Hlavní obsah

Tyhle hlouposti se říkají o dětech a těhotenství

Foto: Thinkstock

Dříve se věřilo i na skřítky, víly a vlkodlaky, tak proč ne na příčiny nemocí u dětíFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také věříte, že když budete svému děťátku stříhat do jednoho roku vlásky, příliš vám nevyroste? Nebo že návštěvy v šestinedělí nosí smůlu? Pravděpodobně víte, že jde jen o pověry, ale možná se jich pro jistotu držíte. Co kdyby, že? Praktická lékařka a gynekolog vám vysvětlí, že mýty a pověry o dětech a těhotenství mají jen pramálo společného se skutečností.

Článek

1. pověra: V těhotenství nesmí žena věšet prádlo, jinak hrozí, že si dítě omotá kolem krku pupeční šňůru.

Jste těhotná a vaše okolí vám zdůrazňuje, že v žádném případě nemáte nejen věšet prádlo, ale ani mýt okna nebo dělat jakoukoli práci, kde dochází k rotaci trupu nebo zvedání paží? Nebojte se, vám ani miminku nic nehrozí. „Ovinutí pupečníku kolem krčku dítěte je zcela běžná věc, se kterou se setkáváme poměrně často. Není výjimkou, že je pupečník obtočený i 2x nebo 3x a plod přitom nemá žádné problémy,“ říká gynekolog a porodník Jan Šulc. „Obtočení způsobí obvykle miminko svými pohyby a kotrmelci v děloze a vliv pohybových aktivit matky je na tuto skutečnost minimální.“

2. pověra: Čeká-li žena holčičku, ubírá jí to na kráse. Kluk krásu nebere.

Tato pověra je mezi budoucími maminkami velmi populární. Možná i vám se v těhotenství stalo, že vám kamarádka řekla: Tobě to tak sluší – ty budeš mít určitě chlapečka. „Přitom neexistuje jediný důkaz o tom, že by ženy, které očekávají holčičku, v těhotenství více přibíraly, trpěly otoky nebo se jim více dělaly pigmentové skvrny,“ říká Jan Šulc. „Navíc, jak všichni víme, pojem krása je velmi subjektivní.“

3. pověra: Má-li dítě po narození nějakou vadu, je to tím, že se rodička v těhotenství něčeho lekla.

Vrozené vady vznikají v průběhu prenatálního života dítěte, a prakticky nikdy nemají nic společného s leknutím ženy, ke kterému došlo v těhotenství. „Extrémní, ale opravdu extrémní stres může způsobit potrat nebo předčasný porod, ale rozhodně ne vznik vrozené vady,“ říká Jan Šulc. Příčinou vrozených vad bývají spíše takzvané teratogeny –, genetické vlivy a nemoci. Teratogeny mohou být fyzikální (například ozáření rentgenem), mechanické vlivy (poranění břicha v těhotenství), různé léky nebo chemické látky nebo například přehřátí organismu. Většina vývojových vad vzniká u dítěte do třetího měsíce jeho vývoje v děloze, proto se právě v tomto období snažte vyvarovat všech faktorů, které by vaše nenarozené děťátko mohly poškodit. Leknutí však mezi ně nepatří.

Foto: Thinkstock

Dopřejte svému drobečkovi hlavně klid a láskuFoto: Thinkstock

4. pověra: Šestinedělka by neměla chodit na návštěvy a návštěvy k ní. Nosí to prý smůlu.

„V šestinedělí není vhodné přijímat mnoho návštěv, protože by mohly být potenciálním zdrojem nákazy pro maminku i dítě, ale rozhodně je jen velmi málo pravděpodobné, že by vám přinesly smůlu,“ říká praktická lékařka Zuzana Krausová. Cílem ale rozhodně není zakázat vstup do bytu všem návštěvám a příbuzným, pouze je na místě více přemýšlet, koho k sobě a novorozeněti pustíte a zda je to právě nyní nezbytně nutné. Velké množství lidí totiž může miminku působit negativní (a zbytečný) stres. „Během šestinedělí doporučuji maximálně jednu návštěvu denně a vždy se ujistěte, že mezi pozvanými není nikdo nemocný. Velký problém totiž může způsobit i obyčejná rýma.“

5. pověra: Je-li pupeční šňůra dlouhá, bude žít dítě dlouho.

