal při prvním větru? Otestovali jsme za vás několik levnějších modelů a zjistili, který vydrží.

Článek

Podle čeho vybíráte deštník? Troufneme si odhadnout, že hlavně podle ceny, pak velikosti kabelky nebo tašky, možná i podle barvy. Ovšem pokud chcete vybrat ten opravdu kvalitní, potřebujete i další informace.

Vyberte si vhodný typ

Mini deštníky: jsou určeny jako první pomoc i do malé kabelky. Jejich odolnost vůči větru je dobrá. Dráty jsou skládané na čtyřikrát.

Deštníky skládací běžného rozměru: deštníky délky okolo 23 cm. Vejdou se stále ještě do většiny kabelek, tašek i kufříků. Dráty jsou skládané na dvakrát.

Deštníky tříčtvrteční: vzhledem k délce okolo 40 cm nejsou určeny na každodenní nošení. Vynikají vysokou stabilitou v povětrnosti, většinou jsou vystřelovací. Dráty jsou skládané na dvakrát.

Deštníky dlouhé (holové):jejich výhodou je velikost a tvar střechy, díky kterým lépe ochrání proti dešti. „I když to občas svádí, neměli byste se o ně opírat jako o hůl, pokud k tomu nejsou výrobcem určené. Nemají skládací dráty, takže jsou stabilnější. Jako nevýhodu lze brát právě neskladnost, kvůli které většinou zůstávají doma nebo v autě,“ říká Ing. Tomáš Zíka, MBA z firmy Doppler CZ spol. s.r.o.

Foto: Jakub Jurdič

Testy deštníků probíhaly i v terénuFoto: Jakub Jurdič

Při výběru by vás mělo zajímat i to, z jakého materiálu je kostra. „Ocel je nejpoužívanějším materiálem v případě skládacích i dlouhých deštníků. Ty skládací, které mají být lehké, jsou často z hliníku – duralu, který má i slušnou odolnost proti větru. Můžete si ale vybrat i kombinaci ocele s laminátem nebo karbonem, mají solidní odolnost ve větru,“ vysvětluje Tomáš Zíka.

Jak poznáte kvalitní skládací deštník?

1. Tyčka – musí být nejlépe z profilu šestihran. Tento tvar má zvýšenou odolnost oproti klasickému kulatému tvaru (trubka).

2. Potahová látka – kvalitní deštník má potah ušitý z polyesteru. Levné deštníky mají nylon. Nylon je na pohled převážně lesklejší, na omak šustivější a silně připomíná takzvaný šusťák. Polyester nereaguje na změny teplot ani změnu vlhkosti vzduchu. Nylon silně reaguje na změny teplot a vlhkosti vzduchu – sráží se a uvolňuje. Pokud je deštník z nylonu vystaven delší čas slunečnímu svitu, tak se rozpadá na vlákna.

3. Dráty– dnes se používají převážně ocelové černé dráty v kombinaci s materiály laminát nebo karbon. Kvalitní dráty jsou silnější.

Foto: Jakub Jurdič

Takhle jsme testovali odolnost deštníků při větruFoto: Jakub Jurdič

Redakční test deštníků

Nakoupili jsme velmi levné deštníky a zjišťovali, jak se ovládají, jak jsou stabilní a z jakého materiálu jsou vyrobené. Test probíhal dvoufázově. Nejprve pět lidí hodnotilo první dojem, který na ně deštník udělal – stabilitu, pevnost, potah a odhad, jak budou odolné proti větru.

Druhý test byl praktický – zkusili jsme, jak silný vítr deštník vydrží, než se otočí, tedy opačně prohne. Naše metoda byla netradiční – drželi jsme deštníky z jedoucího auta a sledovali, v jaké rychlosti se to stane.

Holový deštník Ideen Welt, 79,90 Kč

Vyrobeno ze 100% polyesteru, průměr 100 cm.

Hodnocení:Tento deštník působí stabilně, kovová kostra vypadá pevně, příjemný protiskluzový materiál madla. To, že je neskladný, přebil jeho vzhled a pocit, že vydrží i ve větru. Oceňujeme, že je vystřelovací.

Test ve větru:Potvrdilo se, že neskládací deštník je opravdu nejpevnější – vydržel odpor vzduchu až do rychlosti 43 kilometrů v hodině. Pak se částečně protočil a jeden z drátů zůstal trochu ohnutý.

Mini deštník Ideen Welt, 79,90 Kč

Vyrobeno ze 100% polyesteru, průměr rozloženého 95 cm, délka složeného 23 cm.

Hodnocení:Ačkoli jde o malý skládací deštník, je stabilní, středová tyčka je dostatečně silná a kovová kostra působí pevně. Při otáčení se deštník neprotáčí. Snadno se znovu složí a uloží do obalu, na roztažení musíte dostat grif, ale pak to jde snadno. Ovládá se manuálně.

Test ve větru:Mini deštník vydržel odpor vzduchu až do rychlosti 23 kilometrů v hodině, pak se ohnul, ale zcela bez následků, čili jakéhokoli poškození. Umístil se tedy na třetím místě.

Deštník skládací 99 Uni, Móda v dešti, 249 Kč

Vyrobeno ze 100% polyesteru, průměr rozloženého 95 cm, délka složeného 24 cm.

Hodnocení: Kostra je z hliníku čili lehká, ale působí vrklavě, dráty se hodně prohýbají, působí křehce a tři z pěti hodnotitelů si myslí, že se ve větru ihned rozláme. Má manuální ovládání. Nikdo netipoval, že jde o nejdražší deštník z testovaných, což podpořil i fakt, že z jeho obalu viselo klubko nití.

Test ve větru:Tento skládací deštník překvapil. Vydržel odpor vzduchu až do 42 kilometrů v hodině, zařadili jsme ho na druhé místo. Ani on se přitom nepoškodil, stačilo s ním jen trochu zaklepat a vrátil se do původní podoby.

Deštník 53 Uni, Totes Raindrops, 109 Kč

Vyrobeno ze 100% polyesteru, průměr rozloženého 94 cm, délka složeného 34 cm.

Hodnocení:Deštník má nápadně pomačkaný potah, který se nenatáhne ani při jeho otevření, navíc je ke kostře přišitý na pohled ledabyle. Při otvírání vám často skřípne prst. Většina hodnotitelů si myslí, že je spíš jednorázově použitelný.

Test ve větru:Musíme přiznat, že tento deštník naši důvěru neměl od začátku. Nepřekvapilo nás tedy, že skončil na posledním místě, ovšem nutno říci, že se lišil jen nepatrně od konkurenta, kterému jsme předpovídali daleko větší výdrž – otočil se při 22 kilometrech v hodině. Při testu a otočení se uvolnila celá jedna řada přišití látky ke kostře.

Jaké máte zkušenosti s kvalitou deštníků? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám