Hlavní obsah

Test rtěnek: Jsou neslíbatelné?!

Foto: Thinkstock

Která rtěnka vydrží nejdéle?Foto: Thinkstock

Reklama

Po úspěšném testu řasenek jsme si vzaly pod lupu tzv. neslíbatelné rtěnky. Vydrží opravdu tak dlouho na rtech, nezanechají otisk ani po napití a nerozpijí kontury? Jaká je realita, zjistíte po přečtení výsledků, které vás jistě překvapí stejně jako nás. Jedno je ovšem jisté. Nedají se používat každý den!

Článek

Neslíbatelná rtěnka může být podle odborníků každá, stačí použít pár fíglů s pudrem a ubrouskem a je to. Výrobci ovšem obohacují trh i o speciální rtěnky, které podle reklamy vydrží téměř všechno a jejich barva ani intenzita není při nošení ohrožena. To je zkrátka ideální výzva pro náš další test! (Úspěšný test řasenek najdete v článku Test řasenek: Reklamy nám lžou). Vyzkoušely jsme pod odborným dohledem vizážistky Jarky Čechové jak levné, tak drahé kousky, a jak to dopadlo? Výsledky můžete posoudit v naší videoreportáži. Ostatní posuzované parametry jsou v následujícím textu.

Upozornění: Rtěnky jsme testovaly od nejlevnější po nejdražší. Výběr značek byl zcela náhodný. Koupily jsme ty, které jsou označované reklamou či odborným obsluhujícím personálem za neslíbatelné. Jednotlivé výsledky se opět vztahují pouze na konkrétní výrobek, nikoli na značku jako takovou.

Basic – Perfect Kiss (cena 80 Kč)

Německý výrobce slibuje kvalitu za nízkou cenu. Po nanesení první vrstvy je potřeba počkat vždy minimálně minutu, než nanesete druhou fixující složku. Bez toho by test nebyl věrohodný. A jak to dopadlo?

Foto: Zbyněk Prokop

Basic - Perfect KissFoto: Zbyněk Prokop

Vizážistka Jarka Čechová Všeobecně jde líčení lépe se štětečkem než s klasickým aplikátorem. U Perfect Kiss byl aplikátor poměrně široký a stejně tak i štěteček pro nanesení fixačního lesku, což nedoporučuji pro ženy s užšími rty, kde je aplikace složitější. Modelka měla naštěstí rty plné, takže se s ním pracovalo dobře. Barva na ubrousek po dodržení všech zásad nanášení pustila minimálně. Obtiskl se hlavně vrchní lesk, stejně jako na skleničku. Rtěnka drží dobře, kontury se nerozpíjí, ale rty jsou vysušené.

Modelka Šárka Rtěnka hrozně vysušovala a hůře se odličovala, ale nelepila.

Redaktorka Míša Nosila jsem rtěnku celý den a vystavovala ji nástrahám v podobě jídla a pití. Bylo třeba ji častěji osvěžovat leskem, který byl na rtech příjemný, lehce parfemovaný. Barva držela dobře zhruba 7 hodin. Večer jsem měla rty vysušené, stejně jako bez opakované aplikace lesku. Odličovala se hůře.

Manhattan – Lips2last (cena 195 Kč)

Rtěnka patří do střední cenové kategorie. Opět obsahuje dvě složky barvu a fixační lesk, který je třeba nanést po 60 sekundách. Rtěnka v našem testu bohužel dopadla nejhůře.

Foto: Zbyněk Prokop

Manhattan - Lips2lastFoto: Zbyněk Prokop

Jarka – Nelíbí se mi konzistence rtěnky, není hladká a krémová a nepůsobí celistvě. Štěteček k nanášení barvy je dobrý, ale na lesk nic moc. Je špatně seříznutý a pouští chloupky. Lesk sám o sobě je hustý a svou konzistencí připomíná sádlo. Konturu rtěnka nerozpila, ale rty nepůsobí tak plasticky. I když testem ubrousku i skleničky prošla, otiskl se zejména lesk a malinko barva, u mě by neprošla.

Šárka – Rtěnka vůbec nešla odlíčit, ani speciálním odličovačem. Dostala se mi do pórů rtu a připadala jsem si, jako by mi ústa natekla. Jinak na pocit není příliš příjemná, lepí a má hutnou konzistenci.

Míša – Celodenní zatěžkávací test relativně ustála. Barva vydržela na rtech přes 7 hodin. Bylo potřeba ji doplňovat leskem, jinak měla tendenci ulpívat v pórech, takže pak působila, jako by cuckovatěla. Po obnovení nátěru lesku se barva opět rozprostřela. Štěteček na barvu je fajn, na lesk horší. Hodně lepila, z čehož jsem neměla úplně dobrý pocit.

Max Factor – Lipfinity (cena 399 Kč)

Všude, kde jsem se ptala po neslíbatelných rtěnkách, byla mi doporučována tato – Lipfinity. Prý úžasně drží. V testu s ubrouskem sice obstála, ale jinak mě nepřesvědčila a dokonce mi způsobila alergickou reakci.

