Hlavní obsah

Tipy na super podzimní zájezdy

Foto: studentagency.cz

Užijte si podzimní víkend v PařížiFoto: studentagency.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dovolená je dávno za vámi a ještě jste si od té doby nedopřáli pár dnů volna? Pak si zabalte kufry a nechte si poradit, kam vyrazit na podzim na prodloužený víkend s vaším miláčkem, kamarádkou nebo s rodinou. Navíc za výhodné ceny! A která místa stojí za pár fotek do vašeho alba? V kurzu je romantická Paříž a historický Řím, ale i domácí vinné sklípky na Moravě.

Článek

Podzim je na cestování mezi českými turisty velice populárním a specifickým obdobím. U nás jsou velmi oblíbené vinné sklípky na Moravě například ve spojení s aquaparkem v sousedním Rakousku blízko hranic. V zahraničí je pak největší zájem o prodloužené eurovíkendy. Ty umožňují poznat to nejzajímavější z oblíbených metropolí Evropy za pár dní.

„Nejlevněji se lze dostat autobusem za zhruba 2500 korun do Paříže, kde je jeden nocleh. Jedná se o ubytování pro nenáročné klienty. Kdo by preferoval leteckou variantu, ceny se pohybují od 6300 korun včetně letenky a ubytování v hotelu se snídaní,“ doporučuje Jan Holeček z Invia.cz a dodává, že ceny leteckých eurovíkendů jsou pohyblivé a platí opačný systém než u last minute, čím více dopředu objednáváte, tím je šance získat výhodnější cenu na letenky. Ale nezoufejte, i nyní je pořídíte výhodně.

„Právě nyní jsou letenky do Říma a Paříže za skvělé mimosezonní ceny. To znamená, že zákazník si může také koupit samotnou výhodnou letenku a k tomu si zorganizovat pobyt dle vlastní libosti. Kromě toho máme i akci zpáteční autobusová jízdenka za cenu jednosměrné,“ upozorňuje Aleš Ondrůj ze Student Agency. Právě teď si tak můžete zaletět například do Říma za 1960 korun včetně poplatků nebo zajet autobusem do Paříže a zpět za 1850 korun nebo do Benátek už za 1400 korun.

1. Lázně a aquaparky v pohraničí

Hlavně pro rodiny s dětmi jsou ideální zájezdy nebo návštěvy rozsáhlých vodních světů a lázní, které jsou vzdálené pár hodin či minut od našich hranic. Často vyhledávaný je například aquapark Tropical Islands v Německu v Brandu asi 60 km jihovýchodně od Berlína. Cesta autem z Prahy trvá přibližně 3,5 hodiny, ale dopravit se tam je možné i vlakem nebo autobusem.

Populární jsou také prodloužené víkendy, které nabízejí pro rodiče posezení ve vinných sklípcích na Moravě a nejen pro děti návštěvu rakouského příhraničního lázeňského města Laa an der Thaya těsně za jihomoravskou hranicí, kde je vybudován velký aquapark a vodní svět s termálními prameny za příjemné ceny a s českými popisky. Pokud se vydáte pouze do lázní, zaplatí dospělý za tříhodinový vstup v přepočtu asi 350 korun a děti od 3 do 14 let 260 korun.

Foto: vranov.com

Lázně v rakouském Laa an der ThayaFoto: vranov.com

Náš tip na výlet s rodinou: Laa an der Thaya

Pokud plánujete návštěvu některého z moravských sklípků v okolí Mikulova, Znojma a Vranova nad Dyjí, určitě si dopřejte odpočinek a relaxaci v lázeňském městečku Laa an der Thaya, kam se autem dostanete za tři čtvrtě hodiny. A co vás zde čeká? Rozhodně se v sychravém podzimním počasí zahřejete. Lázně s termálními prameny a teplotou vody až 42 °C jsou bohaté na jód. Vodou z pramenů jsou napouštěny nejen vnitřní, ale i vnější bazény. Vyzkoušet můžete třeba solný bazén s podvodní hudbou nebo masážní bazén s vodní stěnou a masážními lavicemi.

Cena na osobu: 1800 Kč za 3 dny

  • 2 noci ubytování ve dvoulůžkovém studiu Penzionu Jelen ve Vranově nad Dyjí
  • snídaňový minibar na pokoji (káva, čaj, minerálka a ovocný džus)
  • termální lázně Laa an der Thaya – tříhodinový pobyt
  • zapůjčení osušky a prostěradla pro návštěvu lázní
  • rekondiční nebo reflexní masáž – 50 minut

2. Autobusové poznávací zájezdy po Evropě

Typickým podzimním cestováním jsou autobusové poznávací zájezdy, jelikož v létě je na tento typ zájezdů příliš horko a navíc většina turistů preferuje v létě moře. Největším „hitem" je dlouhodobě zájezd do Paříže. Pro rodiny s dětmi se Paříž kombinuje vždy s návštěvou Disneylandu, který je také poblíž Paříže. I mezi ostatními poznávacími autobusovými zájezdy figuruje na prvních místech popularity Francie, především okruhy po Normandii, Bretani, Provence a Francouzské riviéře. V popularitě dále následují okružní zájezdy po Itálii (Řím, Neapol), po Německu (města podél řeky Rýn), Švýcarsko a Rakousko.

