Hlavní obsah

Testujete partnera, na kolik vás miluje? Riskujete!

Foto: Thinkstock

Také vás někdy láká nenápadně vyzkoušet, zda vás má partner ještě rád? Tak pozor na formu, jakou to provedete!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to nešvar, kterému se čas od času neubrání asi nikdo. Jsou ale lidé, kteří svého partnera testují neustále, zkoušejí, jak moc je miluje. Jenže tyhle vztahové testíky jsou spíš cestou do pekla!

Článek

Je to doména žen, ale týká se to i mužů. Podrobování partnera „tajným“ zkouškám, které mají prověřit jeho oddanost a sílu jeho lásky k vám, je ale velmi nebezpečné.

Testování v praxi

Představte si, že váš přítel odjede na dva dny pryč. Vám se šíleně stýská, ale nepřiznáte se k tomu. Proč? Protože nevíte, zda to on cítí stejně, nebo si bez vás naopak královsky užívá. Proto místo upřímnosti přistoupíte k některému z takzvaných malých vztahových testíků, který vám má pomoci zjistit, jaké city k vám váš protějšek cítí. Nejčastější jsou následující dva:

  • Umělé vyvolání žárlivosti – Například svému příteli budete vyprávět o příjemném večeru s kamarádkou a jen tak mimoděk se zmíníte, že s vámi byl i „takový fajn kluk Ondra“ (co na tom, že jde o šestiletého bratrance vaší kamarádky, to přece není potřeba popisovat). Pokud váš partner zareaguje otázkami typu „Kdo to je? Jak vypadá? O čem sis s ním povídala?“, dostanete vlastně informaci, po které jste toužila. „Váš přítel žárlí, což pro vás znamená, že vás miluje,“ říká britská sexpertka Tracey Cox.
  • Nepříjemná volba– Další možností je vytvářet situace, kdy bude váš přítel nucen rozhodnout se mezi vámi a jinou činností. Takže mu třeba v den, kdy víte, že má naplánovaný sraz s kamarády, navrhnete romantickou večeři pro dva. A bůh ho ochraňuj, pokud dá přednost přátelům!
Foto: Thinkstock

Upřímnost je asi to nejlepší, co si mohou partneři dlouhodobě dátFoto: Thinkstock

Proč to lidé dělají?

Na začátku vztahu to jde snad ještě pochopit. Neznáte se tak dobře, spíš se tak oťukáváte a na upřímnosti ve vztahu zatím pracujete. Ale po nějakém čase byste měli mít jasno, jak to mezi vámi je!

„Obecně si myslím, že se to týká málo sebejistých či žárlivých lidí, co si příliš nevěří a mají vlastně neustálou potřebu, aby jim okolí cokoli dokazovalo. Netýká se to jen partnera a jeho citů, ale i v práci potřebují neustálá ujištění o tom, že to udělali dobře a správně,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Vztahové testování přitom není vůbec dobrým způsobem, jak získat jistotu. „Většina lidí si myslí, že tyhle testy jsou způsobem, jak zjistit, co k nim ten druhý cítí, ale je to spíš naopak. Lidé se do testů tak ponoří, že vlastně opomíjejí veškeré ostatní okolnosti,“ tvrdí Tracey Cox.

A tak, když váš přítel odmítne romantickou večeři s vámi a vyrazí na mejdan s kamarády, vám už nedojde, že důvodem je to, že jeden z jeho přátel odjíždí například na rok do ciziny a on nebude mít šanci ho vidět. Přitom s vámi může jít na večeři zítra, pozítří a třeba každý den.

Foto: Thinkstock

Myslete na to hezké, co mezi vámi je, a zbytečně nerozdmýchávejte konflikty...Foto: Thinkstock

Jak z toho ven?

Testujete partnera a nemůžete si pomoct? Přitom si uvědomujete, že s každým malým testem vaše nejistota spíš stoupá, než klesá? Stačí dodržovat dvě pravidla:

  • Nejste si jisti, co k vám partner cítí? Zeptejte se ho na to! Něčím vás naštval? Řekněte mu to! „Vztah má být založený na důvěře a upřímnosti. A do takového vztahu pak žádné podobné uměle vyvolané testíky nepatří,“ upřesňuje Lucie Horníková.
  • Zaměřte se spíš na starosti a problémy každodenního života, ty vám toho o vašem vztahu poví mnohem víc. Jsou totiž reálné! „Vztah prověřují zcela automaticky drobnosti všedního dne, situace, do kterých se společně skutečně dostáváte a musíte si s nimi nějak poradit,“ dodává Lucie Horníková.

Taky partnera nějak testujete? Nebo máte ve vašem vztahu jasno?

Související témata:

Načítám