Hlavní obsah

V teple se hubne nejlíp. Zkuste hot jógu!

Foto: archiv

Hot jóga navozuje vzduchem i teplotou pocit pobytu u mořeFoto: archiv

Reklama

Rádi byste si protáhli tělo, dostali ze sebe stres i špatnou náladu, ale nemáte chuť někde poskakovat či zvedat činky? Zajděte na lekce hot jógy, která se cvičí v mírně vyhřáté místnosti. Připadat si tam budete vážně jako u moře! Tak začínáme?

Článek

Druhů jógy je pochopitelně spousta – od klasické přes power, ale třeba až k dance či asthanga józe. Chcete-li o nějaké z nich vědět víc, přečtěte si náš článek Zkuste jógu: Víme, která vás bude bavit. Podstatu mají ale všechny stejnou: zpevňují vnitřní svalstvo, protahují zkrácené svaly a výrazně působí na funkci vnitřních orgánů. A právě teplo tyto účinky zintenzivňuje.

Proč v teple?

Možná jste slyšeli o bikram józe, která se cvičí ve 42 stupních Celsia, tedy vážně v horku. Jaký je tedy rozdíl mezi ní a hot jógou? „Hot nemá nic společného s bikram,“ vysvětluje lektor Václav Krejčík. „Jedná se o cvičení ve vyhřáté místnosti na nejvýše 32 stupňů Celsia, čímž simulujeme letní počasí, jehož teplo pomáhá očistě těla i mysli,“ doplňuje ředitel Power Yoga Akademie a dodává, že se také necvičí tak dynamicky, ale klade se důraz na výdrž v pozici, uvědomění si celého těla v pozici, a především dechu.

„Dochází při ní ke zlepšení rozsahů v pozicích, uvolnění kloubů a dobrému prokrvení celého těla. Teplo příjemně prohřeje organismus, povzbudí ho k větší aktivitě a uvolní svalově-kosterní systém,“ doplňuje Václav Krejčík.

Foto: archiv

Zahřejete se teplem i vlhkým vzduchemFoto: archiv

Pomáhá s detoxem i hubnutím

Pokud se cvičením jógy teprve začínáte, zkuste hot jógu. Jste-li již zdatnější cvičenec, zvolte náročnější powerjógu hot. Instruktor Jakub Šamberger by ji doporučil zdravým lidem, sportovcům, lidem s horší ohebností nebotěm, kdo se zkrátka chtějí zpotit. Těhotným pak podle jejich aktuálního stavu. „Využití příjemného tepla podporuje očistu i metabolismus. Jde o elixír, který oživuje každou buňku a endokrinní žlázy a pohání je k jejich rovnováze,“ uvádí lektor.

Proto jsou tyto speciální lekce vhodné pro detoxikaci, hubnutí a zlepšení imunity organismu. Lekce trvá 60 minut a má jediné omezení – není vhodná pro děti.Jinak ji mohou cvičit všichni bez ohledu na věk i pohlaví. „Není potřeba se obávat vyšší teploty – je to stejné, jako když je léto, města jsou rozpálená a sálají teplem. Navíc prostor je zvlhčený, aby se dobře dýchalo,“ doplňuje instruktor.

Foto: archiv

Cvičí se v místnosti vyhřáté na 30–34 stupňů CelsiaFoto: archiv

Neublížíte si, když se víc protáhnete?

Napadá vás, zda neuškodíte tělu, když se v pozicích dostanete dál než při běžném cvičení? „Člověk má stále kontrolu nad tělem a cílem není tlačit tělo do krajností. Naopak," vysvětluje Václav Krejčík a pokračuje s tím, že jde o svalovou práci, která v kombinaci s protažením vytváří souhru a souměrně rozvíjí tělo. „Co je úžasného po odcvičené lekci powerjógy hot, je naprosto svěží a lehká hlava. Lidé po cvičení říkají, že to na klasické lekci nezažívají," dodává lektor.

Tip redakce:Máte-li chuť raději na něco dynamického, zkuste se inspirovat naším videem Blanka v akci: Na vlastní kůži zkusila parkour.

Nalákali jsme vás dostatečně na tuto novinku? Nezbývá tedy než vyrazit si ji zkusit zacvičit. Kromě pohodlného oblečení nepotřebujete nic než láhev vody. Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám