Hlavní obsah

Tipy na víkend: Největší papoušek na světě a světelná show

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli se těšíte na podzimní víkend plný plískanic, kdy si budete moct obléct teplé ponožky a hřát se svařákem, budete si muset ještě počkat. Babí léto se prostě nevzdává, a tak pro vás máme opět pár tipů, kam vyrazit na výlet. Plus jeden bonusový.

Článek

Těžko byste hledali místo, kde bude tento víkend ošklivé počasí. Všude hlásí jasno a ideální teploty na výlety. Nenechte se v sobotu ráno rozhodit tím, že se vám pod okny bude povalovat mlha. Během dopoledních hodin zmizí a vyjasní se. Ráno také bude docela chladno – však je také půlka října, teploty se budou pohybovat mezi 9 a 5 °C. Přes den ale vystoupají místy až ke 22 °C. V neděli nás čeká takřka totožné počasí. Akorát v noci se trochu oteplí na 12 až 8 °C. Přes den budou teploty kolem 17 až 21 °C. A hlavně jasno. Tak si běžte užít krásně zbarvené podzimní listí v odrazu slunečních paprsků!

Burčákový pochod

Jestli i vás někdy zajímalo, zda je možné vypít pár skleniček burčáku a poté vyrazit na pěší túru bez jakékoliv újmy, potom si nenechte ujít Burčákový pochod. Letos se koná už 42. ročník, který dříve pořádal Klub českých turistů. Termín se nemění – vždy je to druhou sobotu v říjnu. Cesta vede z Milotic přes Ratíškovice, Vacenovice, Skoronice a Vlkoše až do Mutěnic. Po cestě můžete ochutnat vína a burčák tamních vinařů. A pozor – začátek je v 8:00, tak to nezaspěte!

Foto: Profimedia.cz

Teď je ten pravý čas na burčák a výlet k tomu! Foto: Profimedia.cz

Osvětlená Praha

Pokud jste spíše noční ptáci, potom vám přijde vhod Signal festival, který se odehrává po setmění. Začal ve čtvrtek 11. října a potrvá až do neděle 14. října. Hlavní město se zahalí do světel a barev, které budou formou videomappingu promítány na budovy v Praze. Unikátní světelnou show můžete shlédnout v centru Prahy, na Vinohradech a v Karlíně. Všechny tři trasy a další informace o festivalu, včetně programu, najdete na stránkách akce.

Foto: Stanislav Duben, Shutterstock.com

Signal fest se letos rozšíří i do Karlína Foto: Stanislav Duben, Shutterstock.com

Metroví ptáci 

Viděli jste někdy metrového papouška? A chtěli byste ho vidět? Potom si udělejte výlet do Olomouce na výstavu EXOTA Olomouc. Na výstavišti Flora se představí 250 druhů papoušků ara, včetně největších, arů hyacintových. Měří až jeden metr a příliš k vidění nejsou – jejich chov je totiž poměrně náročný. Výlet do Olomouce ale stojí za to nejen kvůli papouškům. Jestli jste v tomto krásném městě nikdy nebyli, zajděte se podívat na Mariánské náměstí na sloup Nejsvětější Trojice, nebo na Svatý Kopeček a do okolí. Obě dvě místa jsou zapsána na seznamu UNESCO.

Foto: Danler, Shutterstock.com

Papoušci ara hyacintoví budou k vidění o víkendu v Olomouci Foto: Danler, Shutterstock.com

Po stopách vojáka Švejka

Podzim je tradičně spjat i s výlovem velkých rybníků na jihu Čech. Teď v sobotu se to bude týkat mimo jiné i Podkostelního rybníka u obce Putim. Je to ovšem akce pro ranní ptáčata, začíná se už v sedm hodin. Nicméně stojí to za to, při výlovu bude samozřejmě připraveno občerstvení a prodej ryb a rybích specialit. Kdo někdy nezkusil uzeného kapra, tak honem do jižních Čech! Kromě toho obec Putim proslavil voják Švejk, který „šel tou Putimskou branou“. Na jeho počest je tu samozřejmě socha. Je zde navíc spousta možností k výletu, ať už k nedalekému soutoku řek Blanice a Otavy nebo do města Písek.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se po stopách Švejka Foto: Profimedia.cz

Tradiční dostihy 

Není tradičnějších dostihů v naší republice, než je Velká pardubická! Nejde však pouze o sportovní událost, význam má i společenský. Jako vždy i tentokrát se závod koná druhou neděli v říjnu. Koně při dostizích musí překonat celkem 31 překážek a určitě jste někdy slyšeli o Taxisově příkopu. Je to jedna z nejtěžších překážek na světě. Celá akce začne v neděli v 11:00 slavnostním ceremoniálem, hlavní závod pak odstartuje až v 16:40. Město perníku navíc ožije na celý víkend. Konají se zde slavnosti a další doprovodný program.

Foto: Profimedia.cz

Velká pardubická je nejstarší dostihový závod v Česku, vítězným rekordmanem je žokej Josef Váňa, který ji vyhrál osmkrátFoto: Profimedia.cz

Milý bonus

Jestli se vám ale o víkendu nikam nechce a raději byste ho strávili v klidu doma s pěknou knihou, pak pro vás máme tip. Na konci září vydal Zdeněk Svěrák novou knihu „Strážce nádrže“. Je o starém muži, strážci nádrže, který si dopisuje s generálním ředitelem povodí. Ten mu na jeho dopisy ale neodpovídá, což panu Smrčkovi pranic nevadí. On si totiž v textech vylévá své srdce a píše v nich i to, co by nikomu jinému neřekl. Je to taková zpověď starého muže, milá, občas trochu tragikomická. Jestli je Zdeněk Svěrák váš oblíbený spisovatel, máte navíc v úterý 16. října od šesti večer šanci nechat si knihu podepsat v knihkupectví Luxor na Václavském náměstí, kde se bude kniha křtít.

Foto: Grada

Pokud byste si chtěli nechat knihu podepsat, můžete přijít na křest Foto: Grada

Kam se o víkendu chystáte vy? Počasí můžete sledovat zde

Načítám