Hlavní obsah

Tohle jsou vaše vánoční moučníky. Zkuste je!

Foto: Petr Makovička

Mějte bohatého Ježíška i vánoční tabuli!Foto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nikdy u vás o Vánocích na stole nechybí vánočka ani mazanec? A co takhle zabrousit do neprobádaných vod jiného vánočního pečiva? Do redakce nám dorazily tři báječné recepty od vás, čtenářů, a my je nemohli nevyzkoušet. Pekl se bílkový chlebíček, suchary a štědrovečerní koláč. Schválně, dokážete jim odolat?

Článek

Každý z vás si jistě na Vánoce šetří nějaku tu specialitu. V případě dvou našich čtenářek Jany Kutilové a Evy Jeslínkové jde o vynikající vánoční moučníky. Své recepty si naštěstí nenechaly jen pro sebe, a tak podle nich můžete na konci týdne péct i vy!

Vánoční koláč s brusinkami

Na 1 plech potřebujete: 200 g másla, 200 g cukru krystal, 400 g hladké mouky, 2 žloutky, citronovou kůru z jednoho citronu, 100 ml mléka. Na náplň dále dva brusinkové kompoty (tedy 200 ml), 200 g strouhaných ořechů, 2 celá vejce, 2 bílky, 200 g cukru moučka a půl lžičky mleté skořice.

Foto: Petr Makovička

Brusinky na Vánoce? Ano!Foto: Petr Makovička

„Tento recept mám od své babičky,“ uvedla celý postup ve svém e-mailu paní Jana Kutilová z malé vesničky na Rokycansku. Máslo utřete se žloutky a cukrem, přidejte hladkou mouku, mléko a citronovou kůru. Rukama dobře propracujte, a pak těsto vytlačte do dortové formy (stačí poloviční množství) nebo do pekáčku o rozměrech 30 × 40 centimetrů.

Po spodní vrstvě bude následovat náplň. Brusinky nechte okapat v cedníku a rozprostřete je na základ z těsta. Ořechy smíchejte s vejci a bílky, přidejte moučkový cukr, mletou skořici (já doporučuji ještě rum, tím o Vánocích nic nezkazíte) a tekuté těsto nalijte na brusinky. Rozprostřete po celé ploše a vložte do trouby. Pečte při 170 stupních Celsia asi 40 až 45 minut. „Po těch čtyřiceti minutách na to opatrně sáhnu, a pokud se hořejšek nelepí, je hotovo. Ale pozor, horké to trochu ujíždí na brusinkách, ale po vystydnutí jde krájet na malé čtverečky, které můžete pocákat čokoládou,“ přidává rady paní Kutilová.

Ovocné suchary paní Evy

Potřebujete: 250 g cukru krystal, 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 50 g krájených mandlí, 50 g krájených vlašských ořechů, 50 g krájených fíků nebo datlí, 50 g malých rozinek, 100 g čokolády na vaření.

Foto: Petr Makovička

Ovocné suchary zmizí okamžitě, uvidíte!Foto: Petr Makovička

Nejdřív nasypte do mísy mouku s práškem do pečiva, potom přidejte nakrájené datle nebo fíky a rozinky. „Vše házejte do mouky, aby se k sobě opět kousky neslepily,“ radí paní Eva. Přidejte pokrájené ořechy, mandle a kousky čokolády na vaření. Ve šlehači ušlehejte čtyři celá vejce s cukrem (jak by prý řekl známý paní Evy – celá, ale bez skořápky), promíchejte se suchou směsí a rozložte na plech s pečicím papírem. „Pokud by se vám stalo, že těsto bude suché, spraví to troška oleje,“ přidává svůj fígl paní Eva. Pečte při 185 stupních Celsia (jak by řekly babičky „při čilém ohni“) asi 15 minut. Ještě horké na plechu suchary nakrájejte na malé čtverečky, a kdo chce, může vše dozdobit čokoládovou polevou.

Vánoční bílkový chlebíček

Potřebujete: 300 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 150 g cukru krystal, 5 větších jablek, 200 g kokosové moučky, 150 g čokolády na vaření, 1 dl oleje, 8 až 12 bílků – podle toho, kolik jich máte.

Foto: Petr Makovička

Chlebíček trochu jinak. Zkusíte ho?Foto: Petr Makovička

Tento moučník můžete péct buď ve formě jako dort, nebo také jako chlebíček. Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s práškem do pečiva. Přidejte cukr, oloupaná jablka pokrájená na malé kostičky, kokos a kousky čokolády. „Jablka obalujte v mouce, aby se v chlebíčku či dortu neslepily a nepadaly ke dnu,“ upozorňuje paní Eva. Nakonec opatrně vmíchejte olej a sníh z bílků. Pečte ve vymazané a vysypané formě na 150 stupňů Celsia asi půl hodiny. Vystydlý moučník polijte čokoládovou polevou a podávejte s úsměvem a notnou dávkou vánoční pohody.

A jaké moučníky pečete o Vánocích vy? Pokud stále ještě hledáte inspiraci na pečení, najdete ji v seriálu Upečte letos dokonalou vánočku!

Reklama

Načítám