Hlavní obsah

Uvařte si v mikrovlnce!

Foto: Mona Martinů

I v mikrovlnce se dá chutně uvařit!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad žádná moderní kuchyně se dnes neobejde bez mikrovlnky, a tak je načase vyzkoušet si, že v mikrovlnce se dá nejen ohřívat jídlo a dělat popcorn, ale také v ní můžete vařit a péct! A co je ještě lepší, trvá to jen chvilku. Třeba čokoládový koláč za 5 minut není problém.

Článek

Já sama mikrovlnku využívám jen sporadicky. O to větší výzvou pro mě ale bylo připravit v ní hned několik pokrmů. Jako předkrm jsem nachystala plněné žampiony, za hlavní jídlo posloužily karbanátky s brusinkovou omáčkou a sladkou tečku na konec obstaral čokoládový koláč s třešňovou omáčkou.

Jen si dávejte pozor, aby všechno nádobí bylo vhodné pro používání v mikrovlnce!

Plněné žampiony se sýrem

Na 4 porce potřebujete: 75 g másla, 2–3 stroužky česneku, 16 žampionů (asi 300–400 g), 100 g plátkové anglické slaniny, 100 g taveného sýra, sůl, pepř, listovou petržel (stačí sušená) nebo pažitku, 1 lžíci bílého jogurtu.

Foto: Mona Martinů

Směs, kterou budete plnit žampionyFoto: Mona Martinů

Postup: Máslo a prolisovaný česnek vložte asi na 1 minutu do mikrovlnky na střední stupeň, než se máslo rozpustí, a potřete jím zevnitř i zvenčí očištěné kloboučky žamionů. Plátky slaniny narovnejte na ubrousky na talíř (vtáhnou mastnotu) a vložte je na střední stupeň na 2,5 minuty do mikrovlnky. Jemně pokrájenou cibulku tak, jak je, vložte do hrníčku a na 40 vteřin dejte do mikrovlnky, opět na střední stupeň. Cibulka tak zjemní, ale tento krok je možné vynechat. Do taveného sýra přimíchejte sůl, pepř, najemno pokrájenou slaninu, cibulku a pažitku nebo petržel.

Foto: Mona Martinů

Každý klobouček vymažte česnekem a máslemFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Plněné žampiony určitě vyzkoušejte!Foto: Mona Martinů

Do každého kloboučku vložte trochu (!) směsi, poskládejte je na talíř a vložte na 5 minut do mikrovlnky nastavené na nejvyšší výkon, případně pečení. Se směsí v houbách to ale nepřehánějte, stačí opravdu troška, nebo se vám rozteče stejně jako napoprvé mně po celé mikrovlnce…

Karbanátky s brusinkovou omáčkou

Na 4 plněné housky potřebujete: 450 g mletého hovězího nebo míchaného masa, 1 cibuli, hrst strouhanky, majoránku, sůl, pepř, lžíci rajčatového protlaku, 1 lžičku hořčice (nemusí být!), 1 velké vejce, 3 kulaté žemle, listy ledového salátu. Na omáčku budete potřebovat velkou hrst sušených brusinek, 100 g brusinkového kompotu, 1 pomeranč.

Foto: Mona Martinů

Umíchejte masovou směsFoto: Mona Martinů

Postup: Maso v míse smíchejte s jemně nasekanou cibulí, strouhankou, majoránkou, solí, pepřem, protlakem, vajíčkem, a případně i hořčicí. Vše smíchejte v jednolitou hmotu a vytvarujte 4 velké karbanátky. Vezměte podložku, která se hodí do mikrovlnky, na tu dejte pečicí papír a vedle sebe rozložte karbanátky. Mikrovlnku zapněte na nejvyšší výkon a karbanátky tam nechte 2,5 minuty.

Foto: Mona Martinů

Karbanátky položte na pečicí papírFoto: Mona Martinů

Pak je obraťte, „pečte“ je 4 minuty, pak je obraťte zpět a mikrovlnku zapněte ještě na 2,5 minuty. Mezitím vymačkejte šťávu z pomeranče, přidejte do ní brusinkový kompot a sušené brusinky a vše promíchejte. Pokud je příliš řídká, přidejte sušené brusinky nebo trochu jedlé želatiny. Když jsou karbanátky hotové, vložte do mikrovlnky na 2–3 minuty i brusinkovou omáčku. Žemle podélně rozkrojte, na spodní část položte list ledového salátu, následuje karbanátek a lžíce brusinkové omáčky. Uvidíte, že bude chutnat!

Foto: Mona Martinů

Brusinky promíchejte se šťávou z pomerančeFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Rychlé hamburgery oceníte!Foto: Mona Martinů

Čokoládový koláč s třešňovou omáčkou

Na 6 porcí potřebujete: 75 g másla, 75 g cukru, 75 g polohrubé mouky, 25 g hořkého kakaa, 2 vejce, 3 lžíce mléka, 1/4 kypřicího prášku do pečiva, moučkový cukr na posypání, třešňový topink nebo ovoce, případně šlehačku.

Postup: Změklé máslo smíchejte s cukrem, moukou, kakaem, vajíčky, práškem do pečiva a mlékem. Pokud máslo nechá hrudky, vložte těsto asi na 40 vteřin do mikrovlnky na střední stupeň a ještě jednou důkladně promíchejte. Formu na koláč (já jsem použila skleněnou zapékací misku) lehce vymažte tukem, nejjednodušší je vytřít ji v oleji namočenou papírovou utěrkou.

Foto: Mona Martinů

Ze surovin připravte těstoFoto: Mona Martinů

Do formy rovnoměrně rozprostřete těsto a to vložte na 4,5–5,5 minuty do mikrovlnky puštěné na plný výkon. Těsto je i po „upečení“ hezky pružné a měkké na dotek. Koláč vyklopte, pocukrujte a ozdobte třešňovým topinkem (koupíte ho v obchodech, je to ovocná omáčka v lahvičce nachystaná ihned na zdobení), případně jakýmkoliv ovocem, které máte po ruce, nebo šlehačkou.

Foto: Mona Martinů

Za pět minut máte hotovo!Foto: Mona Martinů

Klasický sporák po této zkušenosti neopustím, ale zároveň musím přiznat, že jsem na mikrovlnnou troubu trochu změnila názor. Všechno troje jídlo se opravdu povedlo a bylo to časově mnohem méně náročné než při klasické přípravě. Samozřejmě, maminčiny buchty jsou maminčiny buchty, ale když přijde nečekaná návštěva, tak tímhle koláčem jí vyrazíte dech. No kdo má během 10 minut hotový moučník včetně pečení?

Svoje tipy na přípravu jídla v mikrovlnce (a že těch receptů mezi vámi jistě kolují spousty!) nám pište na jana.ch@prozeny.cz a do diskuse pod článkem, recepty navíc můžete vkládat do sekce Vaše recepty. Recepty si s vámi vyměním!

Reklama

Načítám