Hlavní obsah

Tři dezerty, které vaši návštěvu ohromí!

Foto: isifa

Snadné a přitom tak dobré? Zkuste dnešní recepty!Foto: isifa

Reklama

Čekáte hosty? Připravte pro všechny mlsné jazýčky opravdové sladké bomby. Jsou úplně jednoduché, vypadají jak z dobrých restaurací a nezaberou vám moc času!

Článek

Podzimní opilá jablíčka, tvarohový krém s ovocem a snadný čokoládový koláč. To jsou sladké zázraky, které udělají dojem snad na každou návštěvu, více než sebelepší „dusivka“. Nalákali jsme vás? Pozor, festival pro chuťové buňky právě začíná!

Když nestíháte: Opilá jablíčka

Na 4 porce potřebujete: 3 lžíce másla, 6 jablek, 100 g třtinového cukru, 80 ml kvalitní whisky, ovoce na ozdobu.

Foto: Jack Daniel´s

Whisky a chuť jablek se dobře doplňujíFoto: Jack Daniel´s

Jablka oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. V hlubší pánvi rozehřejte máslo a zhruba pět minut na něm jablka opékejte. Přidejte cukr, whisky a směs vařte 10 minut, dokud nezhoustne. Nandejte ji do mističek nebo na talíř, dozdobte ovocem a podávejte.

Ke kávě: Dort plný čokolády

Na koláčovou formu o průměru 25 cm potřebujete: 300 g hořké čokolády, 250 g másla, 6 vajec, 230 g třtinového cukru, 3 lžíce mouky, máslo a třtinový cukr na vysypání formy, kakao na posypání.

Foto: Alnatura

Čokoládovější koláč jste ještě nejedli!Foto: Alnatura

Čokoládu nalámejte na menší kousky a rozehřejte ji spolu s máslem ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (pomůže špetka soli), žloutky zase vyšlehejte na nejvyšší otáčky spolu s cukrem do nadýchané pěny. Koláčovou formu vymažte máslem, vysypte cukrem a můžete kompletovat! Vlažnou směs čokolády a másla zlehka vmíchejte ke žloutkům střídavě s bílkovým sněhem a moukou. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Před servírováním koláč posypte kakaem. Uvidíte, takovou chuť čokolády v moučníku jste ještě nezažili!

Jako od mistra: Jemný krém s tvarohem a ovocem

Na 6 porcí potřebujete: 350 g měkkého tvarohu, 150 ml smetany ke šlehání, 180 ml mléka, 100 g cukru, 1 a půl plátku želatiny, 1 vanilkový lusk, ovoce (jahody, meruňky, případně oblíbený kompot), 50 g třtinového cukru, 50 ml bílého rumu, 3 lžíce balzamikového krému (koupíte v lahvičce v každém supermarketu), 10 lístků máty.

Foto: Papadimitriou

Jemný krém bude vynikající s kompotovaným ovocemFoto: Papadimitriou

Želatinu namočte dle návodu do vlažné vody a nechte ji nabobtnat. V menším hrnci rozehřejte mléko, přidejte zrníčka z vanilkového lusku (jak na to se dozvíte v článku Michal peče: Domácí věnečky), smetanu, cukr a směs přiveďte k varu. Stáhněte ji z ohně a metličkou v základu dobře rozpusťte želatinu, kterou jste předtím ještě vyždímali od vody. Když vše trochu zchladne (asi 15 minut), vmíchejte tvaroh. Krém rozdělte do sklenic a dejte do lednice ztuhnout asi na 4 až 5 hodin.

Chvíli před podáváním je třeba naložit ovoce do alkoholové marinády z rumu, cukru, nasekané máty a balzamikového krému. Pak už stačí jen ovoce nalít na krém a servírovat – jako v luxusní restauraci!

A jaké moučníky nebo dezerty připravujte návštěvám vy? Které nikdy nezklamou? Podělte se o vyzkoušené recepty s ostatními v rubrice Vaše recept y!

Reklama

Načítám