Hlavní obsah

Tyhle chyby v zimě nedělejte!

Foto: Thinkstock

Mráz naší pokožce moc neprospíváFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní období představuje pro naše tělo a kůži velkou zatěžkávací zkoušku. Přesto mu zákeřně stavíme do cesty další a další překážky, které musí zdolávat. Jakých nejhorších chyb se v zimě dopouštíme? A jak tyhle průšvihy vůbec „vyžehlit"?

Článek

Mráz se umí podepsat nejen na naší náladě, ale i na zdraví. Ruku na srdce, která z vás se alespoň jedné z těchto chyb nedopustila?

Co škodí tělu?

Pokožce celého těla nedělají obecně dobře přechody z mrazu do příliš vytopených místností. Změny teplot ji totiž vysušují. S tím souvisejí i níže uvedené chyby.

Umýváte si před odchodem z domu ruce?

Voda ruce zejména v zimním období vysušuje. „V zimě nedoporučuji omývat obličej ani ruce těsně před vycházkou. Je dobré počkat alespoň 20 minut a potom pokožku namazat přípravky na suchou pleť," říká dermatoložka Katarína Třísková z Asklepionu.

Promrzlé z venku se hned po návratu domů naložíte do horké vany?

Chladné počasí, vítr a mráz dráždí pokožku a oslabují ji. To je důvod, proč působí unaveně a tvoří se na ní skvrny. I když je horká vana lákavá, dlouhé koupele pokožku těla nejen vysušují, ale také odstraňují její přirozenou ochranu. Lepší je tedy sprcha a mýdlo s obsahem olejů a hydratačních složek. Teplota vody ve sprše nesmí být vysoká. V horké vodě nebuďte déle než 5 minut.

Studený bazén po saunování? Ne!

Zima je čas saunování. Abyste tělo správně uvolnily, neskákejte do chladného bazénu. Prudké ochlazení je pro tělo z výše uvedených důvodů nebezpečné. Je lepší se otužovat postupně ve sprše. Špatná je i kombinace sauny s plaváním v bazénu. Do otevřených pórů pokožky se totiž dostane chlór. Jaké to může mít následky, se dočtete v článku Nástrahy bazénu. Jak je přežít.

Co škodí vlasům?

Denně si myjete vlasy šamponem?

I vlasy se v zimě snadno vysuší a jsou náchylnější k vnějšímu poškození. Nestačí se také obnovit přirozené pH pokožky, což se projeví na jejich kvalitě. Nejlepší je mytí obden, a to speciálním šamponem pro suché vlasy. „Po umytí nezapomeňte na kondicionér. Omezí vysoušení a zbaví vás nepříjemného elektrizování, které vzniká nošením čepice," radí kadeřnice Jarka Čechová.

Lakování a gelování vlasů

V zimě si dejte pozor i na používání laků na vlasy. V chladném počasí je větší vlhkost vzduchu. Proto vlasy lak slepí, špatně se rozčesávají a mohou se mechanicky poškodit. „Ke stylingu doporučuji pěnová tužidla nebo speciální laky do vlhkého prostředí," radí kadeřnice. Vyvarujte se také gelů kvůli vysokému obsahu vody.

Rozpuštěné vlasy na sjezdovce

Dělat parádu na sjezdovce v rozpuštěných vlasech se nevyplatí. „Volně rozpuštěné vlasy při nízkých teplotách zmrznou, což přispívá k jejich oslabení i lámavosti. Stejně jako v bazénu je dobré vlasy alespoň stáhnout do gumičky nebo, v lepším případě, schovat je všechny pod čepici," radí Jarka Čechová.

Co škodí rtům?

Balzámy na rty proti popraskání?

Ne všechny to dokážou! Některé přísady totiž mohou rtům škodit. Minerální oleje jako vazelína vytváří na rtech umělý film, který dává tělu signál zastavit tvorbu lipidů, což stejně jako různé příchutě, vůně a barviva rty vysušuje. Vybírejte proto balzám s přírodními oleji, příměsí bambuckého nebo kakaového másla a bez parfemace. Pokud se přesto vysuší, přejeďte je párkrát lehce kartáčkem na zuby. Odstraníte tím přebytečnou pokožku. Pak teprve ošetřete balzámem.

Chyby v oblékání

Těsné boty? Do mrazu ne!

Nosíte občas těsné boty, protože vám to v nich opravdu sluší? Zkuste to v zimě omezit, protože v zimním období by měly mít prsty v botě dostatek místa, aby s nimi šlo pohybovat. Pokud máte malé boty a palce se dotýkají špičky, snadno promrznou.

Lepší více vrstev než jedna!

I když se v zimě nejvíce uplatní funkční oblečení, která z vás v něm vyrazí do práce, že? Pod tričko si nezapomeňte vzít bavlněnou košilku, na tričko klidně přidejte fleeceovou bundičku a kabát. Pokud se stane, že jedna z vrstev zvlhne, nechte ji nejprve uschnout, i kdybyste měly mít chvilku rozepnutou bundu. Vlhkost způsobí, že snáze promrznete. Více o funkčním oblékání se dočtete zde.

Užijte si zimu bez zbytečných problémů. Nástrah už tak v tomhle období číhá na každém rohu celá řada!

Související témata:

Načítám