Hlavní obsah

Trendy povlečení s dotekem přírody

Foto: Möbelix

Pískové tóny efektně oživí barva růžového jílu. Svěžest jim dodá špetka zářivě bíléFoto: Möbelix

Povlečení je skvělý způsob, jak dodat ložnici pokaždé jiný ráz. Aktuálně udává trendy v ložním prádle především matka Země – ať už jsou to barvy, materiály, nebo vzory. Potrpíte si na extravaganci, či raději vyznáváte jednoduchost? Na výběr je pro všechny!

Článek

Touha po návratu k přirozenosti promlouvá do bytových trendů zejména poslední dva roky velmi výrazně a ložnice není výjimkou. Proto se letos můžete těšit na jemné zemité odstíny, příjemné materiály i půvabné dekory.

Udržitelné materiály

Požadavek na udržitelnost je nejen stále aktuální, ale rok od roku sílí. Čím dál tím častěji se tak setkáte s povlečením z certifikované biobavlny, nebo dokonce lnu, který zažívá v posledních letech obrovský comeback. Ve srovnání s bavlnou, při jejímž pěstování se spotřebuje hodně vody a v případě konvenčního zemědělství i pesticidů, je len poměrně nenáročná a odolná plodina. Navíc má jako materiál také řadu plusů. Je trvanlivý, prodyšný, hypoalergenní a skvěle odvádí teplo a vlhkost, což z něj činí ideální materiál pro povlečení zejména pro letní měsíce.

Seženete ho často i ve směsi s bavlnou, která s v sobě snoubí výhody obou těchto materiálů. Nevýhodou je snad jen vyšší cena. Benefity bavlny asi netřeba představovat. Různým způsobem zpracování se z ní získávají jak hladké, lesklé a chladivé tkaniny, jako je satén, tak hřejivé a měkké textilie, jako je flanel.

Foto: Möbelix

Jemné odstíny a příjemné šetrné materiály podtrhnou harmonický interiér v přírodním duchuFoto: Möbelix

Florální motivy

Jedním z největších interiérových trendů letošního roku bude tzv. biofilní design. Z tohoto trendu utíkajícího se do konejšivé náruče přírody vychází pokračující obliba květinových a rostlinných vzorů. Vyskytují se jak ve výrazných barevných kombinacích připomínajících tropickou džungli, tak jen něžně naznačené v decentních odstínech. Hodí se do moderních interiérů i rustikálních obydlí.

Foto: Möbelix

I když prim hraje spíše decentní barevnost, v létě se nebojte a dopřejte si i nějaký ten šťavnatý odstínFoto: Möbelix

Tlumené barvy

Obliba neutrálních odstínů, jako je šedá, béžová a bílá, zvolna přechází k zemitým tónům, mezi něž kromě hnědé, pískové a okrové patří také zelenohnědá, šedomodrá nebo jílově růžová. Tyto barvy lze velice působivě kombinovat mezi sebou. Hodí se k zařízení z přírodního masivu, celek pak skvěle podtrhnou detaily z bambusu či mořské trávy. Vznikne tím příjemný a harmonický interiér pro dokonalý relax.

Foto: Möbelix

Zajímavého efektu dosáhnete vrstvením dvou až tři odstínů zelené s bílou, béžovou nebo hnědouFoto: Möbelix

Samostatným trendem je pak zelená ve všech podobách, nejčastěji ale v tlumených odstínech, jako je olivová, šalvějová nebo mátově šedá. Do ložnice vnáší svěžest a dotek přírody. Její uklidňující šarm se uplatní snad ve všech stylech bydlení.

Reklama

Načítám