Hlavní obsah

Toužíte po thajské masáži? Můžete ji vyhrát!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Thajská masáž je velice stará metodaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jste utahaná z práce, bez energie a hlavou se vám honí miliony věcí, které je třeba ještě zařídit? Pak je nejvyšší čas vydat se na thajskou masáž! Pod rukama zkušených masérek vaše tělo i mysl opět pookřejí.

Článek

Přestaňte se štvát a místo toho se po rušném a náročném pracovním dni položte na lehátko, zavřete oči a nechte zkušené prsty masérky, aby si pohrály s vašimi namoženými nebo naopak od počítače poněkud zakrnělými svaly. Způsobů, jak ulevit tělu i duši, je celá řada. Thajská masáž je jedním z nich.

Návrat do minulosti

Thajsko je země, kde masáže stejně jako chrámy a domky pro božstva nebo třeba vonné tyčinky a proslulou thajskou zdvořilost potkáte na každém kroku. Podobně jako tohle všechno se i thajská masáž stala neodmyslitelnou součástí životnímu stylu této země. Dva a půl tisíce let staré léčitelské umění se původně provozovalo výhradně v thajských chrámech, protože masáž znal každý buddhistický mnich. Zapomeňte na běžné evropské masáže. Tady jde úplně o něco jiného. Nehnětou se ani nemasírují svaly. Tělesno se totiž dokonale prolíná s duchovním rozměrem. Jejich základem je nauka o neviditelných, pomyslných energetických drahách v lidském těle, které se nazývají čakry. I když jich existuje tisíc, thajská masáž jich využívá pouze deset. Právě oněch deset, na kterých leží důležité akupresurní body, zvládne vyléčit celé tělo.

Jóga pro líné

Zapomeňte na otřepaný mýtus, že thajská masáž je synonymem erotické masáže. Její tradiční podoba patří mezi nejstarší léčebné metody na světě a je až s podivem, že se dodnes provádí v takřka nezměněné podobě. Díky množství protahovacích cviků, které s vámi maséři provádějí, bývá thajská masáž nazývána „jógou pro líné". V Thajsku jsou tyto tradiční masáže součástí všedního života a zdravého životního stylu. Thajci jsou o krok před námi, využívají je totiž jako preventivní léčebnou a relaxační metodu, na což my Středoevropané rozhodně nemyslíme. Považte, která z nás vyhledává masáž jako prevenci? Většinou se dostaneme pod ruce maséra až ve chvíli, kdy nás něco bolí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Relaxaci napomáhají vonné olejeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nebojte se a vstupte!

Jedním z renomovaných masérských salonů, kde se specializují na thajské masáže, jsou centra TAWAN. A protože spousta žen kvůli neznalosti stále ještě váhá vstoupit do podobných zařízení, zašli jsme se zeptat, jak to všechno vlastně probíhá. Nejprve malé upozornění - tradiční thajská masáž je zcela jiný zážitek, než na jaký jste u masáže zvyklé. Provádí se na podložce, vleže nebo vsedě. Jste zcela oblečené ve volné haleně a kalhotách z přírodních materiálů. Části těla, které se právě nemasírují, se přikrývají ručníky, aby zůstaly v teple. Masérka nejprve jemnými masážemi tělo zklidní a bezbolestně uvolní. Teprve potom přejde k náročnějším protahovacím cvikům.

Po skončení masáže je vhodná krátká relaxace, aby masáž „dozněla". Jak jsme se dozvěděli, je založena na principu a znalostech vnitřního toku energie a jejích drah. Pomocí stlačování určitých bodů podporuje proud energie a uvolňuje bloky. To je hlavní příčina nemoci nebo bolesti. Kromě prstů masérka využívá dlaně, předloktí, lokty a dokonce i chodidla nebo kolena.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chodidla jsou spojena se všemi orgányFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Masáž na míru

Kromě tradiční thajské jsou u nás k mání i další druhy masáží, například olejové a aromatické, terapeutické, zaměřené zejména na odstranění bolestí zad, akupresurní masáže reflexních bodů na chodidlech, masáže obličeje a hlavy, ale i speciální napomáhající zeštíhlení a zpevňování svalstva. Všechny se mohou kombinovat se saunou a bylinnými lázněmi. Připravte se na to, že půlhodina vám stačit nebude. Ta nejkratší trvá hodinu. Jak nám ovšem bylo doporučeno, vyplatí se vybrat devadesátiminutovou. Pokud máte dlouhodobé problémy, je lepší docházet pravidelně. I když se budete hned cítit uvolněně, jedna, byť sebelepší, masáž vám rozhodně nepomůže. I vy si teď můžete tohle všechno dopřát a vyrazit třeba do některého z center Tawan, která najdete nejen v Praze, ale i na různých místech naší republiky.

Přestaňte se vymlouvat na nedostatek času a dopřejte tělu i mysli tenhle jedinečný zážitek. Nyní si u nás také můžete o masáže zasoutěžit ZDE.

Reklama

Načítám