Hlavní obsah

Test pleťových krémů: Vyhrál levný!

Foto: Thinkstock

Univerzální krém je pro každý typ pletiFoto: Thinkstock

Reklama

Univerzální pleťové krémy se najdou v každé domácnosti. Jsou mezi nimi rozdíly? Jak ukázal jejich test, všechny jsou vcelku dobré. Avšak jen jeden je velmi dobrý. Který to je? Budete překvapení tím, že patří spíše do levnější cenové kategorie…

Článek

Časopis TEST

Jsou to všeumělci mezi krémy a má je snad každý doma – univerzální krémy. Zejména pro muže představují často jediný krém, který jsou ochotni si namazat na obličej. Tradiční, téměř stoletý krém v modré plechové krabičce s nápisem Nivea mají mnozí neodmyslitelně spojený se zimním lyžováním; používá se jako ochrana proti mrazu na obličej dětí i dospělých. Není ovšem jediným krémem na trhu a podle výsledků testu ani nepatří mezi ty nejlepší, byť získal celkové hodnocení »dobře«.

Při praktické části testu nebyly zaznamenány problémy se snášenlivostí žádného z testovaných krémů. Při výběru je ovšem třeba vždy vzít v úvahu typ pleti. Hutný a poměrně mastný krém Nivea není příliš vhodný pro osoby se smíšenou až mastnou pletí, naopak některé lehké hydratační krémy jsou méně vhodné pro osoby se suchou pletí.

Mastný, nebo hydratační?

K tomu, abyste vybrali vhodný typ krému pro vaši pokožku, potřebujete znát typ emulze, tedy zda je krém vhodný spíše pro mastnou nebo pro suchou pleť. Bohužel, výrobci typ emulze zpravidla na obalech neuvádí. Ve výsledcích testu typ emulze naleznete.

Prvním typem, reprezentovaným v testu zmíněným krémem Nivea, je emulze voda v oleji. Tyto krémy se skládají z oleje, v němž jsou rozmíchané drobné kuličky vody. Poměrně hutné krémy jsou mastnější, pomaleji se vstřebávají do pokožky, která se může lesknout. Jsou vhodné pro suchou pokožku a na zimu jako ochrana proti mrazu.

Druhým typem emulze je olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchané drobné kuličky oleje. Krémy typu olej ve vodě se lépe a rychleji vstřebávají do pokožky. Jsou tedy vhodné pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí.

Proč konzervační látky

K emulzím typu olej ve vodě se ovšem váže možný problém. Protože obsahují vodu, mohou se v nich snadno začít množit choroboplodné zárodky. Proto tyto krémy musí obsahovat konzervační látky, které brání jejich „kažení“. Konzervační látky nechrání jen krém samotný, ale především jeho uživatele. V nejhorším případě může použití „chyceného“ krému skončit zánětlivou reakcí pokožky, po čemž nikdo netouží. Dobrou zprávou je, že žádný z testovaných krémů neměl problémy se svou mikrobiologickou kvalitou. I přesto, že konzervační látky mají v krémech své opodstatnění, mohou být problematické pro jedince s citlivou pokožkou a pro alergiky.

Na ruce i na obličej

Univerzální pleťové krémy lze bez problémů používat na obličej. Všechny pečují o pleť dobře, krém Cien z Lidlu dokonce velmi dobře. Pleť dobře hydratují a vydrží účinkovat několik hodin po aplikaci. V tomto není mezi univerzálními a dražšími speciálními krémy na obličej žádný výrazný rozdíl. To, co bylo u těchto krémů hodnoceno poněkud problematicky, představoval individuální pocit po aplikaci na obličej. Některým testujícím vadila lesknoucí se pokožka obličeje, jiným její nižší vláčnost. Péče o ruce byla u všech krémů celkově hodnocena lépe než péče o obličej.

Jak dopadl test?

Podívejte se na výsledky testu čtyř univerzálních pleťových krémů z osmi testovaných. Náklady laboratorních a praktických zkoušek jsou hrazeny z předplatného časopisu TEST.

Lidl / Cien, pleťový krém soft

typ emulze: olej ve vodě obsah: 250 ml / cena: 40 Kč cena za 100 ml: 16 Kč TEST zhodnocení kvality: velmi dobře (1,4) Z výsledků testu: jako jediný získal velmi dobré celkové hodnocení za péči o pleť; velmi dobře hydratuje. Péče o pokožku obličeje hodnocena jako dobrá, o ruce velmi dobrá.

Yves Rocher, hydratační krém na obličej a tělo

typ emulze: olej ve vodě obsah: 125 ml / cena: 132 Kč cena za 100 ml: 106 Kč TEST zhodnocení kvality: dobře (2,1) Z výsledků testu:za péči o pleť získal dobré celkové hodnocení; dobře hydratuje. Péče o pokožku obličeje hodnocena jako uspokojivá, o ruce dobrá.

Nivea Creme

typ emulze: voda v oleji obsah: 150 ml / cena: 80 Kč cena za 100 ml: 53 Kč TEST zhodnocení kvality:dobře (2,2) Z výsledků testu: za péči o pleť získal dobré celkové hodnocení; dobře hydratuje. Péče o pokožku obličeje hodnocena jako dobrá, o ruce velmi dobrá.

dm / Balea Softpflege Creme

typ emulze: olej ve vodě obsah:250 ml / cena: 50 Kč cena za 100 ml: 20 Kč TEST zhodnocení kvality: dobře (2,3) Z výsledků testu: za péči o pleť získal dobré celkové hodnocení; dobře hydratuje. Péče o pokožku obličeje a rukou hodnocena jako uspokojivá.

Zdrojem informací je časopis TEST. V archivu na www.dtest.cz jsou k dispozici výsledky testů 295 různých kosmetických výrobků. Přístup k výsledkům všech testů po zaplacení měsíčního nebo ročního předplatného. Bližší informace na www.dtest.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám