Hlavní obsah

Test omáček ke grilování: Které jsou nej?

Foto: Greta Blumajerová

Nebuďte líní a udělejte si grilovací omáčku doma, bude mnohem lepší než kupovaná!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Léto je v plném proudu, a tak se hojně griluje. Pakliže ale kupujete grilovací omáčky, při nákupu je důkladně prostudujte, některé obsahují víc chemie, než jste si dovedli představit.

Článek

S odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou jsme se už před nějakou dobou podívaly na grilovací klobásky, tentokrát jsme si posvítily na oblíbené pepřové grilovací omáčky. A předem můžeme říct, že se v nich najde ledacos.

Pro přehlednost jsme všech 6 omáček, které jsou běžně k dostání v českých obchodech, seřadily podle našeho hodnocení od nejlepší po nejhorší, vše najdete přehledně seřazené také v tabulce na konci článku. Jako hlavní kritérium jsme braly množství aditiv, dále pak pepře. Plusové body výrobky mohly získat za značení množství soli či druhu případně použitého oleje, minusy pochopitelně za nadbytek aditiv, zejména pak za zvýrazňovače chuti.

Heinz pepřová omáčka

Studená omáčka neemulgovaná

Cena a objem: 44,90 Kč (17,96 Kč/100 ml)

Zakoupeno:Billa

Výrobce:H. J. Heinz, Holandsko

Složení:voda, rostlinný olej, kvasný ocet, cukr, sušená syrovátka (obsahuje mléčnou bílkovinu), celer, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá sůl, černý, zelený a bílý pepř, hořčičná semena, zahušťovadla (guma guar, xanthan), regulátor kyselosti: kyselina citronová, koření.

Popis:Mezi negativa patří velikost písma na etiketě. Pokud si budete chtít podrobně přečíst složení, vezměte si s sebou do obchodu lupu. Výrobků s miniaturním písmem najdete v obchodě určitě více, takže lupa v kabelce začíná být povinným vybavením :-).

Výrobek obsahuje alergeny v podobě celeru, mléka a hořčice. Ve složení postrádáme přesné procentuální zastoupení pepře. Legislativa zjednodušeně říká, že pokud je slovně nebo graficky zdůrazněna nějaká složka (v našem případě tedy pepř), musí být uveden její procentuální podíl. Malé minus dáváme i za neuvedení použitého druhu rostlinného oleje. Výrazné klady naopak omáčka Heinz získává za minimum aditiv, obsahuje navíc jen ta zcela neškodná.

Hodnocení:Velmi oceňujeme, že jako s konzervantem si výrobce vystačil s kyselinou citronovou. Za špatně čitelnou etiketu a chybějící přesný údaj o množství pepře však dáváme výrobku dvojku.

K-Classic Pepper sauce

Světlá pepřová omáčka s jogurtem, studená omáčka emulgovaná. S obsahem tuku 24,2 %.

Cena a objem:19,90 Kč/250 ml (7,96/100 ml)

Prodávající:Kaufland Česká republika

Složení:nízkotučný jogurt (32 % hm.) (mléko, jogurtové kultury), pitná voda, rostlinný olej, pepř 6 %, cukr, ocet kvasný lihový, sušená sladká syrovátka, jedlá sůl, pšeničná mouka, cibule, petržel, pažitka, zahušťovadla (guma guar, xanthan), sušený vaječný bílek, dextróza.

Popis:Tato omáčka jako jediná obsahuje jogurt, který také tvoří hlavní složku tohoto výrobku, minusem je ale určitě přítomnost pšeničné mouky. Chválíme vysoký obsah pepře (6 %). Je to nejvíce z našich hodnocených výrobků. Jako spotřebitelé postrádáme druh použitého oleje, legislativa to ovšem nenařizuje, takže z tohoto pohledu je vše pořádku. Co se alergenů týče, pozor si dejte vy, kteří jste alergičtí na lepek, mléko a vejce.

Hodnocení: Za výplňkovou a zcela zbytečnou pšeničnou mouku výrobek dostává dvojku s minusem. Zahušťovat jde i užitečnějšími látkami.

Spak Steak omáčka 3 druhy pepře

Pasterovaná omáčka. Pálivý výrobek. Masný výrobek tepelně opracovaný.

Cena a objem: 31,90 Kč/250 ml (12,76 Kč/100 ml)

Zakoupeno:Globus

Výrobce: SPAK Foods s. r. o., Sušice, Česká republika

Složení:pitná voda, rajčatový protlak, cukr, paprika sterilovaná, kvasný ocet, pepř černý 1,7 %, modifikovaný kukuřičný škrob, jedlá sůl, pepř zelený 1,1 %, pepř červený 0,7 %, hořčičné semeno, koření, regulátor kyselosti: kyselina citronová, zvýrazňovač chuti: glutamát sodný; aroma, stabilizátor: xanthan. Obsahuje hořčici.

Popis:Výrobek obsahuje po sečtení pepřů dohromady celkem 3,5 % pepře. Tím by se dostal na druhé místo našeho testu. Ale pozor! Pouze obsahem pepře. Z předních příček ho sesadilo umělé ochucovadlo glutamát sodný. Dalším negativem je horší čitelnost etikety. Stříbrno-černé písmo na stříbrném podkladu se nám moc dobře nečetlo.

