Hlavní obsah

Trenéři radí, v čem chybujete při hubnutí

Foto: Marie Bartošová

Zleva Radka, Elen a Dana – trojice, která společně začíná bojovat s kily navícFoto: Marie Bartošová

Reklama

Tři z vás, Radka, Elen a Dana, vyhrály soutěž Hubněte s profesionály! Hvězdní trenéři jim tedy teď budou radit, jak shodit kila navíc. Co trojice musí změnit, aby se jim to podařilo? Čtěte a přidejte se k nim!

Článek

Možná se v některé z nich poznáte. Tři měsíce se pod dohledem odborníků budou snažit shodit kila devatenáctiletá Elen, o šest let starší Radka a pětačtyřicetiletá Dana. Je totiž velký rozdíl hubnout, když je vám 19, nebo když je vám třeba 45 let. Dana má narozdíl od studentky Elen náročnou práci, tři syny, a tedy i nedostatek času. Ale i tak si ho bude muset najít, aby si vylepšila zdraví, které ji začíná zrazovat. Elen zase dost času prosedí ve škole a neumí si odpustit sladkosti. A pětadvacetiletá Radka? Patří mezi ty z vás, které celkem cvičíte, ale s výživou si nevíte rady. Přitom heslo Jste to, co jíte, je alfou i omegou všeho: zdraví, nálady, imunity, psychiky, kondice, i toho, jak vypadáte. Co to zkusit změnit? Stejně jako naše trojice... Přidáte se?

Dana (45)

Žije v Hodoníně, má tři syny (25, 23 a 16 let), pracuje jako realitní a finanční makléřka, měří 167 centimetrů, váží 80 kilogramů. Celý den nestíhá jíst a dohání to večer. Vůbec necvičí a má potíže se zády.

Foto: Marie Bartošová

Danu čeká zpevňování svalů zad za dohledu Václava KrejčíkaFoto: Marie Bartošová

Vašek o Daně: Pravidelnost v jídle musí být

„Dana nikdy neměla v oblibě pohyb. Způsob stravování byl zcela klasický – neuspořádaný, nevyvážený, a tak v kombinaci všeho došlo k navýšení váhy," hodnotí propagátor zdravého životního stylu. „Navýšení není krizové a z nadváhy půjdeme cestou ke spokojenosti. Bude to stát Danu úsilí a vůli, ve které se bude muset trénovat. Navíc její anamnéza v oblasti bederní páteře – výhřez není nejlepší. Na druhé straně, pod dohledem jejího lékaře a ve spolupráci se mnou si myslím, že je situaci možné řešit cvičební metodou, která bude zaměřená na svalový stabilizační korzet."

Co Danu čeká? „Zvolíme mírný pohyb, který nebude kontraproduktivní a bude i podporovat pálení tuků. Dana má doma trenažér pro chůzi, což se bude hodit a v kombinaci s cíleným cvičením a rehabilitací to zvládneme," uvádí Václav Krejčík. „Jídlo urovnáme a vyvážíme dle možností Dany, aby zvládla vařit svým třem chlapům doma a nezapomínala na sebe! Jde o její zdraví a tou cestou půjdeme i při hubnutí. Důležitá je regenerace těla, zajištění jeho schopnosti se zdravě a bezpečně pohybovat a pocítit úlevu od nadbytečných kilogramů. To vše musí jít ruku v ruce.“

Radka (25)

Pochází z Mostu, živí se jako administrativní pracovnice, měří 163 centimetrů a váží 90 kilogramů. Je svobodná, bezdětná a žije s přítelem. Ráda běhá, ale i dobře jí – hlavně večer.

Foto: Marie Bartošová

Radka má za sebou první trénink v posilovně s Radkem MirovskýmFoto: Marie Bartošová

Radek o Radce: Jíst více celý den, večer pak nejméně!

„U Radky byl jednoznačně problém se stravováním. Radka se dopouštěla zcela běžných chyb, které se vyskytují u lidí s nadváhou. Když mám zmínit tu nejdůležitější, tak měla v týdnu vždy několik dní, kdy přes den jedla málo, a večer naopak příliš," uvádí trenér Radek Mirovský. Pro představu v těchto dnech od rána až do 18 až 19 hodin zkonzumovala množství energie, které se rovnalo 30 % jejího průměrného denního výdeje a po 18. hodině byla schopná sníst energii, která odpovídala jejímu celodennímu výdeji. K tomu měla tendence tíhnout ke sladkým a tučným potravinám. Naopak měla nedostatek vlákniny i bílkovin."

Co Radku čeká? „Naše úkoly jsou jasné. Obrátit nepříznivý trend a nejvíce energie soustředit na první část dne. Dále zlepšit kvalitu potravin (například nahradit jednoduché cukry komplexními sacharidy, které obsahují i vlákninu a mikroživiny), změnit poměr základních živin, zlepšit pitný režim a v neposlední řadě také systematizovat pohyb. Ten se bude skládat ze tří posilovacích jednotek a minimálně čtyř krátkých ranních výběhů," prozrazuje trenér.

Elen (19 let)

Žije v Praze, je studentka, měří 167 centimetrů a váží 83 kilogramů. Závodně hraje fotbal a chtěla by se v něm zlepšit – být rychlejší. Má ráda sladkosti a bílé pečivo.

Foto: Marie Bartošová

Elen je na startu běžeckých tréninků s Pavlem MaslákemFoto: Marie Bartošová

Pavel o Elen: Pomůže jí kondiční trénink

„Když kromě svých tréninků fotbalu přidá i běžecké, věřím, že jí to ve zlepšení kondice pomůže," říká Pavel Maslák, který si ke spolupráci přizval běžeckého trenéra Jaromíra Odvárku. Ten se u Elen zaměřil na kondiční tréninky na spalování tuku i zlepšení fyzičky. „Plán je proto jednoduchý, dvakrát týdně spolu půjdeme běhat a jednou do posilovny. To by se mělo už zhruba po měsíci začít projevovat," prozrazuje Jaromír Odvárka.

Co Elen čeká? „Pětkrát týdně bude pravidelně sportovat a zlehka upraví pitný a stravovací režim,“ uvádí Jaromír. „Málo totiž pije, takže cílem je zlepšit přísun tekutin (ne štávy, coly..., ale hlavně vodu neochucenou). Jíst musí také častěji v menších dávkách, větší pestřejší snídaně, pravidelné svačiny, ale žádné hladovění!“ uvádí trenér.

Co tomu říkáte? Poznáte se v některé z žen? A budete jim stejně jako my držet palce?

Produkce: Kateřina Pechová, make-up: Ilona Rubešová, Alena Janovská, Veronika Havlíčková (SURFACE, profesionální škola vizážistů), styling: Dušan Bebčák.

Reklama

Související témata:

Načítám