Hlavní obsah

Trendy 2010: Novinky do koupelny!

Foto: RAKO

Jemné pastelové barvy jsou zase inFoto: RAKO

Reklama

Bílá, šedá, černá a k tomu sklo a chladný kov – zhruba deset let nám všichni architekti a designéři tvrdili, že právě tohle je krásné a že tak musí vypadat naše koupelna. Jenže právě přichází změna! Trendy na rok 2010 opět preferují příjemné barvy a k nim květinové vzory!

Článek

Podobně jako se v Paříži určují módní trendy oděvů na následující rok, tak v italské Bologni na veletrhu Cersaie je možné vidět, co poletí ve světě obkladů a koupelen. Už na první pohled tam bylo jasné, že po letech minimalismu budou vládnout koupelnám příjemné barvy a květinové či geometrické vzory.

Růžová a kytičky zase letí

Bílá jako barva čistoty do koupelny stále patří a patřit bude, protože vany, umyvadla či toalety jiné nechceme. Ale rádi je doplníme jinými odstíny na obkladech, nábytku nebo doplňcích – a zde se opět rozšiřuje nabídka těch barevných, v příštím roce budou slušet koupelnám krémová a smetanová, které doplňuje velká škála růžové, fialové, modré nebo hnědé v mnoha přírodních odstínech. Ovšem barvami to nekončí.

V interiérech se budou prosazovat i dekorace a vzory jednotně označované jako romantické nebo vhodné pro ženy. Jde o zdobení květinami či jinými různými ornamenty. Ale pozor, pokud máme třicet let starou koupelnu, kdy jiné než kytičkové obklady nebyly k mání, rozhodně to neznamená, že by byla podle poslední módy.

Květiny se sice vracejí, ale v trochu jiné podobě. Zdobení dostává jemnou a nenápadnou podobu, designéři zde velmi často využívají kombinaci matu a lesku, nebo dekorace tón v tónu. A ornamenty se objevují na místech, kde to není zas tak obvyklé – zdobené jsou třeba umyvadla, vany nebo i vodovodní kohoutky.

To samé platí i pro nábytek. I když při jeho výběru je otázkou vkusu a volby, zda zvolíme také ten romantický – pak je lepší ho kupovat ve stejné sérii s obklady a sanitární keramikou, aby byly zdobené stejně, nebo jestli dáme přednost jednoduchému a hladkému. Což asi udělá více lidí.

Foto: RAKO

Dlažba připomíná pravá dřevěná prknaFoto: RAKO

Chlapi nejsou překážkou

Ale co dělat, když jsem doma jediná ženská a zbytek rodiny už tvoří jen manžel a synové, a ti by z takové koupelny rozhodně nebyli nadšení? Ani na ně designéři nezapomněli. Dá se totiž sehnat i takové vybavení koupelny, kde květiny nahrazují geometrické tvary – prostor pak dostane retro nádech ve stylu šedesátých let, kdy byly tyto tvary velmi oblíbené.

Navíc už zhruba dva až tři roky jsou módní koupelny, kterým vládne dřevo a jeho imitace. Díky dokonalejším lakům a povrchovým úpravám se už nemusíme bát, že dáme za dřevěnou skříňku několik tisíc korun a ona nám za dva roky ve vlhké koupelně nabobtná a shnije. Navíc je k mání široká řada nábytku z teaku, který ani vlhko nepoškodí.

Pokud přece jen někdo patří do kategorie méně důvěřivých, nemusí se přesto dřeva v koupelně vzdát. Lze si totiž vybrat obklady a dlažbu, který dokonale imitují dřevo, a ty doplnit bílými zařizovacími předměty.

Přitom v některých případech není na první pohled patrné, zda máme na podlaze dřevěná prkna nebo keramické dlaždice. Firmy totiž nabízejí takové, které mají velikost například 120x5 nebo 120x30 centimetrů, a tak dlaždice vypadá opravdu jako prkno. Navíc mají povrch z jemných linek, čímž ještě lépe napodobují strukturu dřeva.

Že jste koupelnu zrekonstruovali před pár měsíci? Nebojte, nejste odsouzeni žít v minimalismu! Ještě existují doplňky, které nejsou tak drahé. A zkuste dovybavit černobílou koupelnu dřevěnými drobnostmi a třeba barevnými ručníky! Po strohosti nebude ani památky!

Reklama

Související témata:

Načítám