Pupeční šňůra nemá s délkou života dítěte pranic společného. Spíše vám prozradí nakolik bylo vaše miminko v bříšku aktivní a pohyblivé. „Růst pupečníku do délky je totiž umožněn mechanickými silami, které pupečník napínají při pohybech plodu. Patologicky krátký pupečník může být důsledkem vrozených nervosvalových onemocnění, vrozených vývojových vad kostry dítěte, malformací plodu a dalších stavů, při kterých je omezena pohyblivost plodu v děloze,“ říká lékařka Zuzana Krausová.

6. pověra: Po narození se má dítě přiložit nejdříve k pravému prsu, aby nebylo levákem.

To, zda přiložíte miminko při prvním kojení k levému nebo pravému prsu, je čistě na vás, a rozhodně to nebude mít žádný vliv na to, zda bude dítě později levákem nebo pravákem. „Leváctví je výsledkem neurofyziologického vývoje mozku a na jeho vzniku se podílejí nejčastěji genetické vlivy. Je dáno tedy mnohem dříve, než miminko vůbec vykoukne na svět,“ vysvětluje Zuzana Krausová. „Další teorie uvádějí souvislost leváctví s hladinou testosteronu, které je vystaven mozek plodu během nitroděložního vývoje. Tento vliv však není plně prokázán a vy jej navíc nemáte možnost prakticky nijak ovlivnit.“

7. pověra: Do jednoho roku se dítěti nesmí stříhat vlásky, jinak nevyroste.

Drastičtější verze této pověry dokonce praví, že stříháním vlásků do jednoho roku, zkracujete dítěti život. Pravda je naštěstí úplně jiná. „Nejen že dítě neochuzujete o centimetry navíc ani mu neubíráte roky života, ale naopak v případě, že má vlásků dost a rostou mu poměrně rychle, zastřižením docílíte jejich lepší kvality i hustoty,“ tvrdí Zuzana Krausová.

8. pověra: Miminkům se nehty nemají stříhat, ale ukousávat.

Ani kousání, ani odlupování nehtíků, jak se také některým novopečeným maminkám radí, není vhodné. Spíše jim tak můžete ublížit. „Nejmenším miminkům nehtíky zkracujte skleněným pilníkem či nůžkami se zaoblenými hranami,“ doporučuje lékařka. „A pokud se stříhání brání, zkuste to v noci, kdy spinkají. Pravidelným stříháním nehtů zabráníte zbytečnému poškrábání miminka při mimovolních pohybech končetin, ke kterým dochází právě v noci."

9. pověra: Horečka se u malého dítěte srazí vložením dvou malých jablíček do dlaní.

Toto je úplný nesmysl! Zuzana Krausová říká: „Horečka nejčastěji signalizuje počátek akutního virového či bakteriálního onemocnění, ale může být příznakem i dalších více či méně závažných patologických stavů, proto je důležité ji nezanedbat. Diagnóza patří vždy do rukou lékařů, proto zvláště s malými dětmi a miminky návštěvu lékaře neodkládejte. Doma horečku snižujte léky ze skupiny antipyretik (paracetamol, ibuprofen, pozor u dětí do 8 let nikdy ne acylpyrin). Z babských rad můžete vyzkoušet omývání houbou nebo žínkou, zábaly či sprchováním ve vlažné vodě.“ (Jak postupovat v případě, že má dítě horečku, se podrobně dozvíte v článku Co dělat, když má dítě horečku.)

10. pověra: Při bolestech zoubků pomáhají jantarové korálky zavěšené nad postýlkou.

Maminky, které pomoc jantaru při prořezávání prvních zoubků propagují, tvrdí, že se z něj uvolňují éterické oleje, které proti bolesti působí. Žádný seriózní medicínský výzkum však tuto jejich „moc“ neprokázal. „Také bych se na jejich pomoc příliš nespoléhala. Raději vsaďte na různé speciální gely z lékárny, kousátka vychlazená v ledničce, někdy pomůže i dudlík a v nejhorším případě můžete miminku ulevit také podáním léku s analgetickým účinkem vhodný pro jeho věk,“ doporučuje Zuzana Krausová.

Věříte podobným pověrám? Které další znáte?

Související témata:

Načítám