Hlavní obsah

Unavená pleť po zimě? Víme, jak ji dostat zpět do kondice!

Foto: Thinkstock

Po zimě potřebuje vaše pleť pořádnou vzpruhuFoto: Thinkstock

Reklama

Zdá se vám, že s narůstajícími teplotami vaše pleť už nepotřebuje tak pečlivou péči jako v zimě? Omyl! Po zimě je kůže vyčerpaná a na teplejší počasí se potřebuje aklimatizovat. Jak ji správně ochránit?

Článek

Jarní únava a vyčerpání po zimě postihuje celý váš organismus, včetně kůže. Ta bývá často dehydratovaná a chybí jí živiny. Na příchod vyšších teplot, a především silného slunečního svitu tak nemusí být dobře připravená. „Při přechodu ze zimy do tepla dochází k prudkému ohřátí, kůže reaguje zčervenáním a projevy suché pokožky, šupinatěním, pálením," popisuje dermatoložka MUDr. Alena Dvořáčková z Bomton Clinic.

Zvláště ohroženi jsou pak jedinci s dlouhodobými kožními problémy. „U některých kožních chorob výkyvy teploty vedou k výraznému zhoršení, například u růžovky, a tomu je nutné péči o pleť podřídit. Hypersenzitivní typ pleti snáší také hůře výkyvy teploty a současně netoleruje běžné kosmetické přípravky,“ upozorňuje MUDr. Alena Machovcová, primářka Dermatovenerologického oddělení ve FN v Motole.

Kvalitní krém je základ

Ani v teplejším počasí nezapomínejte na pravidelnou ochranu denním krémem. „V zimních měsících je nutné používat mastnější základy, v letních měsících jsou vhodnější lehčí masťové základy. Trvale vhodné je používat přípravky s UV faktorem, liší se pouze výše faktoru,“ radí Alena Machovcová. Na příchod jarního sluníčka by se měli připravit zejména lidé trpící výskytem pigmentových skvrn. V takovém případě je vhodné používat krémy SPF 20 a více.

Důležitá je však i celková hydratace. „Slunce pleť hodně vysušuje. Nepodceňujte proto pitný režim a denně si dejte 2,5–3 litry tekutin. Můžete si dopřát i kúru potravinovými doplňky, které obsahují vysoké dávky kolagenu,“ říká Alena Dvořáčková.

Foto: Thinkstock

Ochranný faktor dokáže vaší pleti zásadně pomociFoto: Thinkstock

Dostaňte pleť do kondice

Čistit pleť byste měli pravidelně v průběhu celého roku. V tomto období není nutné měnit čisticí vody a peelingy, které vám vyhovují. Přesto se zaměřte na intenzivnější péči, protože je více než kdy jindy nutné odstranit všechny odumřelé buňky a pleť vyhladit.

S peelingy však opatrně pokud cítíte, že pleť je více podrážděná. Doporučují se provádět častější pleťové zábaly a masky, které dodávají pleti pružnost a vitalitu. Po každém čištění je pak vhodné na pleť nanést tonikum a závěrem krém, který běžně používáte, aby se pleť zbytečně nevysušovala.

Trápí vás suchá pleť? Pomůže i změna jídelníčku!

Jak pečovat o problematickou pleť?

„Na teplotní přechody je velmi citlivá nejen atopická a suchá pokožka, ale také křehká pokožka s tendencí praskání drobných žilek,“ uvádí MUDr. Petr Svoboda z dermatologického centra v Brně. Všechny tyto typy pleti je pochopitelně nutné chránit mnohem důsledněji než normální zdravou kůži bez výraznějších problémů. Obecně jsou velmi ideální přípravky s obsahem přírodních olejů.

Foto: Thinkstock

Velké riziko pro kůži jsou teplotní změnyFoto: Thinkstock

Pro atopickou pokožku existují zvláštní přípravky se speciálním složením. „Výborné zkušenosti mám s BIO konopným olejem, který je obsažen například v přípravku Psorican. Pokožku chrání a dokáže mírnit nepříjemné pocity svědění. Je hypoalergenní,“ říká Petr Svoboda.

Dále doporučuje přípravky obsahující panenský pupalkový olej. „Ideálně v bio kvalitě, lisovaný za studena. Tím si zachovává vysoký obsah účinných látek a má schopnost pokožku důkladně promastit a současně zklidnit. Obsahují ho například speciální krém Sebucel nebo Sebucel LipoSkin tělové mléko, které vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, podporují regeneraci a povzbuzují její hojivé procesy,“ popisuje lékař.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Excipial U Lipolotio emulze pro ošetření a hydrataci citlivé pokožky, 151 Kč a Nivea denní krém proti vráskám Q10 Plus s ochranným filtrem, 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Eucerin Even Brighter Day depigmentační denní krém 50 ml, 659 Kč a Bioderma Photoderm Max Bio Crème krém nejen pro osoby s poruchou pigmentace, 495 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Altermed Panthenol forte s aloe vera je vhodný pro každodenní hydrataci, 125 Kč a Bioderma čisticí a odličovací micelární voda Hydrabio H2O 250 ml, 375 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čisticí tonikum Clinique pro mastnou pleť okamžitě odstraňuje veškeré nečistoty. Absorbuje přebytečný kožní maz a dlouhodobě zmatňuje pleť, cena 345 Kč a čisticí peeling Eucerin pro citlivou a problematickou pleť, cena 234 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krém SynCare Psorican s konopným olejem určený především pro péči o pokožku u osob se sklonem k vulgární lupénce nebo k chronickému přesušení kůže, cena 310 Kč a krém Sebucel podporující hojivé procesy, cena 337 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bohatý výživný krém Mixa s pupalkovým olejem a hydratačními složkami, cena 176 Kč a balzám na rty Ryor s arganovým olejem, cena 123 KčFoto: Archiv firem

Jak připravujete svou pokožku na jaro vy? Máte nějaké tipy?

Reklama

Související témata:

Načítám