Hlavní obsah

Tři moučníky, které obměkčí i ty největší odpůrce Valentýna!

Foto: Greta Blumajerová

Těmto dezertům neodolají ani ti největší odpůrci svátku zamilovaných!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Ať už slavíte Valentýn nebo k jeho fanouškům nepatříte, tento víkend je skvělá příležitost k tomu, pustit se do sladkého pečení. Vyzkoušejte sametově jemné dezerty, které obměkčí i ty největší zarputilce!

Článek

Aby bylo valentýnské hřešení stylové, vsadili jsme na neotřelé variace americké dortové klasiky red velvet cake aneb dortu „červený samet“. Kombinace kakaa, octa a podmáslí dodá těstu nejen úžasně jemnou chuť, ale i krásně červenohnědou barvu. Kdo si netroufá na klasický prokrajovaný dort, propašuje red velvet do vláčné bábovky, brownies kombinovaných se svěžím cheesecake krémem nebo do luxusního jahodového poháru.

Sametová bábovka

Na 1 bábovku potřebujete: 125 g másla, 160 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 450 ml podmáslí, 2 lžíce holandského kakaa, 250 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžíce vinného octa, špetku soli a 1 lžičku červeného potravinářského barviva. Na polevu: 60 g másla, 100 g cukru moučka a 125 g cream cheese (Philadelphie, Buko, Cream spread)

Foto: Greta Blumajerová

Díky podmáslí je bábovka krásně vláčnáFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Změklé máslo utřete s oběma cukry, kakaem a solí. Postupně zašlehejte vejce, ocet a podmáslí, ve kterém jste rozmíchali potravinářské barvivo. Do směsi vmíchejte mouku s jedlou sodou a nalejte ji do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy (pokud máte jako my formu silikonovou, tento krok vám odpadne). Pečte asi 70 minut.

Zatímco se bábovka peče, připravte si polevu: jednoduše smíchejte změklé máslo s cukrem a cream cheese. Polevou ozdobte vychladlou bábovku a podávejte.

Mramorované cheesecake brownies

Na formu o velikosti asi 20 x 20 cm potřebujete: 125 g másla, 150 g cukru krupice, 2 vejce, 2 lžíce holandského kakaa, 1 lžíci vinného octa, 100 g mouky, špetku soli a lžičku potravinářského barviva. Na mramorování: 250 g cream cheese (Philadelphie, Buko, Cream spread), 70 g cukru, 1 vanilkový cukr a 1 vejce

Foto: Greta Blumajerová

Nemůžete se rozhodnout, jestli máte radši brownies, nebo cheesecake? Zkuste spojit obojí!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Máslo utřete s cukrem, vajíčky a kakaem. Přidejte ocet a potravinářské barvivo a postupně vmíchejte mouku se solí. Půl hrníčku směsi nechte stranou a zbytek rozetřete do vymazaného a vysypaného pekáčku. Cream cheese smíchejte s oběma cukry i vajíčkem a lžící nerovnoměrně naneste na připravené těsto. Navrstvěte zbytek kakaové směsi a kroužením nože v těstě vytvořte mramorování. Pečte asi 30 minut. Povrch brownie by měl být pevný, ale vnitřek stále krásně vláčný. Po vychladnutí z těsta vykrájejte srdíčka nebo nakrájejte na čtverečky.

Jahodový pohár

Na 4 poháry potřebujete: polovinu ingrediencí na red velvet bábovku nebo odkrojky z brownies. Na ozdobu: kelímek smetany na šlehání, moučkový cukr a jahody

Foto: Greta Blumajerová

Kombinaci red velvet těsta, nadýchané šlehačky a čerstvých jahod nikdo neodolá!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Pokud nepoužijete zbytky z brownies (jako by něco takového, jako jsou zbytky z brownies, existovalo!), postupujte jako při pečení bábovky, ale ingredience snižte na polovinu. Pečte ve formě na chlebíček nebo na dort při 180 stupních asi 35 minut. Po vychladnutí střídejte vrstvy kousků koláče, oslazené ušlehané smetany a nakrájených jahod.

Foto: Archiv firem

Silikonoví pomocníci do kuchyně usnadní vyklápění těsta z formy i zdobení polevou, vyzkoušejte naše oblíbené!Foto: Archiv firem

Souhlasíte, že láska prochází žaludkem a připravujete na Valentýna také nějakou specialitu?

Reklama

Související témata:

Načítám