Náš tip na výlet s partnerem: Paříž

Město zamilovaných, to je Paříž! Jejímu kouzlu prostě nejde odolat, a tak vytáhněte svého miláčka na romantickou cestu do francouzské metropole. Ruku v ruce se projděte okolo Notre Dame, Mouline Rouge, sladké políbení pod Eiffelovou věží je povinnost a Montmartre s úchvatným Sacré Coeur nabízíme těm, kteří ještě nejsou unaveni. Druhý den si zajděte procházkou po Elyssejských polích, podél Seiny nebo se zastavte nad některým obrazem v Louvre. Pokud hledáte něco neobvyklého, zkuste plavbu po Canal Saint Martin nebo hřbitov-park Père Lachaise, kde dostanete plánek s hroby známých osobností.

„Doporučuji si do Paříže pořídit pouze letenku a přes internet si zamluvit levné ubytování se snídaní. Má zkušenost je taková, že snídaně bývají formou švédských stolů, takže se ráno pořádně posílíte nějakou bagetkou se šunkou, můžete si dát i müsli s jogurtem nebo croissant s kávou i čajem,“ radí má kamarádka Petra s tím, že přes den se najíte na každém rohu Paříže v rychlých občerstveních a různých stáncích s kebaby, obloženými bagetami a vynikajícími palačinkami.

A co zde ochutnat? Za vyzkoušení určitě stojí moules frites, což jsou propařené slávky a smažené hranolky, nebo si kupte kvalitní francouzské sýry, víno, nezbytnou bagetu a uspořádejte si soukromý piknik na břehu Seiny nebo na Monmartre s výhledem na světla Paříže. Nakoupíte-li tyto delikatesy v supermarketech nebo na tržišti, výrazně ušetříte, Paříž totiž patří k dražším městům. U stánků ale pořídíte třeba kebab s hranolkami za 5 euro nebo plněné crepes, tedy palačinky s čokoládou, ovocem, oříšky či kokosem, za 2 až 6 euro. Za večeři v restauraci počítejte tak 15 až 30 euro za jednoho podle počtu chodů.

Cena na osobu 2490 Kč za 4 dny:

  • doprava luxusním autobusem
  • služby profesionálního průvodce
  • 1x ubytování v třílůžkovém pokoji
  • 1x snídaně v autobusu
Foto: rim.eurovikendy-24.cz

Řím nabízí všechno, na co si vzpomeneteFoto: rim.eurovikendy-24.cz

3. Eurovíkendy

Právě na podzim je populární trávení víkendů v některém z atraktivních evropských měst, kde je na městskou turistiku už příjemné počasí. Letecky se za velmi výhodné ceny nejčastěji navštěvuje Paříž, Řím, Barcelona, Amsterdam a Benátky. Ideální místo pro příjemné nákupy, spojené s posezením nad sklenkou vína, je zase Londýn. Oblíbené jsou i víkendy ve Vídni, kam se jezdí autem, autobusem nebo třeba vlakem.

Náš tip na výlet s kamarádkou: Řím

Váš milý zrovna památky nemusí? Nevadí! Zaleťte si do Říma s kamarádkou. A co navštívit? Určitě Coloseum nebo Pantheon, který zůstal téměř nezměněn od 2. století, kdy byl postaven. Toto město se však jako centrum křesťanství pyšní také množstvím bohatých kostelů včetně velkolepých bazilik. Nejvýznamnější je pětice „větších" bazilik neboli basilica maior: bazilika sv. Petra, bazilika sv. Jana v Lateránu, bazilika Panny Marie Větší, bazilika sv. Pavla za hradbami a bazilika sv. Vavřince za hradbami. „Hledáte-li něco netradičního, zamiřte do Largo di Torre Argentina, což je místo, kde kromě antických vykopávek najdete velké množství koček, o které se stará organizace pro ochranu práv zvířat, nebo na Piazza di Trevi, kde najdete slavnou Fontánu di Trevi s nádherným barokním sousoším,“ radí Jan Holeček z Invia.cz.

K pochoutkám, které si v římské metropoli nenechte ujít, patří jistě vyhlášená pizza a výborné espresso, ale i artyčoky na různé způsoby a těstoviny. Ceny v pouličních stáncích začínají asi na 3–4 eurech, pizza se dá koupit asi za 3,50 a plechovka sody za 1,50 euro. V restauracích za večeři necháte přibližně 15 až 20 euro.

„V Římě je tolik památek, že se za pár dní jistě nedají všechny zvládnout, ale pokud jste zde poprvé, musíte vidět Coloseum. Z venku si ho můžete prohlédnout zadarmo, dovnitř se platí vstupné 12 euro. Pokud se dovnitř budete chtít podívat, já doporučuji zakoupit si vstupenku u další památky, která leží hned vedle, a to Forum Romanum nebo návrší Palatinum. Vstupenka platí na obě památky a nebývá tam taková fronta jako u Colosea,“ doporučuje Martin z Prahy, který byl v Římě nedávno.

Cena na osobu: 6590 Kč za 3 dny:(dobrodružnější povahy si zakoupí pouze zpáteční letenku za 1960 korun a pobyt na místě si zorganizují sami)

  • doprava letecky z Prahy, Bratislavy i Vídně
  • 2x ubytování v tříhvězdičkovém hotelu
  • 2x snídaně v hotelu

Chystáte se na prodloužený víkend do některé evropské metropole nebo jste se z něj právě vrátili? Poraďte ostatním, která místa si nenechat ujít a kde se dá pořídit levné ubytování.

Reklama

Související témata:

Načítám