Hlavní obsah

Ukažte mu, čím vás potěší

Foto: Thinkstock

Partner vám může pomoci se uvolnitFoto: Thinkstock

Reklama

Jste podrážděná, přetažená z práce, bez energie a pochopení? Potřebujete se uvolnit, ale očekávaný oddech nepřichází? Využijte ke snížení stresu svého partnera! Ptáte se, jak? Naučte se s ním mluvit!

Článek

Být klidnější, vyrovnanější a společenská je postaveno na vcelku jednoduchém principu – optimální hladině oxytocinu, což je hormon dobré nálady, lásky a něžnosti, který se ve velkém tvoří při orgasmu, a u žen během porodu a kojení. (Spouštěčem je tedy mateřské chování, pohlavní vzrušení, ale i vykonávání dobrých skutků a relaxace.)

Ženy, máme to těžší!

V případě, že si připadáme unavené, přehlížené, nemilované, odstrčené atd., hladina tohoto hormonu klesá, čímž ovlivňuje naše chování k okolí. A je logické, že při bídném množství hormonu začneme vyhledávat podporu, aby se nám od stresu ulevilo.

Pravděpodobně to bude v nejkritičtější chvíli celého dne, a to při příchodu z práce domů. Aktivity mimo domov nám dávají zabrat, ale místo toho, abychom si odpočinuly, očekává se od nás, že se ujmeme rolí spořádaných přítelkyň, manželek, milenek a matek. Máme tak pocit, že se toho na nás valí až příliš. A když čekáme oporu, obejmutí nebo jen uklidňující rozhovor, mnohdy nám partner ještě naloží svojí ignorací. Oxytocin vyhlašuje stav ohrožení.

Dobrý skutek bude odměněn!

Co teď? Přece využít svého partnera ku prospěchu své nálady a sebevědomí! Ačkoliv ten největší díl práce musíme odvést samy, přeci jen jedna její část je pro muže jako stvořená! Nejdřív mu to ale usnadníme seznamem aktivit, kterým si snadno energii nastartujeme ještě bez jeho pomoci. U nás žen jsou to činnosti spojené hlavně s relaxací, pomáháním a péčí o druhé (pochopitelně nezištnou, bez vidiny nějaké finanční odměny apod.)

Foto: Thinkstock

Pro ženu je důležité se vypovídatFoto: Thinkstock

Proto milujeme, když můžeme:

  • návštívit kadeřnici či masážní salon
  • vyrazit na nákupy
  • pohlídat dítě kamarádce, která jinak nemá ani chvíli sama pro sebe
  • pomazlit domácí zvířátko
  • vytřídit nepotřebné oblečení a darovat ho charitě
  • si jít zacvičit
  • uvařit něco své milé sousedce
  • věnovat finanční obnos nějaké nadaci…

Vypadá to banálně, ale pozitivní přínos pro nás samotné na sebe nenechá dlouho čekat. Za stísněný stav duše může vykonávání činností, které způsobují vylučování testosteronu, ale takhle ho hravě převálcujeme, protože povzbudíme oxytocin, který nám do krve nalije pořádnou dávku uvolnění!

Muž jako zdroj veselé nálady?

Partner v celém procesu může být velmi užitečný, a to, když je ochotný vyslechnout naše starosti a sám projeví zájem a pochopení, potažmo vezme na vědomí naši potřebu mluvit o problémech tak, abychom se uklidnily. Když to dokáže, stoupá v ceně a sbírá tzv. plusové body, protože každý rozumný muž chápe, že toto je přirozená reakce ženy na stres. Ovšem pozor, ta nemůže překračovat své možnosti, upozorňuje John Gray ve své knize Mars a Venuše ve stresu!

Jestliže chceme partnerovi vyčinit za nepořádek v kuchyni, nebo na něj svést nějaký neúspěch, jeho ochota naslouchat zmizí. Jde jen o to vypovídat se bez rychlých požadavků na řešení! Proto je dobré si s ním poklábosit „jen tak“ a nechat ho, aby vám třeba jen svým pouhým přikyvováním (se zájmem) zvednul náladu.

Za pochvalu se muž polepší!

Není v tom nic složitého. Takhle ženská duše ve většině případů funguje. Budiž král ten, kdo se tím ve vztahu řídí! Jestli máte spíš problém v tom, že je partner příliš laxní a nechce vám věnovat pár minut svého času, uberte ve svých monolozích na důrazu o problémech a neočekávejte změnu z nebes, co se jeho chování týče. Berte v potaz, že prvotně jde o ventilaci vašeho stresu, a pokaždé ho pochvalte, jak vám pomohl se uvolnit. Z křečovitých začátků se vyvine smysluplná činnost! Zvlášť když uvidí, jaký to na vás má efekt!

Reklama

Načítám