Hodnocení:Škoda glutamátu, bez něj by se jednalo o jeden z nejatraktivnějších výrobků z našeho výběru. Takto nám nezbývá než mu udělit trojku, glutamát prostě neodpouštíme.

Vitana 3 pepře steaková omáčka

Studená omáčka emulgovaná. Emulgováno obsahem tuku 28 %.

Cena a hmotnost: 29,90 Kč/250 g (11,96 Kč/100 g)

Zakoupeno:Lidl

Prodávající:Vitana a. s., Česká republika

Složení:voda, rostlinný řepkový olej, cukr, sůl, pasterizovaný vaječný žloutek, modifikovaný škrob, cibule, směs černého, zeleného a bílého pepře 1 %, hořčice mletá, ocet, kvasinkový extrakt, glukózový sirup, extrakty (zeleniny, koření), aroma, zelená paprika sušená, zahušťovadla (E 412, E 415), regulátory kyselosti (E 330, 296), antioxidant E 385, konzervanty (E202, E 211). Obsah soli: 2,4 g.

Popis:Přítomnost dvou umělých konzervantů výrobku na atraktivitě nepřidává a pouhé 1 % směsi pepřů nás také příliš neoslnilo. Pozitivně hodnotíme fakt, že výrobce uvedl, jaký druh oleje použil, i to, že použil řepkový olej, který se vyznačuje tím, že má vyšší podíl omega 3 mastných kyselin. Plus má tento výrobek i za nízký obsah soli (v přepočtu pouhých 0,96 %), ten jsme s ohledem na to, že je uveden jen na dvou výrobcích z našeho hodnocení, mohli ale jen těžko porovnávat.

Hodnocení:Za nízký podíl pepře od nás omáčka dostává body dolů, stejně jako za chemický koktejl, který obsahuje. Hodnotíme trojkou.

Vitana Steak omáčka se zeleným pepřem

Studená omáčka neemulgovaná

Cena a objem:39,90 Kč (15,96 Kč/100 ml)

Zakoupeno:Billa

Výrobce:Vitana a. s., Česká republika

Složení:pitná voda, cukr, rajčatový protlak, ocet, jedlá sůl max. 5 %, směs koření, cibule sušená, pepř zelený 0,6 %, zahušťovadlo E 415, paprikový oleoresin, sezam, konzervant (sorban draselný, benzoan sodný). Může obsahovat stopy lepku, vajec, mléka, celeru, lupiny.

Popis:Při pohledu na složení nás nejvíc napadl přívlastek chudá – málo pepře, hodně soli a hodně aditiv. Ve spojení s tímto dělá přítomnost konzervantu benzoátu sodného (u něhož se stále vedou debaty o jeho potenciální škodlivosti na lidské zdraví) a možné stopy hned několika alergenů (lepek, vejce, mléko, celer, lupina, navíc silný alergen sezam) z tohoto výrobku jeden ze dvou největších propadáků našeho testu. Vítáme ale, že výrobce uvedl množství soli použité ve výrobku, i když jí je poměrně hodně. Ostatní výrobci se tomuto vyhnuli.

Hodnocení:Nedá se svítit, výrobek od nás dostává čtyřku. Přidat trochu pepře a naopak ubrat éček by vážně neškodilo!

Otma Gurmán. Baskická omáčka s pepřem

Přílohová studená omáčka

Cena a hmotnost: 29,90 Kč/280 g (10,68 Kč/100 g)

Výrobce:Hamé, Česká republika

Zakoupeno:Kaufland

Složení: voda, jablečná dřeň (obsahuje zbytkový konzervant oxid siřičitý), rajčatový protlak, drcená rajčata, paprika, cibule, cukr, zahušťovadlo: modifikovaný škrob, ocet, ochucující přísady, aroma (obsahuje sóju, celer), paprikový extrakt, koření a extrakty koření, dextróza, zvýrazňovače chuti: E621, E 635, protispékavá látka E 551, byliny, sušená zelenina, sůl, glukózový sirup, rostlinný olej, cukr, zahušťovadlo E 412, sůl, zelený pepř (0,5 % hm.), konzervanty E 202, E 211. Obsahuje sóju, celer, oxid siřičitý.

Popis: I když nás Otma láká cizokrajným názvem Baskická omáčka, chuť nás po dočtení složení rázem přešla. Jako výrazné minus bereme hned dva zvýrazňovače chuti (glutamát sodný [E 631] a 5´-ribonukleotidy sodné [E 635]). Obzvlášť pokud výrobce použil ochucující přísady, přijde nám jeho přítomnost zbytečná. Ostatní výrobci, kromě omáčky Spak Steak omáčka 3 druhy pepře, jasně ukázali, že to jde i bez zvýrazňovačů. Protispékavé látky E 551, která se nám v našich testovaných výrobcích příliš neobjevuje, se bát nemusíte.

Hodnocení:Za minimální podíl pepře a zvýrazňovače chuti si od nás tenhle výrobek vysloužil čtyřku.

Tak co? Vybrali byste si, nebo si radši uděláte pepřovou omáčku domácí?

Reklama

Související témata:

Načítám