Hlavní obsah

Trend: Cvičení zadarmo v ulicích města! Kam za venkovní tělocvičnou?

Foto: Profimedia

I v chladnějším říjnovém počasí spousta sportovních nadšenců vyráží cvičit venFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas strávený pohybem je blahem pro vaše tělo. Stejně tak i čas strávený na čerstvém vzduchu. Velkým hitem se nově i u nás stávají týmové sportovní tréninky v ulicích města. Kde venkovní fitness hledat?

Článek

Tréninky venku a s nulovým nebo jen velmi jednoduchým náčiním jsou u nás čím dál oblíbenější. Není to nic překvapivého. Když se nad tím zamyslíte, mají celou řadu výhod. Vyhnete se přeplněným zadýchaným tělocvičnám a fitness centrům, ale i s tím spojeným nákladům za permanentky, členství, vstupy a podobně.

Také trávíte čas venku na čerstvém vzduchu a cviky, které běžně provádíte, jsou zpravidla pro tělo nanejvýš přirozené. V neposlední řadě se při těchto aktivitách dá potkat spousta zajímavých lidí a navázat nové kontakty a přátelství.

A jak se těmto sportovním aktivitám můžete začít věnovat?

Najděte si svůj Street Workout tým

Ještě neznáte Street Workout? Tahle sportovní disciplína, která se absolutně vymyká všemu, co jste doposud znali, si již získala miliony příznivců po celém světě. A nemalé popularity postupně nabývá i v tuzemsku.

Street Workout je zjednodušeně venkovní cvičení, ke kterému je potřeba minimum pomůcek. Jedná se o posilování s vlastní vahou doplněné o prvky z gymnastiky či akrobacie. Nadšenci tohoto sportu často cvičí na speciálních venkovních hřištích, kterých je po Česku již spousta, a která se skládají hlavně z jednoduchých hrazd a bradel. Nicméně, nezřídka se cvičí pouze na holé zemi a někde se využívá i reálné prostředí města.

Na Street Workoutu je sympatické jak pravidelné setkávání se s lidmi, které spojuje radost z pohybu, tak bezesporu i finanční nenáročnost.

Malé týmy, které stále přijímají nové členy, fungují všude možně po republice. Třeba v Rakovníku, Chomutově, Písku, Mělníku, Kladně a samozřejmě i v Praze a Brně. Všechny je zastřešuje komunita Českého Street Workoutu, na jejímž webu si můžete vyhledat tým ve svém nebo vám blízkém městě, případně vlastní tým založit a přihlásit do komunity.

Foto: Street Workout Czech Republic

Ke cvičení týmy často využívají speciální hřiště, pro něž jsou typické hrazdy a bradlaFoto: Street Workout Czech Republic

Navštivte tělocvičny v městských ulicích a parcích

Že nemusíte za skvělým tréninkem nutně do fitness centra, ukazuje i projekt The Gym Is Everywhere (v českém překladu Tělocvična je všude) značky Reebok. Ta se rozhodla poukázat na potenciál města, které samo o sobě nabízí dostatek překážek k tomu, aby se stalo plnohodnotným sportovním prostředím.

V rámci projektu připravila v hlavním městě Praze čtyři desítky tréninkových spotů, které jsou identifikovatelné podle loga Reebok Delta či hashtagu #GymIsEverywhere. Tyto prvky nebyly na zem nasprejovány barvou, ale byly vytvořeny atypickou ekologickou technologií – nápisy a loga totiž vynikly vyčištěním špinavých chodníků.

Nejvíce spotů se nachází v Riegrových sadech, kde vznikl Rieger Challenge park. Dvacítka spotů tvoří okruh, který v kombinaci s během představuje náročnou tréninkovou výzvu. Dalších dvacet spotů je rozeseto po metropoli, nacházejí se na cyklostezce u Vltavy, v Krči, v Holešovicích či na Letné. Kompletní interaktivní mapa všech sportovišť je dostupná na internetové stránce projektu.

Navíc do mapy můžete i vy přidávat své tréninkové spoty přes speciální formulář umístěný na zmíněné stránce. Časem tak má vzniknout jedinečný přehled tréninkových zón po celé České republice.

Foto: Reebok

Tréninkové spoty jsou rozmístěny téměř po celé Praze. Nejvíc jich však je v Riegrových sadechFoto: Reebok

Tréninkové skupiny Spartan Race

Spartan Race Training Groups, které se opět vyskytují téměř všude po republice, vznikly v roce 2014 a sdružují nadšence do v současnosti velmi populárních závodů Spartan Race. Pokud jste o Sparťanských závodech ještě neslyšeli, jedná se o dobrodružné překážkové závody v přírodě a mírně extrémních podmínkách, které jsou inspirované vojenskou výchovou ve starověké Spartě.

Tréninkové skupiny Spartan Race, do nichž se opět může připojit kdokoli s láskou ke sportu a zmíněným závodům, se scházejí na pravidelné tréninky za účelem zlepšení fyzické kondice a psychické odolnosti. Jejich outdoorové tréninky jsou samozřejmě zdarma. Všechny skupiny najdete na stránkách závodů Spartan Race.

Foto: Profimedia

Nadšenci do Sparťanských závodů mají své tréninkové týmy, a to skoro ve všech částech ČeskaFoto: Profimedia

Přitahuje vás cvičení v terénních podmínkách?

Načítám