Hlavní obsah

Tyhle ženy už nikdy nechtějí žít s mužem!

Foto: Thinkstock

Některé zklamané ženy chtějí žít už raději samyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jich hodně, a dokonce prý zakládají i vlastní kluby. Ženy, které muži zklamali natolik, že už s nimi nechtějí nic mít. Žijí samy, případně vychovávají své děti z předešlých vztahů, jsou svobodné a nezávislé. Bez chlapa jim je prý líp! Je to skutečně tak? Nebo jde jen o ulitu, do které se ze strachu uzavírají?

Článek

Láska je krásná, ale občas bohužel i bolí. Hodně vztahů skončí krachem, ošklivým rozvodem, drsnými hádkami o peníze, děti a podobně. Mnohdy jsou výsledkem zklamané a zapšklé ženy, které se zařekly, že jim do života už žádný muž nesmí vstoupit.

Tip redakce:Máte pocit, že se vás partner chystá opustit? Už vás ta nejistota ubíjí? Tak si přečtěte článek Plánuje rozchod? Poznejte to na něm.

Sex ano, vztah nikdy!

Podle odborníků nejsou takové ženy žádnou výjimkou. „Tohle je častý jev, dokonce vznikají kluby ,odložených žen', kde se takto zklamané a ublížené ženy sdružují,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Tyto ženy odmítají navazovat jakékoli další závazné vztahy s muži. „Už nikdy víc nechci sdílet společnou domácnost s mužem. Bez manžela je mi mnohem líp. Mám vlastní byt, starám se jen o sebe a svou dceru. Mám víc času na sebe, na své koníčky, o svém životě rozhoduji sama. Už nemusím žehlit tuny jeho košil, ale můžu vyrazit na víno s kamarádkou. Nikdo mě nepeskuje, neshazuje, neorganizuje mi život. Skončila jsem s neustálým přizpůsobováním se někomu, komu na mně ve výsledku vůbec nezáleží, kdo se mě zbaví jak roztrhané ponožky,“ vysvětluje Marie, kterou muž po dlouholetém manželství opustil kvůli o patnáct let mladší ženě.

Oponentky v diskusi ale Marie ujišťuje, že samotou rozhodně netrpí. Nejenže má prý konečně čas na své záliby, ale nebrání se ani schůzkám s muži. „Ráda s někým příjemným zajdu ne večeři, užiju si fajn sex, ale pak s klidem odcházím do svého bytu. Nechci nikomu nic vysvětlovat, nechci mít vůči nikomu žádné závazky a neočekávám to ani od něj. To jsem dělala posledních několik let, a bylo to k ničemu,“ popisuje Marie, která by si tak na dveře svého bytu mohla s klidem dát nápis „Mužům vstup zakázán“.

Foto: Thinkstock

Je samota opravdu řešením?Foto: Thinkstock

Za vším hledej strach

Takový postoj je velmi lehce pochopitelný. „V Česku je spousta samotářů, kteří upřednostňují samotu či případné milenecké poměry, které je nijak neomezují v jejich svobodě. U většiny z nich jde ale o nějakou formu strachu s někým být. Za vším stojí strach z něčeho a z minulé bolesti,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Nejčastěji se takové ženy bojí následujícího:

  • Dalšího zklamání – Předešlý partner jí ublížil, nedodržel nic, co si společně slíbili. Výsledkem byla bolest, smutek a těžký návrat do normálu. Ženy se logicky bojí toho, že by je s novým vztahem brzy čekalo obdobné peklo.
  • Omezení svobody – Pokud se žena ze zklamání oklepala a vybudovala si nový život bez muže, může mít obavy z toho, zda by ji společné soužití vůbec bavilo. Samota je vlastně velmi pohodlná, zodpovídáte jen sami za sebe a máte zodpovědnost jen vůči sobě. Pokud žijete v páru, je to otázka každodenních kompromisů a ústupků jeden druhému. A do toho se mnoha ženám nechce.
  • Finanční problémy – Ženy, které si prošly zklamáním v lásce, moc dobře vědí, že nejde jen o emoční bolest, ale že rozvod či rozchod bývají leckdy i finančně náročné. Pro někoho víc, pro jiného míň, ale nikdo na tom rozhodně nevydělá. Projít si opětovným řešením, komu co patří, kdo s čím do vztahu přišel a podobně, toho se mnoho žen skutečně bojí.
  • Strach o děti – Krach vztahu není náročný jen pro partnery, ale zabrat dá i dětem. Ženy matky si toho jsou vědomy a logicky nechtějí své potomky vystavit dalšímu stresu. K tomu, abyste svému potomkovi přivedli do života někoho nového, je potřeba velká odvaha.

Člověk je párová bytost

Člověk je ale tvor společenský. „Život je partnerství, ne samota. Každý touží po lásce a zázemí. Nikdo nechce být vědomě sám. Jde ale o nastolené přesvědčení, že takto je to nejméně bolestivé,“ vysvětluje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Skoncovat s muži není tedy řešením. Chce to v prvé řadě zbavit se strachu, vymazat ho z mozku. „Je potřeba najít emoční programy, které bloky vůči mužům způsobují, a opravit je. Jakoby vymazat staré křivdy a bolesti z hlavy,“ radí Lenka Černá. Tak nejenže znovu získáte odvahu na navázání partnerství, zároveň se ale nejspíš nedopustíte předešlých chyb, tudíž máte výrazně vyšší šanci, že tentokrát se nezklamete (o opakovaném špatném výběru partnera se dočtete v článku Máte smůlu na chlapy? Změňte to!).

Co myslíte? Je život bez mužů vážně pohodlnější?

Reklama

Související témata:

Načítám