Foto: Zbyněk Prokop

Max Factor - LipfinityFoto: Zbyněk Prokop

Jarka – U této rtěnky je opět podle mě široký štěteček, ale přesto se s ním pracovalo docela dobře, je příjemně pěnový. Když si najdete správný grif, jde to s ním dobře. Barva se úplně nespojuje a je potřeba více nátěrů, aby to působilo celistvě. Lesk je jako jelení lůj, špatně se nanáší, dokonce hůře než se špatným štětečkem od Manhattanu. Test ubrousku přestála, neobtiskl se ani lesk. Kontury drží. Test skleničky ukázal pouze mírný otisk lesku.

Šárka – Hrozně leze do koutků. Jinak na rtech nebyla cítit, je pohodlná, nelepí a nestahuje. Velmi špatně se odličuje, nemohla jsem dostat barvu ze zubů.

Míša – Samostatně barva velmi vysušuje, zejména jsem to cítila v koutcích a srdíčku rtu. Odstín byl intenzivní, se štětečkem barvy se mi pracovalo dobře. Vrchní lesk má překvapivou tuhou konzistenci. Musela jsem však velmi často přetírat. Barva vydržela přes osm hodin a nepouštěla zprvu vůbec, po pár hodinách (po jídle a pití) trochu ano. Večer při odličování, které bylo poměrně problém i s mastným odličovačem, jsem pozorovala alergickou reakci rtů (drobné bílé pupínky v oblasti vnitřní části rtu, kde také rtěnka po celý den nejvíce táhla a vysušovala. Musela jsem na rty aplikovat regeneraci.

Lancôme –  La laque fever (cena 820 Kč)

Patří k první lize. Tedy především co se ceny týče. V neslíbatelnosti ovšem prohrála na plné čáře. Nemá ovšem fixační složku, takže se to dalo čekat. Díky tomu je zase lehká a příjemná na rtech.

Foto: Zbyněk Prokop

Lancôme - La laque feverFoto: Zbyněk Prokop

Jarka – Rtěnka má opravdu široký štěteček, a i když je seřízlý do špičky, pracuje se s ním hůř. Konzistence barvy je pěkná, dobře se roztírá. Asi to bude tím, že nemá vrchní vrstvu lesku. Test ubrousku ovšem neustála, obtiskla se i po zaschnutí, a to poměrně znatelně, stejně jako při testu skleničky. Kontury drží.

Šárka – I když na rtech rtěnka lepí, nepůsobí tak navrstveně jako všechny před tím. Odličovala se dobře.

Míša – Špatně se mi nanášela kvůli širokému štětečku. Jinak barva výrazná, poměrně konzistentní a vydržela spolehlivě na rtech přes osm hodin. Působila oproti ostatním velmi lehce, ale musela jsem se neustále olizovat, abych necítila vysušení. Bez toho to nešlo. Po celou dobu hodně barvila všechno, čeho jsem se dotkla, cigarety, skleničky, příbory, moje prsty a ze všeho se dost těžko sundávala. Odlíčit šla dobře.

Chanel –  Rouge allure laque (cena 1010 Kč)

Nejdražší rtěnka v našem testu. Byla nejlepší? Otisk bohužel zanechala, také neměla fixační složku, a barva vydržela sotva 3 hodiny. Ale jinak byla jednoznačně na pocit nejpříjemnější.

Foto: Zbyněk Prokop

Chanel - Rouge allure laqueFoto: Zbyněk Prokop

Jarka – Štěteček je moc pěkný, dobře vytvarovaný do rtu a konzistence rtěnky příjemná. V testu ubrousku i skleničky neobstála. Otiskla se znatelně i po zaschnutí, i když barvila méně než Lancôme. Kontury nerozpouštěla a pracovalo se s ní velmi příjemně.

Šárka – Super pocit, vůbec nelepí, je lehká, příjemná a dobře se odličuje. Škoda, že dělá otisk.

Míša – Mým testem odolnosti moc neprošla, barva vydržela na rtech zhruba dvě a půl hodiny a dělala otisky, i když menší než Lancôme. Co se týče pocitu, byla ovšem nejpříjemnější ze všech, nelepila, nevysušovala, neupozorňovala na sebe (kromě výrazné barvy). Se štětečkem se pracovalo skvěle, odličovala se velmi jednoduše.

Důležité upozornění: Jestliže si neslíbatelnou rtěnku pořídíte, určitě podle vizážistky není dobré ji nosit každý den, pouze na výjimečné příležitosti, kdy chcete, aby vám barva držela po celou dobu. Proč? Protože velmi vysušuje, což jsme ostatně testem prokázaly. Tenčím rtům vůbec nedoporučuje tmavé barvy ani vykreslené kontury, protože zvýrazní jejich nedostatky (tedy štíhlost). Po odlíčení určitě nezapomeňte na regeneraci rtů.

Máte vlastní zkušenosti s „neslíbatelnými“ rtěnkami? Pojďte se o ně podělit s ostatními v diskusi pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám